Yle: Korkeasti koulutetut turvapaikanhakijat puhkuvat työintoa – "Haluaisin osoittaa kiitollisuuteni suomalaisille" 11.5.2016
Turvapaikanhakijoiden joukossa on järjestelmäinsinöörejä, henkilöstöjohtajia ja muita korkeasti kouluttautuneita sekä kokeneita osaajia. 40 heistä aloitti tiistaina Helsingissä puolivuotisen valmennuksen, jonka loppupuolella häämöttää toivo paremmasta: parin kuukauden harjoittelupaikka, ja sen jälkeen, kuka tietää - työpaikkakin.
– Olen opiskellut järjestelmäinsinööriksi Irakissa. Minulla on pitkä, yli 21 vuoden työkokemus IT-alalla, ja minulla on Microsoft-sertifikaatti, esittelee itsensä Alii.
Hän on irakilainen turvapaikanhakija. Ensimmäistä kertaa Helsingissä. Takana on ensimmäinen päivä puolivuotisesta koulutusohjelmasta, jonka loppupuolella on tavoitteena päästä parin kuukauden työharjoitteluun. Koulutuksen järjestäjää johtajia valmentava yritys.
– Opiskelemme yrityselämää, kulttuuria ja asioita Suomesta, hän kertoo.
Aliin tausta on rankka niin kuin niin monella muulla kohtalotoverillaan. Hän joutui aikoinaan pakenemaan synnyinmaastaan Irakista Libyaan. Mutta elämä sielläkin kävi lopulta mahdottomaksi. Ehkä pahinta oli se, kun hänen poikansa siepattiin. Nyt poika voi äidin mukaan hyvin. Pojalla oli ahdistusta, ja monta muuta murhetta vielä silloin kun he tulivat Suomeen. Täällä hän on kuitenkin saanut hoitoa, Alii iloitsee.
Aliin tavoin monella turvapaikanhakijalla on ammattitaitoa ja koulutusta, joilla olisi erityistä arvoa suomalaisessa työelämässä.
– Heillä on suoritettuna tiettyjä laitevalmistajien teknisiä sertifikaatteja, joita Suomesta on aika vaikea löytää, kuvaa Elisan henkilöstöjohtaja Merja Ranta-Aho.
Erilainen keino auttaa
Elisa on yksi 40 ohjelmassa mukanaolevasta yrityksestä. He pyrkivät tarjoamaan turvapaikanhakijoille harjoittelupaikan, ehkä jopa työtä.
– Porukka on kielitaitoista ja korkeasti koulutettua, ja todennäköisesti sieltä löytyy osaamista, jota me voimme tarvita. Sen lisäksi meille on tärkeätä oppia toisista kulttuureista ja erilaisista ihmisistä, Ranta-Aho kertoo.
Hän ei kuitenkaan uskalla luvata varmaa työpaikkaa, ja harjoittelupaikkakin on vielä hakusessa. Ranta-Aho sanookin yrityksen olevan mukana ennen kaikkea halusta auttaa, tehdä hyvää.
– Me olemme keränneet aiemmin puhelimia ja vaatteita. Tämä oli hyvin konkreettinen tapa lähteä mukaan.
Kurssille osallistuvat asuvat eri puolilla Suomea. Irakilainen Imeer Alihsin tulee Karjaalta. Tekemistä ei paljon ole, mutta mies on jo uskaltautunut uimaan. Kylmäähän se on, mutta uiminen on rakasta.
Imeeriä surettavat turvapaikanhakijoista olleet uutiset medioissa. Kaikki, mitä kirjoitetaan ei ole totta. He eivät ole täällä rahan perässä, hän sanoo. Imeer itse kertoo tehneensä Irakissa neljää eri työtä, 16-tuntisia työpäiviä seitsemänä päivänä viikossa.
– En saa sellaista rahaa Suomesta, mitä sain Irakissa.
Seitsemän kuukautta Suomessa tekemättä mitään on pitkä aika, hän sanoo. Imeer haaveilee töistä esimerkiksi ihmisoikeusjärjestössä.
– Haluaisin osoittaa suomalaisille ja Suomen hallitukselle kiitollisuuteni, ja näyttää pystyväni tekemään töitä.
Ei ole paikkaa, mihin palata
Imeerin maanmies, 22-vuotias Moataz vaikuttaa vähintään yhtä innokkaalta. Hän tosin harmittelee, että koulut tuli käytyä ennen kuin vaikeudet alkoivat, mutta työelämästä ei ole vielä paljoa kokemusta. Mitä työtä Moataz sitten haluaisi tehdä?
– Olen opiskellut yrityksen hallintoa, ja näen itseni henkilöstöjohtajana. Rakastan johtamista, hän sanoo leveästi hymyillen.
Irakilainen Alii pitää täysin mahdottomana paluuta Libyaan tai Irakiin. Paikkaa minne mennä ei yksinkertaisesti ole. Mutta onneksi on Suomi. Ja on unelma:
– Toivottavasti saan mahdollisuuden, ja työtä, jotta voin jatkaa kohti unelmaani ja tulla Microsoftin insinööriksi.