Iltalehti: Supon päällikkö: Isisin riveihin lähteneet matkustaneet edestakaisin Suomen ja Syyrian välillä 16.5.2016
Suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin mukaan suhteessa muslimiväestön kokoon Suomesta on lähtenyt maailman eniten taistelijoita Syyrian ja Irakin konfliktialueille. Supon tiedossa on yli 70 lähtijää, joista 14−18 henkilöä on menehtynyt.
Suojelupoliisin (Supo) tiedossa on yli 70 sellaisen ihmisen henkilöllisyys, jotka ovat lähteneet Suomesta Irakin ja Syyrian konfliktialeille. Suurin osa heistä on lähtenyt taistelemaan terroristijärjestö Isisin riveihin. Lähtijöiden todellinen määrä voi olla vielä tätä suurempi.
Lähtijät edustavat kolmeatoista eri kansallisuutta, mutta enemmistö lähtijöistä on Supon päällikön Antti Pelttarin mukaan syntynyt Suomessa tai asunut Suomessa lapsuudesta asti. Supon mukaan Syyriassa on menehtynyt 14−18 Suomesta lähtenyttä taistelijaa.
Syyriasta on palannut Suomeen parikymmentä henkilöä. Osa heistä on matkustanut edestakaisin Suomen ja Syyrian välillä.
- Vuosien mittaan on ollut edestakaisin matkustamista. Varsinkin aikaisemmin Syyriaan matkustaminen on ollut kohtuullisen helppoa. Se on kuitenkin nyt vaikeutunut viimeisen vuoden, puolentoista vuoden aikana, Supon päällikkö Antti Pelttari kertoo Iltalehdelle.
Supon mukaan lähtijöiden joukossa on 19 eri etnistä taustaa, myös suomensuomalaista. Lähtijöiden etnisten ryhmien laaja kirjo on Pelttarin mukaan herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla.
- Suhteessa muslimiväestön kokoon Suomesta on lähtenyt maailman eniten lähtijöitä. On syytä tutkia, mistä se johtuu.
Radikaali-islamistinen verkosto
Supolla on seurannassa Suomessa 300 terrorismintorjunnan kohdehenkilöä. Näillä henkilöillä on yhteys terrorismijärjestöihin.
Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala kuvaili Iltalehdelle huhtikuussa, että Suomeen on syntynyt radikaali-islamistisia verkostoja. Supon seuraamat 300 henkilöä levittävät Suomessa aatteitaan, houkuttelevat sen piiriin lisää ihmisiä sekä pyrkivät radikalisoimaan muita henkilöitä. Verkoston jäsenet eivät kuitenkaan suunnittele konkreettisia terrori-iskuja Suomeen.
Pelttarin mukaan näyttää siltä, että terrorismintorjunnan kohdehenkilöiden määrä tulee kasvamaan. Lukuun ei sisälly viime syksynä Suomeen tulleita turvapaikanhakijoita.
Supo kohdistaa terrorismintorjunnan kohdehenkilöihin lailla saamiaan tiedonhankintakeinoja.
- Meillä on salaisia tiedonhankintakeinoja, pyrimme hankkimaan tietoa ja arvioimaan henkilöiden muodostamaa konkreettista uhkaa, Pelttari avaa.