maanantai 9. toukokuuta 2016

Verkkouutiset: Arkkipiispa: Kristinusko ei anna perusteita rajojen sulkemiseen

Verkkouutiset: Arkkipiispa: Kristinusko ei anna perusteita rajojen sulkemiseen 9.5.2016
Verkkouutiset: Piispa Peura: Käsittämätöntä, että suomalainen saattaa syljeksiä turvapaikanhakijan päälle

Arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan kristinusko ei anna perusteita suojautumiseen Euroopan tai oman maan rajoja sulkemalla.

Arkkipiispa Kari Mäkinen avasi maanantaina kirkolliskokouksen Turussa. Avajaispuheessa arkkipiispa nosti esille kaksi merkkipaalua, joiden kynnyksellä kirkolliskokous aloittaa työskentelynsä: uskonpuhdistuksen merkkivuoden ja Suomen itsenäisyyden juhlavuoden. Molempia juhlitaan vuonna 2017.

Arkkipiispan mukaan toisiinsa kietoutuneina ne ovat erottamaton osa sitä, keitä me suomalaiset olemme.

– Kun merkkivuodet osuvat päällekkäin, tulee tilaisuus pysähtyä katsomaan reformaation kirkkojen ja kansallisvaltioiden hitaasti muuttuvaa suhdetta. Kysymys on noussut pintaan kautta Euroopan uuskansallismielisyyden nousun myötä. Luterilaisten kirkkojen ääni on selkeä ja yhteinen: kristinusko ei anna perusteita suojautumiseen Euroopan tai oman maan rajoja sulkemalla, Mäkinen sanoi.

Hän myös palasi keskusteluun, jossa on kysytty kirkon lojaalisuudesta valtion eduille, linjauksille ja lainsäädännölle.

– Kirkkoa on haastettu julkiseen keskusteluun. Päivä päivältä on selkeämpää, että luterilaisuus ei ole vain suomalaisuutta eikä suomalaisuus vain luterilaisuutta, arkkipiispa Mäkinen totesi.

Hän kuvaili puheessaan myös kirkon ja valtion suhdetta.

– Täällä kirkolliskokouksessa noudatetaan samoja periaatteita kuin muussa julkishallinnossa, kuten tasapuolisuutta, avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Se on tässä yhteydessä yhtä tärkeää todeta kuin se, että valtiojohto ei johda kirkkoa ja että kirkolla – muiden uskonnollisten yhteisöjen tavoin – on vapaa, tarvittaessa kriittinenkin toiminnan ja puheen tila yhteiskunnassa, Mäkinen sanoi.

__________________________

Verkkouutiset: Piispa Peura: Käsittämätöntä, että suomalainen saattaa syljeksiä turvapaikanhakijan päälle

– Yhden esimerkin toisten puolustamisesta antaa kahdeksas käsky. Se kiinnittää huomion siihen, mitä ja miten puhumme lähimmäisistä. Käsky on entistä ajankohtaisempi sosiaalisen median todellisuudessa. Siellä on helppo puhua pahaa toisesta ja riistää häneltä hänen maineensa ja kunniansa, Lapuan piispa Simo Peura sanoi Turussa kirkolliskokouksen avajaismessussa.

– Maineensa menettänyttä ei saa jättää yksin ja sulkea yhteisön ulkopuolelle. Hänen kanssaan on pysyttävä yhdessä ja häntä on puolustettava, hän jatkoi.

Piispa totesi tämän päivän suomalaisilla olevan korjaamista myös muussa yhteiselämässä.

– Meillä on paljon oppimista esimerkiksi siinä, kuinka kohtaamme vieraat tulijat. On käsittämätöntä, että suomalainen saattaa syljeksiä kadulla tummaihoisen turvapaikanhakijan päälle. Näkyvällä tavalla vammaisen on vaikea saada työtä, jos tavoitteena on vain korkea tuottavuus.

Simo Peura muistutti saarnassaan myös positiivisesta uskonnonvapaudesta. Vaikka kirkon asemasta julkisessa elämässä kiistellään, Suomessa on helppoa olla kristitty.

– Keskustelua käydään siitä, kuinka uskontoa harjoitetaan kirkon ja yhteiskunnan rajapinnalla kouluissa, oppilaitoksissa, sairaaloissa, vankiloissa ja puolustusvoimissa. Saamme silti olla kristittyjä vapaalla mielellä. Oikeus omaan uskontoon on myös heillä, jotka tulevat maahamme toisista kulttuureista. Demokratiaan kuuluu positiivinen uskonnonvapaus, hän sanoi.