MTV: Tuomioja arvostelee kovin sanoin Maahanmuuttoviraston tiukennusta – "Kielii asenteesta ja välinpitämättömyydestä" 18.5.2016
Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) kritisoi Maahanmuuttoviraston eilistä päätöstä tiukentaa oleskelulupien saantia Suomeen.
Entinen ulkoministeri julkaisi Facebook-sivuillaan listan ulkoministeriön tämän hetkisistä matkustussuosituksista Irakiin, Afganistaniin ja Somaliaan. Lyhyesti suositus on, että minnekään näistä maista ei tule matkustaa.
Maahanmuuttoviraston mukaan turvallisuustilanne on kuitenkin näissä maissa parantunut viime kuukausina. Tämän takia Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio arvioi eilen MTV Uutisille, että kielteisiä oleskelulupapäätöksiä tulee tuhansia enemmän kuin aikaisemmin.
Erkki Tuomiojan mukaan määritelmiä turvallisesta ja turvattomuudesta käytetään hyvin tarkoituksenomaisesti.
– Minusta esimerkiksi Afganistanissa ja Irakissa ei näy ollenkaan se, että turvallisuustilanne olisi parantunut. Tämä on tällainen "emme halua ihmisiä tänne" -ilmoitus, eikä se perustu siihen objektiiviseen tietoon, Tuomioja sanoo MTV Uutisille.
"Ei voi pitää paikkansa"
Oppositiopuolue SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja sanoo olevansa huolestunut Maahanmuuttoviraston tiukentuneista kannoista. Maahanmuuttovirasto on tehnyt kevään aikana turvallisuusarvioita uusiksi useasta maasta ja usein on päädytty siihen, että turvallisuustilanne maassa on parantunut.
– Se huolestuttaa, koska se kielii asenteesta ja välinpitämättömyydestä ihmisten hädän suhteen. Tietenkään kaikki turvapaikanhakijat eivät ole turvan tarpeessa, mutta jokaisella on kuitenkin oikeuksia ja meillä on velvollisuuksia laittaa jokaisen hakemus yksittäiseen tarkasteluun sen arvion perusteella. Tällainen yleisnäkemys siitä, että nämä maat olisivat turvallisia ei voi pitää paikkansa.
Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorion mukaan jokainen turvapaikkahakemus tutkitaan edelleen yksilöllisesti.
"Ristiriita on olemassa"
Ulkoministeriön matkustussuosituksissa ei suositella matkustamaan missään tapauksessa Irakiin, Afganistaniin tai Somaliaan. Ulkoministeriöstä on aikaisemmin todettu, että matkustussuositukset ovat tarkoitettu suomalaisille.
Tuomioja tietää tämän ja sanoo, että olemassa on selvä ristiriita.
– Totta kai ne ovat eri asioita ja siitä tässä on kysymyskin. Olemme äärimmäisen haluttomia saattamaan yhtäkään suomalaista näissä maissa turvattomaan tilanteeseen, niin kyllä se vähän nostaa kysymysmerkkejä ilmaan, että mikä on tässä se johdonmukaisuus?
Maahanmuuttoviraston turvallisuusarviot on taas toisenlaiseen tarkoitukseen, näkee Tuomioja.
– Siinä on varmaan tullut poliittinenkin ohje, että tätä pitää tiukentaa.
Tuomiojan mukaan on tärkeää, että Eurooppa muodostaa yhtenäiset turvapaikkalinjaukset, koska pakolaiskriisi koskettaa koko Eurooppaa. Tämä tulisi kuitenkin lähteä Tuomiojan mukaan siitä, että tunnustetaan pakolaisten turvapaikkatarve.
– Tämä edellyttää yhtenäistä eurooppalaista vastuunkantoa. Myös siitä, miten tätä vastuuta jaetaan.
------
Erkki Tuomioja Facebook
6 tuntia sitten
Kas tässä Ulkoministeriön voimassaolevat matkustusuositukset niistä kolmesta maasta, jotka maahanmuuttovirasto on nyt todennut turvallisiksi maiksi jonne turvapaikanhakijoita voidaan palauttaaa. Palautus on aikaisempaa helpompaa myös siksi, että humanitäärinen suojelu poistettiin oleskeluluvan saamisen kriteereistä.
Afganistan:Vältettävä kaikkea matkustamista
Muut turvallisuustason tiedot: Turvallisuustilanne on heikko koko maassa. Välttämättömissä asioissa Afganistaniin matkustavien tulee noudattaa erityistä varovaisuutta ja varmistua turvajärjestelyjensä luotettavuudesta.
Irak:Turvallisuustaso:Vältettävä kaikkea matkustamista
Muut turvallisuustason tiedot:Taisteluja ja väkivaltaisuuksia monin paikoin. Terrori-iskujen riski on merkittävä suuressa osassa maata.
Somalia: Vältettävä kaikkea matkustamista
Muut turvallisuustason tiedot: Turvallisuustilanne on vaarallinen etenkin länsimaalaisille.
Ajankohtaista:Mogadishussa on tehty useita terrori-iskuja julkisten rakennusten, ravintoloiden, hotellien ja lentokenttäalueen läheisyydessä. Loppuvuodelle kaavaillut Somalian vaalit todennäköisesti lisäävät pyrkimyksiä terrori-iskuihin.
Ramadanin aikana levottomuudet yleensä lisääntyvät. Taistelut Somalian keski- ja eteläosissa vaativat edelleen kuolonuhreja.