MTV3/Setä Arkadia (Timo Haapala): Näin puhutaan maahanmuuttopolitiikkaa luvan perästä! 22.3.2010
Nyt siitä saa puhua - oikein puheenjohtaja Jyrki Kataisen (kok.) luvalla. Nimittäin maahanmuuttopolitiikasta.
Kiitos oikein paljon!
Tämän päivän HS:ssa - jossa maanmuuttokeskustelua on ansiokkaasti jatkettu jo päivätolkulla - Katainen jakaa keskusteluohjeita. Näihin ohjeisiin kuuluu mm. se, että “on sallittava myös erilaiset mielipiteet”.
Hienoa.
Nyt kun pitäisi sitten siitä maahanmuutosta keskustella, niin tyypillistä suomalaista keskustelukulttuuria on se, että ei sitten kuitenkaan keskustella maahanmuutosta, vaan siitä, miten siitä pitäisi keskustella. Kun näitä keskusteluohjeita on lukenut palstametreittäin, alkaa savu nousta päästä: taasko tämä meni siihen, että keskustellaan keskustelemisesta.
Katainen tunnustaa, että aihe nostaa tunnekuohuja.
“Uskon tunnekuohuisen suhtautumisen kertovan myös siitä, että aiheesta ei ole osattu keskustella. Tästä vastuun kantavat poliitikot ja media. Olemme olleet neuvottomia sen suhteen, kuinka asiasta tulisi keskustella, vai pitäisikö keskustella lainkaan“, Katainen mietiskelee.
“On myös sallittava erilaiset mielipiteet, Jokaisella on ymmärrettävä tarve tulla kuulluksi. Tämä ei silti tarkoita rasismin hyväksymistä missään muodossa. Pidän tärkeänä, että otamme maahanmuuttajat mukaan tähän keskusteluun.”
Yms.
Viime viikolla HS:n sarjassa oli äänessä sitten tutkijajoukko, joka valitti, että he joutuvat rasistisen uhkailun kohteeksi. Se on paha juttu, sillä kenenkään suuta ei tietenkään saa tukkia. Maahanmuuttoon erikoistuneet yliopistojen tutkijat ovat oikeasti joutuneet uhkausten ja kunnianloukkausten kohteiksi nettikirjoittelussa. Pahimmillaan tutkijat pelkäävät rasistisia hyökkäyksiä, eivätkä halua käydä julkista keskustelua ollenkaan. Siis keskustelua keskustelustakaan.
Ehkä on parempikin olla hiljaa, jos tutkijoiden keskustelu on esimerkiksi Helsingin yliopiston kansleri Ilkka Niiniluodon tasolla. Niiniluoto valitti viime viikolla HS:n haastattelussa tilanteen olevan “harvinaisen vakava”.
“Sitä voi verrata sellaisiin historiallisiin tilanteisiin kuin Stalinin ajan Neuvostoliitto tai se, kun Galileo Galilei joutui katolisen kirkon inkvisition uhriksi”, Niinluoto analysoi.
Voi herrajumala.
Stalinin ajan Neuvostoliitossa oli kyse valtioterrorismista omia kansalaisia kohtaan. Filosofian tohtorin itkunparahdukset ymmärtäisi, jos tieteenharjoittaja haettaisiin kotoaan sisäministeriön mustalla umpiautoautolla aamuyöstä ja vietäisiiin valtioelimen toimesta kylmään selliin odottamaan aamuista pikaoikeudenkäyntiä, johon ei olisi valitusoikeutta, mutta luodin hinta perittäisiin omaisilta. Sellaista se oli Stalinin ajan Neuvostoliitossa. Toinen vaihtoehto saattoi jollekin filosofian tohtorille tai matemaatikolle olla, että reilut parikymmentä vuotta kului Gulagissa Siperian takana metsätöitä harjoittaessa.
Olisi mielenkiintoista nähdä, kuka valtion edustaja on tieteenharjoittajaa uhkaillut niin reippaasti, että tulee Stalinin Neuvostoliitto mieleen… Nytkin päähallituspuolueen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri oikein toivoo keskustelua aiheesta…
Tällä ironialla ei ole tarkoitus pätkääkään puolustella netissä liikkuvaa anonyymia apinalaumaa, mutta joku kohtuus loukatun tieteenharjoittajan suhteellisuudentajussa pitäisi olla.
Vaan onko siinä koskaan ollutkaan?
Mutta keskustellaan nyt sitten maahanmuuttokeskustelusta, kun kerran lupa on.
Tämä on sitten tätä vaaleihin saakka.
Ps 1.
Paitsi että SDP:n johtokaksikko Jutta Urpilainen ja Eero Heinäluoma eivät toviin sitä ainakaan omilla nettisivuillaan harrasta. Kummankin kotisivuille hyökättiin ja jälkien uskotaan johtavan kettutarhalle eli johonkin rasistiseen nettiporukkaan. Toivottavasti poliisi saa jäljet selville.