Turun Sanomat/Riitta Monto: Rasismi on aina rikos 21.3.2010
Vanhasen kakkoshallitus linjasi huhtikuussa 2007 Suomen hallitusohjelman arvoiksi muun muassa vastuun ja vapauden, välittämisen, kannustamisen ja jopa sivistyksen. Hallitusohjelmaan kirjoitettiin myös, että Suomi kuuluu jokaiselle asuinpaikasta, elämäntilanteesta, äidinkielestä tai etnisestä taustasta riippumatta.
Maahanmuuttoasioista vastaavaksi ministeriksi nimitettiin Astrid Thors (r). Ministerisalkun sisältö on aiheuttanut sen, että Thorsin henkilöön on aivan poikkeuksellisella voimalla kohdistettu myös kritiikiksi väitettyä uhkailua. Räikeiden uhkausten lähde pulppuaa kuitenkin rasismista. Verkkokeskusteluissa vellovat solvaukset ovat epämiellyttäviä, mutta ministerin henkeen kohdistuva uhkaus on vakava asia, johon täytyy puuttua.
Netissä on anonyymisti kiljuttu koko volyymillä, mutta muutoin ministerin ympärillä on ollut suorastaan hämmentävä hiljaisuus. Ainakin mitä tulee ministerin kollegoihin valtioneuvostossa. Kummallista tämä on siksi, että ministerin kannanotoista tai ratkaisuista on vaikea löytää irtiottoja hallituksen linjauksista. Kollegaa ei ole julkisuudessa kovin vahvasti tuettu, vaikka muutoin hallitus on yrittänyt pitää rivit koossa kaikenlaisissa kiistoissa ja tilanteissa.
Kulttuuriministeri Stefan Wallin (r) joutuikin useampaan otteeseen vaatimaan, melkein anelemaan puheenjohtajan ominaisuudessa puoluetoverilleen tukea muilta ministereiltä. Nyt ainakin henkistä tukea on alkanut vihdoin tulla.
Selvimmin sanoin rasismin sävyttämään maahanmuuttokeskusteluun puuttui ulkoministeri Alexander Stubb (kok) perjantain Helsingin Sanomissa. Ulkoministerin mielestä Suomessa keskustelua dominoi yksipuolinen maahanmuuttokriittinen näkökulma, jossa haiskahtaa rasismi, nationalismi, populismi ja muukalaisviha. Tätä hän luonnehti osuvasti vastenmieliseksi.
Ongelmana useissa puheenvuoroissa on ollut se, että maahanmuuttokriitikoiksi itseään kutsuvat kirjoittajat ovat värittäneet mielipiteensä ei suinkaan faktoin vaan asenteellisin uskomuksin. Kun näin on, asiallinen maahanmuuttokriittisyys hukkuu ennakkoluuloiseen laverteluun.
Jopa sosiaalisessa mediassa pitäisi ottaa huomioon se perusasia, että ilmaisunvapauteen liittyy vastuu, eikä edes sananvapauden nimissä kaikkea ei pidä julkaista.
Rasismia eli ihmisen rotuun liittyvää eriarvoista kohtelua ja syrjintää ei länsimaissa hyväksytä. Meillä Suomessa rasismi voi olla peruste kovempaan rangaistukseen rikoksesta tuomittaessa. Jo itsessään rasismi on rikos ihmisyyttä vastaan.
Yhteiskunnallisen vapauden ja avoimuuden ilmapiirin kannalta on huolestuttavaa, jos tutkijat todella vetäytyvät uhkailun pelossa maahanmuuttokeskustelusta, kuten on julkisuudessa väitetty.
Juuri puolueeton, monipuolinen tutkimus ja tarkastelu on tarpeen, jotta ulkomaalaiskeskustelua voidaan käydä kriittisesti.
Sanan- ja ilmaisunvapaus on aidosti uhattuna, jos asiantuntijat vaihtavat tutkimusaihetta tai jättäytyvät tutkimustuloksineen työhuoneiden suojiin. Maahanmuuttoministeri toivookin myös poliittisen järjestelmän puuttuvan asiaan, jotta sananvapaus säilyy.
Kuuntelin radiojuontajien keskustelua maahanmuuttoteemasta. Studiossa oli kaksi juontajaa, joista kumpikin totesi avoimesti, ettei tunne yhtään maahanmuuttajaa. Ehdin jo ajatella, etten minäkään, kunnes mietin tarkemmin. Itse asiassa tunnen hyvinkin. En vain osannut sijoittaa heitä maahanmuuttaja-lokeroon, koska tunnen heidät ihmisinä, en tietyn ryhmän edustajina.
Kirjoittaja on Turun Sanomien päätoimittaja.
Riitta Monto