tiistai 8. syyskuuta 2015

Yle: Kansanedustaja väläyttää sisärajatarkastusten palauttamista ja sotilasoperaatiota Isisin alueilla

Yle: Kansanedustaja väläyttää sisärajatarkastusten palauttamista ja sotilasoperaatiota Isisin alueilla 8.10.2015

Mikko Kärnän (kesk.) mukaan Suomeen saapuu seuraavan vuoden aikana noin 110 000 turvapaikanhakijaa Tornion kautta, mikäli vauhti jatkuu sellaisena kuin se nyt on. Kansanedustaja vaatii harkitsemaan sisärajatarkastusten palauttamista.

Suomessa on harkittava vakavasti sisärajatarkastusten palauttamista länsirajalle, vaatii lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.).

Kärnän mukaan Suomeen saapuu seuraavan vuoden aikana noin 110 000 turvapaikanhakijaa Tornion kautta, mikäli turvapaikanhakijoiden tulovauhti jatkuu sellaisena kuin se nyt on.

– Määrä on valtaisa. Suomen tulisi tässä tilanteessa vakavasti harkita sisärajatarkastusten palauttamista länsirajalle, jolloin voisimme varmistua siitä, että maahantulijat rekisteröidään asianmukaisesti, Kärnä toteaa tiedotteessaan.

Kärnän mukaan tällä hetkellä ei tiedetä, miten suuri osa tulijoista jättää ilmoittautumatta viranomaisille.

Rajatarkastusten palauttamisella ei Kärnän mukaan vietäisi keneltäkään oikeutta turvapaikan hakemiseen, mutta turhia turvapaikkahakemuksia vähennettäisiin.

– Valitettavasti tilanne on tällä hetkellä se, että järjestelmäämme kuormitetaan myös tarpeettomilla hakemuksilla ja apu ei nyt kohdennu suoraan niille, jotka sitä eniten tarvitsevat, Kärnä sanoo.

Mikko Kärnä väläyttää lisäksi vaihtoehtoa, että EU toteuttaisi yhteisen sotilasoperaation Isisin hallitsemilla kriisialueilla.

– Tulisi pohtia, olisiko EU:lla tässä tapauksessa intressejä jopa yhteiseen sotilasoperaatioon Isisin hallitsemilla alueilla tilanteen rauhoittamiseksi.