sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Iltalehti: Ylivieskassa asuvat afrikkalaiset vetoavat: "Pelkäämme - arkielämämme alkaa todella olla vaikeaa"

Iltalehti: Ylivieskassa asuvat afrikkalaiset vetoavat: "Pelkäämme - arkielämämme alkaa todella olla vaikeaa" 3.1.2016

Ylivieskassa asuvat afrikkalaiset pelkäävät henkensä edestä perättömäksi osoittautuneen raiskaustapauksen nostattaman julkisuuden vuoksi.

Poliisin tutkittavaksi tuli tapaninpäivänä raiskaustapaus Ylivieskan kaupungissa Pohjois-Pohjanmaalla. Alun tietojen ja kuvattujen olosuhteiden perusteella asiaa lähdettiin tutkimaan törkeänä raiskauksena.

Tieto, jonka mukaan epäiltyinä olisi ollut kaksi tummaihoista miestä, oli perätön. Tutkinnassa selvisi, että raiskausta tai mitään muutakaan seksuaalirikosta ei ollut tapahtunut. Iltalehti kertoi viime vuoden lopussa, että poliisille ilmoitetut tiedot eivät pitäneet paikkaansa.

Nyt Ylivieskassa asuvat afrikkalaiset esittävät yhteisen kirjallisen vetoomuksen sen puolesta, että tapaus on selvitettävä loppuun asti. He käyttävät vetoomuksessa itsestään nimitystä "Ylivieskassa asuvat afrikkalaiset". Vetoomuksen takana on yli 20 afrikkalaista maahanmuuttajaa, jotka asuvat Ylivieskan seudulla.

Vetoomus on osoitettu kaupunginhallitukselle, poliisille ja medialle. Ylivieskan afrikkalaiset pyytävät vetoomuksessa julkista anteeksipyyntöä väärästä ilmiannosta, joka on vaikeuttanut heidän elämäänsä huomattavasti. Heidän henkeään uhataan.

- Siitä lähtien, kun uutiset tulivat julkisuuteen, me ja perheemme olemme joutuneet kestämään perusteetonta nimittelyä, sormella osoittelua ja jopa muukalaisvastaisia ja uhkaavia kommentteja sosiaalisessa mediassa. Tämä on aiheuttanut meille monin tavoin psyykkistä, fyysistä ja henkistä hätää, Ylivieskan afrikkalaiset perustelevat vetoomuksessaan.

- Haluamme poliisilta myös suojelusta ja vakuutusta siitä, että voimme olla turvassa ja että yhteiskunta suojelee meitä, selvittää turvallisuutensa vuoksi nimettömänä pysyttelevä Ylivieskan afrikkalainen.

"Haukutaan neekereiksi"

Ylivieskan afrikkalaiset kokoontuivat perjantaina ja kirjoittivat yhdessä vetoomuksen, jonka haluavat osoittaa kaupunginhallitukselle, poliisille ja medialle.

- Vaikka asian tutkinta on peruttu, meitä syytetään. Poliisilla täytyy olla tieto siitä, miten asia on tullut tietoon ja miten se on levinnyt mediassa. Emme ole saaneet poliisilta mitään apua kohtaamaamme uhkailuun. Tilanne on tosi vakava Ylivieskassa, nimettömänä pysyttelevä Ylivieskan afrikkalainen kertoo.

- Mukana on myös useita perheitä, joissa on lapsia. Meitä uhataan mailalla hakkaamisella kaduilla. Meitä haukutaan kaduilla neekereiksi ja raiskaajiksi. Meidän arkielämämme alkaa todella olla vaikeaa täällä Ylivieskassa. Pelkäämme oikeasti, huolestunut afrikkalainen sanoo.

- Tämä uutinen oli kuin pommi meille, ja tämä on todella käsittämätöntä. Meitä ei ole kovin paljon Ylivieskassa, ja kaupunki on kovin pieni. Pelkään jättää perheeni kotiin, kun käyn Ruotsissa kurssilla. On aika pelottavaa, kun ei voi tietää, onko perhe sillä aikaa turvassa Suomessa.

"Liikkeelle rasismista"

Pohjanmaalaisittain sujuvaa suomea puhuva Ylivieskan afrikkalainen epäilee, että perätön raiskaushuhu on lähtenyt liikkeelle rasismista.

- Toivomme, että tapaus selvitetään loppuun asti ja että perättömän huhun levittäjä saadaan kiinni. Toivomme rauhaa Suomeen, hän toteaa.

- Tämä on myös meidän Ylivieskamme. Me kuulumme tähän yhteiskuntaan, ja teemme niin kuin kulttuurissa kuuluu. Olemme lainkuuliaisia, rauhallisia ja vastuuntuntoisia ihmisiä. Maksamme veroja: osa on opiskelemassa, osa tekee töitä. Kukaan ei makaa sohvalla ja elä sossun rahalla, Ylivieskan afrikkalainen sanoo.