torstai 7. tammikuuta 2016

MTV: Poliisi: Helsingin asematunnelissa uudenvuodenyönä jopa 1000 turvapaikanhakijaa – kymmeniä poistettiin paikalta

MTV: Poliisi: Helsingin asematunnelissa uudenvuodenyönä jopa 1000 turvapaikanhakijaa – kymmeniä poistettiin paikalta 7.1.2016
Helsingin Uutiset: Laajaa ahdistelua uutena vuotena myös Helsingissä - asematunnelissa jopa tuhat irakilaista
Yle: Helsingin poliisi: Kölnin häirintä uhkasi tapahtua myös Helsingissä – 1 000 turvapaikanhakijaa asematunnelissa
Uusi Suomi: Valtava poliisijoukko valvoi turvapaikanhakijoita Helsingissä – ”Uhkaporukoita seurattiin, varauduttiin raiskauksiin”

Helsingin poliisi kertoo valvoneensa tehostetusti uuden vuoden viettoa ja varautuneensa myös laajaan turvapaikanhakijoiden kokoontumiseen.

Poliisin mukaan se oli saanut ennen uutta vuotta vihiä, että pääkaupunkiseudulla olevilla turvapaikanhakijoilla olisi ollut mahdollisesti samansuuntaisia suunnitelmia Saksan Kölnissä rautatieasemalle kokoontuneilla miehillä.

Kölnissä noin sata naista on tehnyt ilmoituksen seksuaalisesta häirinnästä uutena vuotena. Vastaavia tapauksia oli myös Hampurissa ja Stuttgartissa. Kölnissä noin tuhat miestä häiriköi naisia, kopeloi ja häiriköi seksuaalisesti.

Irakilaisia turvapaikanhakijoita kerrotaan saapuneen Helsinkiin uuden vuoden viettoon muualta Suomesta ja lisäksi kaupungin omista vastaanottokeskuksista. Rautatieaseman asematunnelissa oli iltayhdentoista aikaan jopa 1 000 irakilaista turvapaikanhakijaa.

Poliisi poisti paikalta useita kymmeniä henkilöitä ja jo alkuillasta otettiin kiinni useita henkilöitä.

– Poliisille on ilmoitettu kolmesta ahdistelutapauksesta, joista kahdesta on tehty rikosilmoitus. Jälkikäteen on tullut tietoon, että tällaista olisi keskustan alueella tapahtunut laajemminkin. Poliisi suhtautuu jokaiseen ahdistelutapaukseen vakavasti ja kehottaa tekemään niistä aina rikosilmoituksen. Valitettavaa on, että tapauksista tulee tietoa usein vasta jälkikäteen, eikä niistä ole kerrottu paikalla partioineille poliiseille tai järjestysmiehille, toteaa Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki.

Koskimäen mukaan vakavampi häiriökäyttäytyminen pystyttiin estämään poliisin hyvällä ennakkovalmistautumisella, näkyvällä valvonnalla ja alhaisella puuttumiskynnyksellä.

____________________________

Helsingin Uutiset: Laajaa ahdistelua uutena vuotena myös Helsingissä - asematunnelissa jopa tuhat irakilaista

Helsingin poliisin mukaan myös Helsingissä on tullut jälkikäteen ilmi useita uutena vuotena sattuneita ahdistelutapauksia.

Poliisi valvoi uuden vuoden viettoa tehostetusti ja varautui myös laajaan turvapaikanhakijoiden kokoontumiseen. Poliisi sai ennen uutta vuotta vihiä, että pääkaupunkiseudulla olevilla turvapaikanhakijoilla olisi ollut mahdollisesti samansuuntaisia suunnitelmia kuin mitä nyt on uutisoitu olleen Kölnin rautatieasemalla kokoontuneilla miehillä.

Saksan Kölnissä noin tuhannesta ulkomaalaismiehestä koostuneen joukon epäillään syyllistyneen kymmeniin rikoksiin. Kölniläislehden mukaan 15 naisen epäillään joutuneen seksuaalirikoksen uhriksi.

Irakilaisia turvapaikanhakijoita saapui Helsinkiin uuden vuoden viettoon muualta Suomesta ja lisäksi kaupungin omista vastaanottokeskuksista. Rautatieaseman asematunnelissa oli noin kello 23 aikaan jopa 1 000 irakilaista turvapaikanhakijaa.

Poliisi poisti paikalta useita kymmeniä henkilöitä ja jo alkuillasta otettiin useita henkilöitä kiinni poliisilain perusteella.

Tapahtuman aikana poliisin tietoon ei tullut ahdisteluyrityksiä.

- Poliisille on ilmoitettu kolmesta ahdistelutapauksesta, joista kahdesta on tehty rikosilmoitus. Jälkikäteen on tullut tietoon, että tällaista olisi keskustan alueella tapahtunut laajemminkin. Poliisi suhtautuu jokaiseen ahdistelutapaukseen vakavasti ja kehottaa tekemään niistä aina rikosilmoituksen. Valitettavaa on, että tapauksista tulee tietoa usein vasta jälkikäteen, eikä niistä ole kerrottu paikalla partioineille poliiseille tai järjestysmiehille, toteaa Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki.

Koskimäen mukaan vakavampi häiriökäyttäytyminen pystyttiin estämään poliisin hyvällä ennakkovalmistautumisella, näkyvällä valvonnalla ja alhaisella puuttumiskynnyksellä.

______________________________

Yle: Helsingin poliisi: Kölnin häirintä uhkasi tapahtua myös Helsingissä – 1 000 turvapaikanhakijaa asematunnelissa

Helsingin poliisin mukaan turvapaikanhakijoilla saattoi olla uutenavuotena samankaltaisia suunnitelmia Helsingissä kuin Kölnissä Saksassa. Poliisille ilmoitettiin uudenvuoden yönä kolmesta ahdistelutapauksesta.

Helsingin poliisin mukaan turvapaikanhakijat suunnittelivat uudenvuodenaattona mahdollisesti samankaltaista toimintaa kuin Kölnissä.

Kölnissä Saksassa noin tuhannen ulkomaalaismiehen joukon epäillään syyllistyneen kymmeniin rikoksiin. Jopa 15 naisen kerrotaan joutuneen seksuaalirikoksen uhriksi.

Poliisi kertoo saanensa etukäteen vihiä suunnitelmista. Helsinkiin saapui uudenvuoden viettoon turvapaikanhakijoita myös muualta Suomesta.

– Meillä oli sellaista tietoa, että Helsinkiin on tulossa uudenvuoden juhlijoita, jotka aiheuttaisivat erilaisia häiriöitä, sanoo Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki Ylelle.

Koskimäen mukaan Helsingin keskustan asematunneliin kokoontui iltayhdentoista aikaan toista tuhatta turvapaikanhakijaa. Hän kertoo poliisin poistaneen paikalta kymmeniä ja ottaneensa kiinni useita henkilöitä.

Poliisi varautui ennakolta erityisesti seksuaalisiin ahdisteluihin, varkauksiin ja tappeluihin, Koskimäki sanoo.

– Tämäntyyppisistä asioista oli ennakkotietoa.

Koskimäen mukaan poliisin ennakkoon saamat tiedot liittyivät Kirkkonummella vastaaottokeskuksessa uudenvuodenaattona tehtyihin turvapaikanhakijoiden pidätyksiin.

Poliisi pidätti kuusi miestä Aavarannan vastaanottokeskuksessa. Miehet vapautettiin lauantaina.

Uudenvuoden yönä poliisille ilmoitettiin kolmesta ahdistelutapauksesta. Kaksi tapauksista on rikostutkinnassa.

– Tässä vaiheessa meillä ei ole kuvaa siitä, miten suunnitelmallista asia on, Koskimäki sanoo.

Vakavammat häiriöt estettiin valmistautumisella, valvonnalla ja sillä, että kynnys puuttua oli alhainen, Koskimäki uskoo.

________________________________

Uusi Suomi: Valtava poliisijoukko valvoi turvapaikanhakijoita Helsingissä – ”Uhkaporukoita seurattiin, varauduttiin raiskauksiin”

Poliisi varautui Helsingissä uudenvuoden yönä turvapaikanhakijoiden tekemiin näpistyksiin, ahdisteluihin ja jopa raiskauksiin. Poliisi teki kiinniottoja Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäen mukaan ”toistakymmentä”.

– Kiinniottoja on tehty suoraan vastaanottokeskuksista ja sitten paikan päältä kaupungilla. Siellä oli muun muassa häiriökäyttäytymistä ja päihteiden käyttöä, Koskimäki sanoo Uudelle Suomelle.

Toistaiseksi poliisin tietoon on tullut kolme ahdistelutapausta, joista kahdesta on tehty rikosilmoitus. Tapauksissa on kaksi epäiltyä.

Koskimäki kertoo, että poliisi varautui tilanteeseen poikkeuksellisen suurella partiomäärällä. Poliisien lukumäärää Koskimäki ei paljasta, mutta tyytyy toteamaan, että ”semmoista uudenvuoden yötä ei 2000-luvulla ole vielä nähty, jossa olisi ollut yhtä paljon poliiseja kaduilla”. Poikkeuksellisiin voimakeinoihin poliisi ei varautunut.

Poliisi oli saanut Koskimäen mukaan muutamaa päivää ennen uutta vuotta vastaanottokeskuksista vihiä, että liikkeellä olisi turvapaikanhakijoita niin sanotusti pahat mielessä. Koskimäen mukaan tietojen julkistamista ei kuitenkaan nähty tarpeelliseksi. Kiinniottoja tehtiin etukäteen muun muassa Kirkkonummella, kuten keskusrikospoliisi on tiedottanut. Uudenvuoden yönä Helsinkiin saapui poliisin mukaan jopa toista tuhatta irakilaista turvapaikanhakijaa.

– Ennakkotiedot olivat sellaiset, että osa on tulossa kaupunkiin pahat mielessä. Sen takia varauduttiin niin vahvasti kuin oli varauduttu, Koskimäki sanoo.

Mikä oli kokoontumisen ensisijainen tarkoitus?

– Sitä on tietysti mahdoton sanoa ja osa porukoista oli varmasti täysin tietämättömiä joistakin kokoontumisen tarkoituksista. Iso porukka tuli joka tapauksessa viettämään uuttavuotta niin kuin muutkin, Koskimäki toteaa.

Helsingin poliisi tiedotti, että kokoontumisen tarkoitukset olivat samansuuntaisia kuin mitä ”nyt on uutisoitu olleen Kölnin rautatieasemalla kokoontuneilla miehillä”. Lue lisää Kölnin tapauksesta täältä.

– Nimenomaan pyrittiin ehkäisemään näitä ahdistelutapauksia, seksuaalirikoksia ja ryöstöjä, pahoinpitelyjä ja varkauksia. Eli näitä rikoksia, joita on nyt ollut esillä.

Suunniteltiinko siellä raiskauksia?

– En osaa sanoa, suunniteltiinko siellä vai ei, mutta siihen me varauduimme, että jos tällaisia tulee, meillä on voimaa paikalla. Näkyvyydellä halusimme osoittaa voimaa, että poliisi on nyt paikalla, Koskimäki vastaa.

Koskimäen mukaan toistaiseksi ei ole tietoa, että taustalla olisi ollut kansainvälistä koordinointia.

– Mutta kuitenkin se verkosto näyttää olevan sosiaalisessa mediassa tiivis myös näillä henkilöillä. Viesti kulkee hyvin nopeasti.

Pohdittiinko tietojen julkistamista?

- Me emme nähneet sitä tarpeelliseksi, vaan nähtiin se niin, että pannaan väkeä ulos niin paljon. Joukkoja tarkkailtiin ja suurimpia uhkaporukoita seurattiin siviilipukuisten voimin ihan koko ajan päivästä iltaan ja aamuyöhön. Voimaa oli niin paljon, ettei haluttu turhaa turvattomuutta luoda.

Teillä oli siis ennakkoon tietoa tietyistä ryhmistä tai joukoista?

- Kyllä meillä oli, ja niihin liittyvät sitten nämä kiinniotot, joista minä en voi puhua, koska ne tehtiin yhteistyössä muiden poliisien kanssa, Koskimäki sanoo viitaten Kirkkonummen vastaanottokeskuksessa tehtyihin kiinniottoihin.