keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Savon Sanomat: Poliisi: Tilanne vastaanottokeskuksissa kiristyy päivä päivältä

Savon Sanomat: Poliisi: Tilanne vastaanottokeskuksissa kiristyy päivä päivältä 6.1.2016

Tilanne vastaanottokeskuksissa on kiristymässä. Tämä selviää poliisin päivittäisestä valtakunnallisesta tilannekuvaraportista.

– Sieltä käy ilmi, että tilanne on kiristynyt päivä päivältä, kertoo ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Kyse ei ole kuitenkaan uskontojen tai kulttuurien törmäyksestä, vaan turhautumisesta.

– Aika kuluu ja päätöksenteko oleskeluluvista kestää. Siinä tunteet kärjistyvät ja otetaan nokkapokkaa. Mitä enemmän aikaa kuluu sitä enemmän tällainen lisääntyy.

Shiiojen ja sunnien välien kiristyminen kansainvälisillä kentillä, ei sen sijaan Pohjolaisen mukaan ole lisännyt levottomuutta ainakaan Pohjois-Savossa vastaanottokeskuksissa.

– Tämä on yksi uhka-arvio meilläkin. Vielä siitä ei ole merkkejä, ellei sitten jonkinlaisella viiveellä tule. Pitää ihan koputtaa puuta tässä asiassa, sillä niin hyvin on tähän asti pärjätty.

Tilanne Pohjois-Savon vastaanottokeskuksissa oli koko viime syksyn ja loppuvuoden huomattavan rauhallinen verrattuna Etelä-Suomen kohteisiin.

– Ongelmia on mielestäni ollut vähän, vaikkakin toki viikoittain sattuu jotain. Yksittäisiä välikohtauksia syntyy milloin vääränvärisestä tyynyliinasta tai biljardin säännöistä, sanoo Pohjolainen.

Hän kuitenkin epäilee, että kun kielteisiä oleskelulupapäätöksiä alkaa tulla ja edessä on myös pakkopalautuksia, joutuu poliisi tiukemman paikan eteen myös Pohjois-Savossa.

– Norjastahan jo uutisoitiin, että turvapaikanhakijoita on mennyt ”maan alle” välttääkseen palautuksen. En nyt väitä, että niin käy meillä, mutta kaikkeen pitää varautua.

Koko Itä-Suomen alueella oli viime vuoden puolella turvapaikanhakijoihin liittyen 5–10 hälytystehtävää per viikko. Poliisi on kirjannut viime marraskuusta lähtien rikosilmoituksiin, jos tapaus koskee turvapaikanhakijaa.

– Marraskuun alusta lähtien Itä-Suomessa on tehty tällaisia rikosilmoituksia kaikkiaan 19, joista 12 Pohjois-Savossa, viisi Etelä-Savossa ja kaksi Pohjois-Karjalassa, kertoo ylikonstaapeli Arto Tynkkynen.

Vakavimmassa tapauksessa epäily koskee törkeää pahoinpitelyä, joka tehtiin teräaseella Pertunmaalla.

– Suurin osa ilmoituksista liittyy pahoinpitelyihin, sanoo Tynkkynen.

Pohjois-Savossa on Pohjolaisen mukaan ollut turvapaikanhakijoihin liittyviä varsinaisia hälytystehtäviä 1–5 viikossa.

– Näissä on ollut kyse lähinnä ilkivallasta tai väkivallan uhasta. Siellä voivat miehet tapella keskenään, tai pariskunnat. Kun katsoo valtakunnallista kuvaa, on meillä ollut vakavia rikoksia jopa yllättävän vähän.

Tuhopolton yrityksiä tai vakavia henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia ei Pohjois-Savossa ole ollut lainkaan.

– Sen sijaan yksittäisiä naisiin kohdistuvia rikoksia tai niiden yrityksiä on ollut.

Yksi syy hyvään tilanteeseen Itä-Suomessa ja Pohjois-Savossa on poliisin tekemä tehostettu päivittäinen ulkomaalaisvalvonta vastaanottokeskuksiin ja hätämajoitustiloihin.

Pohjois-Savossa turvapaikanhakijoita on sijoitettu Keiteleelle, Iisalmeen, Siilinjärvelle, Kuopioon ja Suonenjoelle; yhteensä kuuteen eri kohteeseen.

– Näissä on tehty 50–70 poliisin oma-aloitteista valvontatehtävää viikossa. Eli keskimäärin siis noin 200 käyntiä kuukaudessa, sanoo Pohjolainen.

Leväsen ja Tarinan keskuksiin piipahtaminen käy Kuopiosta nopeasti ja Suonenjoellakin on poliisi vierellä.

– Keitele on haasteellisempi. Sinne ajomatka Iisalmesta kestää poliisilla tunnin suuntaansa. Onneksi Keiteleelle on sijoitettu lapsiperheitä, joten siellä uhka-arvio on kaikista pienin.