maanantai 4. tammikuuta 2016

Yle: Hirundo odottaa kävijämääränsä kasvavan – asialla tällä kertaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet

Yle: Hirundo odottaa kävijämääränsä kasvavan – asialla tällä kertaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet 4.1.2016

Osa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista saattaa jäädä Suomeen. Päiväkeskus Hirundosta arvioidaan, että he todennäköisesti päätyvät keskuksen asiakkaiksi. Tähän asti Hirundoa ovat pääsääntöisesti käyttäneet muista EU-maista tulleet romanit.

Helsingissä toimiva päiväkeskus Hirundo odottaa kävijämääränsä kasvavan tuntuvasti tänä vuonna. Hirundosta arvioidaan, että päiväkeskukseen alkaa hakeutua kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä.

Tällä hetkellä Suomessa on lähemmäs 30 000 turvapaikanhakijaa. Suurin osa heistä saanee hakemukseensa kielteisen päätöksen. Osa kielteisen päätöksen saaneista saattaa päättää silti jäädä Suomeen.

– Odotamme, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt tulevat tulevaisuudessa meidän asiakkaaksi, kertoo projektipäällikkö Nora Lindström Hirundosta.

Jo nyt keskuksen henkilökunta on huomannut, että asiakkaana on voinut olla kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä. Lindström sanoo, että keskuksen nykyiset resurssit eivät riitä kävijämäärän kasvuun.

– Yleensä resurssit eivät koskaan riitä. Mutta teemme parhaamme niillä resursseilla mitä meillä tällä hetkellä on.

Tähän asti Hirundoa ovat pääsääntöisesti käyttäneet muista EU-maista tulleet romanit. Kiireisimpinä päivinä keskuksessa on ollut kävijöitä yli sata.

Hirundossa voi esimerkiksi käydä suihkussa, pestä pyykkiä ja käyttää internetiä. Keskus sijaitsee Itäkeskuksessa Puotinharjun ostoskeskuksen yhteydessä.