maanantai 4. tammikuuta 2016

Yle: Maahanmuuttajat huolissaan rasismin noususta Ylivieskassa – kaupunginjohto tuomitsee jyrkästi rasismin

Yle: Maahanmuuttajat huolissaan rasismin noususta Ylivieskassa – kaupunginjohto tuomitsee jyrkästi rasismin 4.1.2016
Yle: Perätön raiskausilmoitus nosti kohun Ylivieskassa – poliisi tutkii afrikkalaisten saamat uhkaukset

Ylivieskan afrikkalaiset vetoavat kaupunkiin ja poliisiin turvallisuutensa puolesta. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja vetoaa kaupunkilaisiin, että ongelmasta keskusteltaisiin kouluissa, työpaikoilla ja kodeissa. Vetoomuksen Ylivieskan kaupungille ja poliisille jättäneet afrikkalaistaustaiset ihmiset ovat tulleet Ylivieskaan työn ja opiskelun vuoksi, eivät pakolaisstatuksella.

Ylivieskan kaupunginjohtaja Terho Ojanperä tuomitsee ponnekkaasti rasismin ja rasististen mielipiteiden nousun Ylivieskassa.

– Kaikenlainen rasismi on tuomittavaa. Mutta en näe, että rasismi olisi erityisesti Ylivieskan ongelma, vaan se näyttäisi olevan yhteinen kansallinen ongelma nykyisessä maahanmuuttotilanteessa.

– Meidän pitää olla suvaitsevaisia toisiamme kohtaan suomalaisina, ja myös heitä kohtaan, jotka tulevat Suomeen muualta, Ojanperä sanoo.

Yli 20 Ylivieskassa asuvaa afrikkalaista on tehnyt kirjallisen vetoomuksen Ylivieskan kaupunginhallitukselle ja poliisille turvallisuutensa puolesta.

Afrikkalaiset ovat huolissaan muun muassa viime vuoden lopussa julkisuuteen nousseesta perättömästä ilmiannosta ja sen jälkeisistä vihapuheista Ylivieskassa asuvia ulkomaalaisia kohtaan.

Perättömässä ilmiannossa syytettiin tummaihoista miestä raiskauksesta. Syytös osoittautui perättömäksi.

Ylivieskan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaija-Maija Perkkiö (kesk.) peräänkuuluttaa laajaa keskustelua rasismista ja siitä mitä rasismin poistamiselle voitaisiin tehdä.

– Asiasta pitää puhua kaupungilla, kodeissa, kouluissa ja työpaikoilla niin, että pohdittaisiin mitä tälle ilmiölle voisimme tehdä, Perkkiö sanoo.

– Tällainen köytös on tuomittavaa. Se on laitonta, Perkkiö muistuttaa.

Vetoomuksen Ylivieskan kaupungille ja poliisille jättäneet afrikkalaistaustaiset ihmiset ovat tulleet Ylivieskaan työn ja opiskelun vuoksi.

– He eivät ole pakolaistatuksella Ylivieskaan tulleita, vaan opiskelevat ja tekevät töitä täällä ja maksavat veronsa Ylivieskaan, Perkkiö muistuttaa.


________________________________

Yle: Perätön raiskausilmoitus nosti kohun Ylivieskassa – poliisi tutkii afrikkalaisten saamat uhkaukset

Ylivieskassa maahanmuuttajamiehiin kohdistunut perätön raiskausepäily on kaupungin afrikkalaisten mukaan lisännyt uhkailua, nimittelyä ja pelkoa. Työn ja opiskelun perässä Ylivieskaan tulleet afrikkalaiset ovat esittäneet kaupungille ja poliisille vetoomuksen turvallisuudestaan. Poliisi vakuuttaa, että uhkailut tutkitaan.

Ylivieskan poliisilaitoksen valvonta- ja hälytysyksikön johtaja Veijo Alavaikko kertoo, että poliisi haluaa tavata vetoomuksen esittäneet afrikkalaiset ja nähdä vetoomuksen myös kirjallisena, ennen kuin asiaa kommentoidaan laajemmin.

– Haluamme kuulla itse afrikkalaisilta, millaisia uhkauksia ja kuinka paljon heille on tullut. Pitää selvittää myös, millaista pelkoa he kokevat. Uhkaileminen on rikos, joten asia tutkitaan nyt perin pohjin, kommentoi Alavaikko.

Ylivieskan poliisi ei ole vetoomusta vielä nähnyt, ainoastaan lukenut siitä pätkän sosiaalisesta mediasta.

Reilun 20 afrikkalaisen ryhmä on viikonlopun aikana tehnyt vetoomuksen poliisille ja kaupungille, että perätön raiskausilmianto tutkittaisiin loppuun. Vetoomuksen jättäneet ovat tulleet Ylivieskaan työn ja opiskelun vuoksi.

"Ei viitteitä rasistisen uhkailun lisääntymisestä"

Tapaninpäivänä poliisi sai Ylivieskassa tutkittavakseen raiskaustapauksen, jossa väitettiin kahden tummaihoisen miehen olevan epäiltynä. Poliisi laittoi tapahtuneesta myös tiedotteen medialle, jossa epäiltynä olevia kahta ulkomaalaismiestä kuvailtiin "hyvin tummaihoiksi".

– Ensitiedote tehtiin tutkinnan alkuvaiheessa ja niillä tiedoilla, jotka olivat käytettävissä. Nuo tuntomerkit päätettiin silloin julkaista, perustelee Alavaikko tiedotteen tekstiä.

Koko tapaus osoittautui kuitenkin perättömäksi. Afrikkalaisten mukaan tapaus on poikinut heille uhkailuja ja pelkoa.

Ylikomisario Veijo Alavaikon mukaan perättömältä ilmiannolta vaikuttava tapaus on tutkinnan alla.

– Parhaillaan poliisi ja syyttäjä selvittävät tapausta yhdessä. Jatkotoimenpiteistä päätetään, kun asia selviää. Ja poliisi haluaa nyt muistuttaa, että raiskausepäily oli perätön.

Alavaikon mukaan Ylivieskassa ei ole viitteitä rasistisen uhkailun noususta valtakunnan tasoa enempää.

– Raudaskylän kristillisen opiston polttopulloisku on surullinen yksittäistapaus. Toki kaikenlaisia tunteita on nyt ilmassa ja siksi tosiasiat kannattaa pitää nyt mielessä.

Afrikkalaisten vetoomuksesta kertoi Iltalehti.