tiistai 12. tammikuuta 2016

Yle: Vastaanottokeskuksessa syttyi tulipalo Tampereella

Yle: Vastaanottokeskuksessa syttyi tulipalo Tampereella 12.1.2016
Iltalehti: Poliisi tutkii Tampereen vastaanotokeskuksen paloa tuhotyönä
Yle: Vastaanottokeskuksessa kolme tulipaloa – asukkaille lisää tekemistä

Asuinhuoneen ikkunaverhot syttyivät tuleen Tampereen Rautaharkossa sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa. Vakavilta vahingoilta kuitenkin vältyttiin. Poliisi tutkii palon syttymissyytä.

Tampereen Rautaharkossa sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa syttyi tulipalo tiistaina aamupäivällä hieman ennen puolta kahtatoista.

Pelastuslaitokselta saatujen ensitietojen mukaan yhden asuinhuoneen verhot olivat syttyneet tuleen. Poliisi tutkii palon syttymissyytä.

Pelastuslaitoksen saapuessa paikalle palo oli jo saatu sammumaan ja pelastulaitoksen tehtäväksi jäi savutuuletus. Päivystävän palomestarin mukaan palossa oli ainekset vakavaan onnettomuuteen.

– Käytävä ja porrashuone olivat täynnä savua. Ilman henkilökunnan ripeää toimintaa tilanne olisi ollut toinen, palomestari Johannes Valkama kertoo.

Rautaharkon vastaanottokeskusta pyörittää Hoivapalvelu Metsätähti, joka on osa Mehiläisen konsernia. Keskuksessa on tilat 120 turvapaikanhakijalle.

______________________

Iltalehti: Poliisi tutkii Tampereen vastaanotokeskuksen paloa tuhotyönä

Sisä-Suomen poliisi tutkii Tampereen Rautaharkossa sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa syttynyttä tulipaloa rikosnimikkeellä tuhotyö.

Hätäkeskukseen tuli tiistaina klo 11.10 ilmoitus tulipalosta kiinteistön alakerran päädyssä sijaitsevasta taukohuoneessa. Taukohuoneen verhot oli sytytetty tuleen.

Paikalla ollut henkilökunta oli saanut palon sammumaan vaahtosammuttimilla. Paikalle tulleet pelastuslaitoksen henkilöstö ja kolme poliisipartiota varmistivat kiinteistön asukkaiden ulospääsyn ja tuulettivat syntyneen savun pois.

-Suurempaa vaaraa ei ollut kuin teoriatasolla. Henkilökunta toimi ripeästi ja se oli olennaisin asia, rikoskomisario Pasi Nieminen kertoo.

Niemisen mukaan neljä henkilöä hengitti savua tilanteessa. Rakennukseen kohdistuneet vauriot olivat lähinnä savu- ja nokivaurioita.

Poliisin alustavan selvityksen perusteella on todennäköisintä, että palon on sytyttänyt joku kiinteistössä asuva henkilö.

Henkilökunnan mukaan osa vastaanottokeskuksen asukkaista on ollut tyytymättömiä vallitseviin olosuhteisiin.

Poliisi on aloittanut vastaanottokeskuksen asukkaiden puhutukset. Palon sytyttäjää ei ole toistaiseksi saatu selville.

______________________

Yle: Vastaanottokeskuksessa kolme tulipaloa – asukkaille lisää tekemistä

Tamperelaisessa Rautaharkon vastaanottokeskuksessa oli viimeksi tänään tiistaina tulipalo, kun ilmeisesti asukas oli sytyttänyt verhot palamaan. Vastaanottokeskuksen johtajan mukaan ilmassa on turhautumista tekemisen puutteeseen, mutta parannusta on luvassa.

Toistuvat tulipalot ovat saaneet Rautaharkon vastaanottokeskuksen työntekijät ja asukkaat erityisen tietoisiksi paloturvallisuudesta. Poistumistiet sekä muut merkinnät on käyty kaikkien kanssa tarkkaan läpi, kuten ensisammutuskin.

Tiistainen ilmeisesti asukkaan sytyttämä tulipalo yllätti vastaanottokeskuksen johtajan Päivi Nikkolan.

– On ikävää, että omalle elintilalle aiheutetaan vahinkoa. Surullista.

Rautaharkon vastaanottokeskuksessa on ollut joulukuun alun jälkeen sisätiloissa kolme tulipaloa, joista kaksi viimeisintä on poliisin mukaan suurella todennäköisyydellä sytytetty tahallaan. Tulipalojen jälkeen tilanteet on käyty läpi.

– Aina on sellaisia, jotka eivät noudata kaikkia sääntöjä.

Asukkaille koulutusta ja urheilua

Vastaanottokeskuksen asukkaat eivät ole Nikkolan mukaan antaneet suoraa palautetta omista oloista paljoakaan, mutta keskusteluissa tyytymättömyys on tullut esiin. Turhautumisen ja tekemisen puutteen myös huomaa ilmapiirissä.

– He esimerkiksi mielellään laittaisivat ruokaa, mutta meillä se ei ole näissä olosuhteissa mahdollista.

Rautaharkossa tilannetta ei jäädä ihmettelemään, vaan vastaanottokeskukseen palkataan lisää työvoimaa aktiviteettejä varten. Tarkempaa työntekijämäärää tai varsinaista aloituspäivää Nikkola ei vielä arvioi.

– Aktivointiin lähdetään heti täysillä. Tiedossa on urheilua, opetusta ja koulutusta, mutta yksityiskohtia en voi lähteä vielä avaamaan.

Ruokaakin ehkä päästään laittamaan. Jo pari kertaa asukkaat ovat päässeet ulkopuolisiin tiloihin hellan ääreen. Päivi Nikkola toivoo, että samankaltaiseen toimintaan löytyisi lisää yhteistyökumppaneita.