perjantai 2. tammikuuta 2009

Kumppani: Muukalaisista tuli naapureita

Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen Kumppani-lehti kertoo monikulttuurisuuden kaupunkisuunnittelulle aiheuttamista haasteista. Tutkimuksen mukaan maahanmuuttajien määrän kasvaessa viidennekseen kantaväestö alkaa muuttaa alueelta pois. Maahanmuuttajat hakeutuvat sukulaisten ja maanmiesten kanssa samalle alueelle, vaikka haluavatkin naapurikseen mieluiten kantaväestön lapsiperheen. Suomalaiset kerrostaloasunnot sopivat huonosti somalialaiselle suurperheelle.

Kumppani:
Muukalaisista tuli naapureita
12/2008


Monikulttuurisuus heitää suomalaisillekin kaupunkisuunnittelijoille uuden, ison haasteen. Kukaan ei tunnu oikein tietävän, miten se tulisi kohdata.
[...]
"Liikkeelle on päästy oikeastaan vasta 2000-luvulla. Suomalaisittain positiivista tilanteessa on se, että ehdimme vielä samaan junaan", naurahtaa tutkija Timo Heikkinen Teknillisen korkeakoulun yhdyskuntasuunnittelun tutkimus- ja koulutuskeskuksesta.
[...]
"Nyt tarvitaan kulttuurista herkkyyttä. Se ei ole ihan helppo nakki, eikä kuulu kaupunkisuunnittelijan perinteiseen kalupakkiin. Pitäisi tutustua huomattavasti enemmän, millaisia maahanmuuttajaryhmiä Suomessa on, ja millaisia on tulossa. Vuorovaikutustaidot nousevat tärkeiksi. Mutta millaista on esimerkiksi turkkilainen vuorovaikutus? Tässä on koulutuksen paikka", Heikkinen sanoo.
[...]
Kaupunkisuunnittelijat ovat löytäneet itsensä uudenlaisten konfliktien keskeltä. Nimby-ajattelu - Not In My Backyard, ei minun takapihalleni - nostaa päätään, jopa rasismikin.

Kantaväestö ei esimerkiksi kilpaile siitä, kuka saa moskeijan naapurustoonsa.
[...]
Perinteisesti on pidetty tavoiteltavana, että väestöryhmät sekoittuvat, eivätkä keskity liikaa samoihin kaupunginosiin. "Sosio-ekonomisen sekoittumisen periaate on hieno! Mutta nyt rinnalle on tulossa kulttuuris-etninen sekoittuminen. Emme tiedä vielä, toimiiko se", aprikoi Heikkinen.

Maahanmuuttajat hakeutuvat usein tietyille alueille, jopa samoihin taloihin. Sukulaiset ja maanmiehet luovat turvallisuuden tunnetta ja yhteisöllisyyttä. Tilanne ei ole kuitenkaan ongelmaton.

"Ruotsalaistutkimuksen mukaan kantaväestöön kuuluvat alkavat muuttaa alueelta, kun maahanmuuttajien osuus nousee yli viidesosaan. Suomessa tämä raja ylittyy esimerkiksi Turun Varissuolla", kertoo tutkija Katja Vilkama Helsingin yliopiston maantieteen laitokselta.

Etnisen keskittymisen rinnalla on toisenkinlaista kehitystä. Sisäasiainministeriön selvityksen mukaan maahanmuuttajat ottaisivat mieluiten naapurikseen suomalaisen lapsiperheen. Myös Vilkaman Hanna Virtasen kanssa tekemissä tutkimuksissa somalialaiset totesivat, että he eivät halua eristäytyä. Erittäin tärkeänä pidettiin etenkin lasten mahdollisuuksia luoda kontakteja suomalaislapsiin.

Noin 60 prosenttia somaleista asuu vähintään viiden hengen kotitalouksissa. Heidänkin mielestään isojen - joskus äänekkäidenkin - perheiden asettuminen samaan taloon voi aiheuttaa ongelmia muiden ryhmien kanssa.
[...]
"Olisi hyvin tärkeää, että maahanmuuttajat pääsisivät kiinni työelämään. Sitä kautta he voisivat tehdä valintoja asumiseensa liittyen", Vilkama painottaa.

Maahanmuuttajaperheiden arkea ei helpota, että kerrostaloasunnot on suunniteltu pienemmille perheille. Ahtaus aiheuttaa perheen sisäisiä jännitteitä, jotka saattavat purkautua riitoina myös naapureiden tai huoltoyhtiön kanssa.

Myös huonejärjestely voi aiheuttaa ongelmia. Vilkaman mukaan esimerkiksi tupakeittiö on joillekin somaliperheille vaikea. Naiset toivovat yksityisyyttä, jotta voisivat riisua kokkailua häiritsevät hunnut. He myös haluaisivat puhua omista asioistaan keittiön rauhassa.
[...]