lauantai 24. tammikuuta 2009

HS: Ahkera suomen opettelu saattaa nopeuttaa kansalaisuuden saantia

Sisäasiainministeriö aikoo lyhentää kansalaisuuden saamiseen vaadittavaa Suomessa asumisen vähimmäisaikaa kuudesta vuodesta neljään tai viiteen. Muutoksella pyritään houkuttelemaan Suomessa opiskelleita jäämään maahan. Samalla aiotaan muuttaa myös kansalaisuuteen vaadittavaa kielitaitovaatimusta ja tinkiä siitä ns. haavoittuvien ryhmien kuten luku- ja kirjoitustaidottomien kohdalla.

Helsingin Sanomat: Ahkera suomen opettelu saattaa nopeuttaa kansalaisuuden saantia 24.1.2009

Sisäasiainministeriö: Kansalaisuuslain muuttaminen 15.10.2008

Aamulehti: Suomalaiseksi voi päästä ilman kaksista kielitaitoa 25.11.2008


HS/STT:
Thors: Maahanmuuttajien kielikokeet saattavat olla liian tiukkoja
16.8.2008


Nopea ja tuloksekas suomen opiskelu saattaa vastedes lyhentää kansalaisuuteen vaadittavaa asumisen vähimmäisaikaa. Sisäasiainministeriössä valmistellaan parhaillaan kansalaisuuslain muutoksia, jotka joustavoittaisivat Suomessa asuvien ulkomaalaisten kansalaisuuden saamista.

Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä 2009, ja uusi laki tulisi voimaan 2010.

Harkittavana on vaadittavan asumisajan lyhentäminen nykyisestä kuudesta vuodesta viiteen tai neljään. Etenkin täällä korkeakoulututkinnon suorittaneita pyritään houkuttelemaan jäämään maahan.

Nykyisin kansalaisuus edellyttää yleensä tyydyttävää suomen taitoa eli taitotasoa kolme kuusiportaisella asteikolla.

"Tarkoitus on avata kokonaan kielitaitovaade. Toisaalta siitä voitaisiin tinkiä esimerkiksi niin sanottujen haavoittuvien ryhmien kuten vanhusten ja luku- ja kirjoitustaidottomien kohdalla, mutta toisaalta sillä voitaisiin kannustaa opettelemaan suomen kieltä kunnolla", pohtii ylitarkastaja Sonja Hämäläinen sisäministeriöstä.

Kieli- ja perehdytyskoulutusta onkin tarkoitus tehostaa osana kaikkien yli vuodeksi Suomeen tulevien maahanmuuttajien kotouttamista.