Käännyttämispäätöksen saanut kurdiperhe on pyytänyt apua Turun Mikaelinseurakunnalta. Perhe on seurakunnan avulla hakenut käännyttämisen keskeyttämistä hallinto-oikeudelta. Sama perhe on aiemmin tehnyt turvapaikkahakemuksen sekä Saksaan että Italiaan. Dublin-järjestelmän mukaan turvapaikanhakijasta huolehtii se maa, jolta on ensimmäiseksi haettu turvapaikkaa.
YLE Uutiset:
Kurdiperhe hakee turvapaikkaa Turusta
15.1.2009
Ilta-Sanomat:
Kurdit hakevat taas apua Mikaelin seurakunnalta (STT)
Kunniamurhaa pelkäävä kurdiperhe anoo apua
15.1.2009
Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän tiedote:
Kurdiperhe anonut turvapaikkaa Mikaelinseurakunnasta
15.1.2009
Kurdiperhe, äiti, isä ja kaksi lasta, on hakenut apua Mikaelinseurakunnasta. Iranista lähtöisin olevaan perheeseen kuuluu isä Asisi Dariush, äiti Marjami Ghatanghoor Fateme ja lapset, 10-vuotias tytär Asisi Tara ja kolmikuukautinen, syyskuussa Suomessa syntynyt vauva Asisi Artin.
Perhe on aiemmin tehnyt turvapaikkahakemuksen Italiaan ja Saksaan. Schengen-sopimuksen mukaisesti Maahanmuuttovirasto on tehnyt Saksan ja Italian viranomaisille vastaanottopyynnön. Saksa hylkäsi pyynnön eikä Italiasta ole tullut vastausta. Perhe on viime viikolla Mikaelinseurakunnan avulla anonut Maahanmuuttoviraston käännyttämispäätöksen keskeyttämistä hallinto-oikeudesta.
Perheellä on terveydellisiä ongelmia ja suvun keskuudessa heidän avioliittoaan ei ole hyväksytty, joten kotiinpaluu ei ole mahdollista kunniaväkivallan pelon vuoksi. Perhe asuu Suomen Punaisen Ristin vastaanottokeskuksessa Pansiossa Turussa.
----
EU-maiden, Islannin ja Norjan välisen Dublin-järjestelmän periaatteena on, että turvapaikkahakemus käsitellään vain yhdessä sopimusvaltiossa. Jos turvapaikkahakemuksen jättävä on aiemmin hakenut turvapaikkaa jostain muusta Dublin-maasta, tämä maa on velvollinen ottamaan hakijan takaisin ja käsittelemään hänen hakemuksensa. (Maahanmuuttovirasto)