perjantai 30. tammikuuta 2009

Kaleva: Kemiläismiestä epäillään rasistisista nettikirjoituksista

Kalevan mukaan Peräpohjolan poliisi on ottanut kemiläisen miehen kiinni epäiltynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Pari viikkoa sitten internetin keskustelupalstalla julkaistujen viestien on epäilty yllyttävän väkivaltaan maahanmuuttajia vastaan. Poliisi ei paljasta missä nyt jo netistä poistetut kirjoitukset julkaistiin.

Kaleva:
Kemiläismiestä epäillään rasistisista nettikirjoituksista
30.1.2009


Helsingin Sanomat/STT:
Poliisi otti kiinni rasistisista nettikirjoituksista epäillyn
30.1.2009


Uusi Suomi:
Nettirasismi johti kiinniottoon
30.1.2009


Pohjolan Sanomat:
Rasistinen nettikirjoittelu poiki kiinnioton


Poliisin tiedote:
Yksi kiinniotettu epäiltynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan
30.1.2009


Poliisi on ottanut kiinni vuonna 1980 syntyneen kemiläisen miehen epäiltynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Miehen epäillään kirjoittaneen internetin keskustelupalstalle useita viestejä, joiden sisältö on ollut rasistinen ja niissä on kehotettu väkivaltaan maahanmuuttajia kohtaan. Viestit on myöhemmin poistettu netistä palveluntarjoajan toimesta.

"Kyseessä eivät ole ihan tuoreet nettikirjoitukset, suunnilleen pari viikkoa vanhat. Kirjoituksissa on kiihotettu väkivaltaan maahanmuuttajataustaista väestöä kohtaan", toteaa rikosylikonstaapeli Esa Mikkonen Peräpohjolan poliisista.

Mikkosen kertoo poliisin saaneen vinkkejä rasistisista kirjoituksista useista eri lähteistä. Nyt tutkittavissa viesteissä on esitutkintakynnys ylittynyt, juuri niiden väkivaltaan yllyttävän sisällön vuoksi. Mikkonen korostaa, että internet on avoin keskustelufoorumi, jossa voi vapaasti esittää omia mielipiteitään mutta viestien sisältö ei saa olla rikollinen.

Poliisi suorittaa nyt tapauksessa esitutkinnan ja juttu siirtyy aikanaan syyttäjälle syyteharkintaan. Mikkonen ei halua yksilöidä missä mies oli kirjoitukset nettiin kirjoittanut. Hän ei myöskään halua paljastaa miten poliisi pääsi miehen jäljille. Noin 30-vuotiaalla miehellä on ollut aikaisemmin jotakin tekemistä poliisin kanssa.

Rikosylikonstaapeli Esa Mikkosen mukaan tilanne Kemissä on rauhoittunut paikallisten asukkaiden ja maahanmuuttajien välillä poliisin lisättyä valvontaa. Esitutkinnat aikaisempien kolmen tapauksen osalta ovat yhä kesken. Kahdessa tapauksessa on kysymys pahoinpitelystä sekä vastaanottokeskukseen suuntautuneessa iskussa vahingonteosta ja kotirauhan rikkomisesta.