perjantai 9. tammikuuta 2009

Aamulehti: Tarja Tanner: Rasistista uhoa pehmopaketissa

Sosiaalidemokraatti Tarja Tannerin kolumni vetää yhteyden Lapuan liikkeen oikeistoradikalismista nykyisiin Perussuomalaisiin. Tanner kuvaa Perussuomalaiset puolifasistiseksi, Timo Soinin pelkillä iskulauseilla suosiota kalastelevaksi ja Jussi Halla-ahon Helsingin ensimmäiseksi muukalaisvastaiseksi kaupunginhallituksen jäseneksi.

Aamulehti:
Tarja Tanner: Rasistista uhoa pehmopaketissa
9.1.2009


[...]
Suomessa on siis riittänyt pohoojalaiseen tai syrjäseutulaisuuteen perustuvaa miehistä uhoa aina Suokuokan Jussista näihin päiviin saakka. Nyt tämä epämääräinen - varauksetta kaikkeen "outoon" rasistisesti suhtautuva ja vähemmistöjä pieksevä äijäporukka - on löytänyt Tony Halmeen jalanjäljissä uuden samaistumisen kohteen Timo Soinin johtamista perussuomalaisista.

Jos nettimaailmaa on uskominen, kasvualustaa tällaiselle puolifasistiselle toiminnalle on olemassa. Kenenkään asioita vakavammin ajattelevan ei pidä suhtautua ilmiöön vähätellen.

Liike esiintyy vielä lainavaatteissa. Soinin taustalla häärivä mainosväki keksii hänelle toinen toistaan hauskempia iskulauseita, joilla suosiota kasvatetaan. Luit oikein: iskulauseilla, ei teoilla tai ohjelmilla. Poissa on jo kansanmiehen nöyryys - tilalle nousee yhä voimakkaammin se miehinen kaunainen perusuho, jolle koko liike on rakentunut.

Tämä nouseva uho näkyi hyvin puolueen EU-vaalipuheissa. Soinihan ajatteli itse lähtevänsä ehdolle, mutta silti jättäytyvänsä pois europarlamentista, vaikka hänet sinne valittaisiinkin.

Kannattaa tarkoin seurata, kuinka Perussuomalaisten kunnanvaltuutetut toimivat. Useissa kunnissa he ensi töikseen liittoutuivat kokoomuksen kanssa - ja kun kunnassa tehdään enemmistöpolitiikkaa, heistä tulee oikeistoblokin äänettömiä yhtiömiehiä.

Suurista kaupungeista Helsinki tullee saamaan ensimmäisen julkisesti muukalaisvastaisen kaupunginhallituksen (vara)jäsenen, Jussi Halla-Ahon. Tämän sivistyneeltä vaikuttavan slavistin maailmankuva rakentuu hänen itsensä ja "suvaitsevaisten" väliseksi mittelöksi.

Tässä kamppailussa Halla-Aho kiistää suvaitsemattomuutensa, mutta hänelle "suvaitsevaiset" (erityisesti Astrid Thors, Osmo Soininvaara, Tuija Brax sekä kaytännössä kaikki demarit ja vasemmistoliittolaiset) edustavat toiseutta, johon on suhtauduttava epäilevästi. Siis käytännössä suvaitsemattomasti.
[...]