sunnuntai 25. tammikuuta 2009

YLE: Syrjäseutu ahdistaa turvapaikanhakijoita

Helsingistä Saloon siirretyt somalialaiset turvapaikanhakijat eivät ole tyytyväisiä muuttoonsa. Syvälammen motelli on 20 kilometrin päässä kaupungista, eikä lähellä ole perinneruokiin erikoistuneita kauppoja tai muita palveluita. Tilapäisiä vastaanottokeskuksia tarvittaisiin lisää, mutta monella paikkakunnalla vastustetaan kiinteistöjen vuokraamista turvapaikanhakijoille, kertoo Matti Jäntti Hehku Consulting Oy:stä. Turvapaikanhakijoiden määrän odotetaan tänä vuonna ylittävän moninkertaisesti vastaanottokeskusten kapasiteetin.

YLE Uutiset:
Syrjäseutu ahdistaa turvapaikanhakijoita
Uutiset 20:30 (video, 7:10-09:50)
25.1.2009


Turun Sanomat:
Turvapaikanhakijoita majoitetaan autioituneisiin hotelleihin
24.1.2009



Salon Suomusjärvellä sijaitsevassa entisessä Syvälammen motellissa asuu tällä hetkellä 50 turvapaikanhakijaa. He eivät ole tyytyväisiä.

Turvapaikanhakijat tuotiin tilapäismajoitukseen Helsingin alueelta, jossa he saivat päivisin liikkua vapaasti kaupungilla. Erityisesti mielipahaa aiheuttaa ruoka. Somalialaisille perinneruokien valmistus on tärkeää. He kaipaavat takaisin Helsingin vastaanottokeskuksiin, jossa heillä oli mahdollisuus ostaa ruokatarvikkeita kaupungilta ja valmistaa ruokansa itse.

- Olemme eristyksissä kaupungeista ja ostospaikoista. Jos haluamme ostaa jotakin, meidän pitää matkustaa 20 kilometriä, eikä täällä ole säännöllisiä kulkuyhteyksiä, kertoo Abdulgadir Hassan.

Tilapäisten vastaanottokeskusten ongelmana on myös palveluiden järjestäminen. Syvälammella esimerkiksi terveyspalvelut on hoidettu siten, että paikalla käy hoitaja. Keskuksessa on myös koko ajan paikalla ohjaajia. Asukkaat itse ovat kuitenkin palveluja enemmän huolissaan tekemisen puutteesta.

- Meillä ei ole huoneissamme televisioita tai muuta viihdettä, eikä paikkoja joihin mennä. Emme saa päättää mistään itse, sanoo Abdi Mohamed Abdi.

Vapaa-ajan ongelmiin on luvassa helpotusta ensi viikolla. Halukkaat pääsevät pelaamaan jalkapalloa tai salibandya Suomusjärven koulun salissa.

Tilapäisiä vastaanottokeskuksia ja lasten ryhmäkoteja on Syvälammen lisäksi avattu ainakin Espoon, Kotkan ja Närpiön alueille. Usein keskukset perustetaan yksityisiin tiloihin tai majoitusliikkeisiin. Ongelmia aiheuttavat muun muassa terveys- ja koulupalvelujen saatavuus.

Tiloja tarvitaan lisää, sillä Suomen vastaanottokeskuksissa on tilaa 2 500 ihmiselle kun Suomessa on turvapaikanhakijoita lähes 3 500. Kiinteistöjä etsineen konsultin mukaan vaikeudet eivät lopu sopivien tilojen löytymiseen.

- Usein jo siinä vaiheessa kun tutkimme sopivaa kiinteistöä leviää huhu vastaanottokeskuksen tulosta paikkakunnalle. Siitä alkaa sellainen rumba ja vastustus, että neuvottelut tiloista kaatuvat siihen, kertoo Matti Jäntti Hehku Consulting Oy:stä.

Viime vuonna Suomeen tuli neljä tuhatta turvapaikanhakijaa, kun vuonna 2007 heitä oli 1 500. Tänä vuonna määrä saattaa nousta jopa kuuteen tuhanteen. Eniten hakijoita tulee Irakista, Somaliasta ja Afganistanista. Helsingin vastaanottokeskuksen johtajan Leena Markkasen mukaan turvapaikanhakijoiden lisääntymiseen vaikuttaa osin Ruotsin tiukentunut turvapaikkapolitiikka.

Vastaanottokeskusten ruuhkautumiseen vaikuttaa myös se, että Suomesta on muutaman vuoden sisällä lopetettu useita keskuksia, viimeksi viime vuonna Perniössä ja vuotta aiemmin Tampereella.

---------------------------

YLE Uutiset TV1 20:30 (25.1.2009)

[…]
Vuokratiloja etsitään kiireessä ja sisäministeriö käyttää apunaan myös ulkopuolisia konsultteja. Hätä ja hoppu syövät aikaa taustatyöltä, josta syntyy lisää ongelmia. Syvälammesta tuli vastaanottokeskus käytännössä yhden yön aikana. Tilat hankkineelle konsultille selvisi vasta pakolaisten saavuttua paikalle, että tiloissa viimeksi perhehotellia pyörittäneelle yrittäjälle ja kiinteistön edelliselle omistajalle on virinnyt kiista omistusoikeudesta. YLE Uutisten saamien tietojen mukaan motellin sekavat omistussuhteet saattavat katkaista keskuksen toiminnan lähiaikoina.
[…]