keskiviikko 21. tammikuuta 2009

HS: Thors haluaa elvytyspakettiin rahaa turvapaikkahakemusten käsittelyyn

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors haluaa valtiovarainministeriön elvytyspaketista lisärahaa turvapaikkahakemusten käsittelyyn ja maahanmuuttajien kotouttamistoimintaan. Nykyistä kotouttamispolitiikkaa Thors ei pidä epäonnistuneena, vaikka eräiden maahanmuuttajaryhmien työttömyys onkin yli 50 prosenttia. Maahanmuuttoministeri uskoo korkean työttömyyden johtuvan lähinnä suomalaisten rasismista.

Helsingin Sanomat:
Thors haluaa elvytyspakettiin rahaa turvapaikkahakemusten käsittelyyn
21.1.2009


Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (r) vaatii siivua valtiovarainministeriön suunnittelemasta elvytyspaketista poliisille turvapaikkahakemusten käsittelyyn. Lisäksi varoja tulisi suunnata maahanmuuttajien kotouttamistoimintaan.

Thors ei kuitenkaan halua toistaiseksi arvioida, minkä suuruisista summista olisi kysymys.

Ministeri esitti ehdotuksensa toimittajille järjestetyssä lounastilaisuudessa keskiviikkona.

Thors pitää viime aikoina julkisuudessa käytyä ennätyksellisen vilkasta keskustelua maahanmuuttoasioista "ennätyksellisen vilkkaana".

Hän ei kuitenkaan allekirjoita väitteitä, joiden mukaan suomalainen kotouttamispolitiikka olisi epäonnistunutta.

"On joitakin osioita, jossa valo vilkkuu keltaista, kuten nuorten maahanmuuttajien syrjäytymisessä ja jäämisessä kaiken koulutuksen ulkopuolelle. Olemme myös huolestuneita maahanmuuttajien työllistymisen esteistä", Thors sanoo.

Thorsin mukaan yksittäisten maahanmuuttajaryhmien kuten somalien tai irakilaisten kotoutumisen ei voida sanoa epäonnistuneen, vaikka heidän työttömyytensä olisikin huomattavasti muita maahanmuuttajaryhmiä korkeampi. Maahanmuuttoministeri uskoo, että kyse on pikemminkin suomalaisten rasismista.

"Mitä muuta se voisi olla? On tehty kokeita, joissa maahanmuuttaja on soittanut työpaikan perään. Kun hän on ilmoittanut ulkomaisen nimen, työpaikan on sanottu menneen. Suomalaisella nimellä töitä onkin ollut", Thors sanoo.

Somaleista noin 50 prosenttia ja irakilaisista noin 60 prosenttia on työttömiä. Maahanmuuttajaa pidetään kotoutuneena silloin, kun hän saa Suomesta töitä.

Viime vuonna turvapaikan sai 792 hakijaa, joista suurin osa tuli Irakista ja Somaliasta.