perjantai 9. tammikuuta 2009

YLE: Pietarsaari valmistautuu turvapaikanhakijoihin

YLE Keski-Pohjanmaa kertoo Pietarsaareen perustettavasta uudesta Oravaisten vastaanottokeskuksen sivutoimipisteestä. Tammi-helmikuussa Pietarsaareen avataan toimisto ja turvapaikanhakijat asutetaan kaupungin vuokra-asuntoihin. Pakolaisten opetuskielestä ei vielä ole tehty päätöstä.

Kaupunginjohtaja Mikael Jakobsson pitää hyvänä puolena kaupunkiin syntyviä yli 20 uutta työpaikkaa. Kaupunginjohtaja arvelee monen pakolaisen suuntaavan suurempiin kaupunkeihin, kun turvapaikka on järjestynyt.
Oravaisten pakolaiskeskuksen johtaja Mats Hägglund muistuttaa turvallisuudesta huolestuneita kaupunkilaisia, että turvapaikanhakijoilla on rikollisuutta saman verran kuin suomalaisillakin keskimäärin.

YLE Keski-Pohjanmaa:
Pietarsaari valmistautuu turvapaikanhakijoihin
9.1.2009 17:33
päivitys 10.1. 09:38


Oravaisten vastaanottokeskukselle perustetaan sivutoimipiste Pietarsaareen. Käytännössä se tarkoittaa toimiston avaamista ja vuokra-asuntoja turvapaikkaa hakeville.
[...]
Lähitulevaisuudessa Pietarsaareen muuttavien turvapaikanhakijoiden koulukieli on ratkaistava piakkoin. Kaupunginjohtaja Mikael Jakobsson sanoo, että asiasta on neuvoteltava sekä kouluviranomaisten että vastaanottokeskuksen kanssa.
[...]
Turvapaikanhakijoiden sijoittaminen eri kerrostaloalueille herättää myös närää. Osa kaupunkilaisista pelkää asuntojensa arvon alenevan. Toiset ovat huolissaan turvallisuudestaan. Oravaisten pakolaiskeskuksen johtaja Mats Hägglund muistuttaa, että turvapaikanhakijatkin ovat tavallisia ihmisiä.

- He ovat kuin ketkä tahansa meistä. Rikollisuutta on saman verran kuin suomalaisillakin keskimäärin.

Hägglundin mukaan suurempi ongelma on saada täysin erilaisesta kulttuurista tulevien ihmisten arki sujumaan. -Jos ihmiset ovat liian toimettomia, heidän vuorokausirytminsä kääntyy helposti yöpainotteiseksi.

Kaupunginjohtaja Mikael Jakobsson kertookin, että tähän asiaan on kiinnitetty vakavaa huomiota. Kaupunki pitää yhteyttä seurakuntiin ja järjestöihin, jotta yhteistuumin tulokkaat voitaisiin niveltää pietarsaarelaisarkeen ja erilaisiin harrastuksiin.

- Kolmen kuukauden Suomessa oleskelun jälkeen turvapaikanhakija voi etsiytyä myös töihin, Jakobsson muistuttaa.

Jakobsson näkee pakolaisten vastaanottokeskuksen sivutoimipisteen perustamisessa monia etuja. - Työpaikkojakin syntyy pitkästi yli 20.
[...]
Kun turvapaikka aikanaan järjestyy, moni pakolainen suuntaa matkansa kohti suurempia kaupunkeja. Kaupunginjohtaja sanoo, että silloin mitataan kuinka tervetulleeksi ihmiset ovat itsensä kokeneet. - Jos ihmiset viihtyvät, he voivat jäädä Pietarsaareen.