tiistai 27. tammikuuta 2009

Ajankohtainen Kakkonen: Turvapaikka Suomesta: lapsi edellä, perhe perässä

Ajankohtainen Kakkonen käsitteli aiheenaan ankkurilapsia. Toimittaja Timo Seppänen oli tehnyt raportin suomalaisesta turvapaikkajärjestelmästä. Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää ja Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Vesa-Matti Saarakkala keskustelivat ankkurilapsista.

Ajankohtainen Kakkonen:
Turvapaikka Suomesta: lapsi edellä, perhe perässä (video 30 min)
27.1.2009


Toimittaja Timo Seppäsen raportti

Toimittaja:
Ennen rekisteröintiä poliisi on kirjannut lyhyesti tulijan kertomuksen hänen henkilötiedoistaan ja matkareitistään.

Onko tuollaisen hakijan henkilötiedot, hänen kansalaisuutensa ja matkareittinsä helppo selvittää?

Komisario Arvo Mäntykenttä, Helsinki:
Ei. Se on äärettömän vaikeaa. Siis lähes poikkeuksetta nämä henkilöt, heillä ei ole mitään papereita. Matkareitistä ei yleensä... Useammat kertovat semmoisia, jotka kuka hyvänsä voi todeta täysin paikkansapitämättömäksi.

Toimittaja:
Aivan alkajaisiksi poliisi selvittää onko tulija hakenut turvapaikkaa aiemmin muualta.

Vanhempi konstaapeli Janne Lepsu:
[esittelee sormenjälkien ottamiseen tarkoitettuja laitteita]
Pannaan ne sormenjäljet EuroDAC-järjestelmään ja saadaan noin viidessä minuutissa tulos. Onko henkilö rekisteröity aiemmin jossain toisessa Euroopan maassa.

Toimittaja:
Runsas neljännes turvapaikan hakijoista käännytetään Eurooppaan kun paljastuu, että he ovat hakeneet ensin turvaa muualta.

Komisario Mäntykenttä:
EuroDAC on kyllä lahjomaton. Se paljastaa että ollut siellä ja siellä päivämäärällä X ja...

[...]

Toimittaja:
Vain joka kuudes alaikäinen turvapaikanhakija on tyttö.

[...]

Toimittaja:
Yksin saapuneita alaikäisiä rekisteröitiin viime vuonna miltei kuusi ja puolisataa. Määrä on kuusi ja puolinkertainen edellisvuoteen verrattuna. Puolet tuosta joukosta oli somaleja. Irakilaisia oli miltei 30 prosenttia ja afgaaneja 10 prosenttia. Uusia alaikäisten majapaikkoja on noussut eri puolille Suomea kuin sieniä sateella. Ryhmäkotien ja tukiasuntojen rinnalle verkostoon on houkuteltu myös kansanopistoja.
[kuvassa kartta Suomen ryhmäkodeista, tukiasunnoista ja kansanopistoista]

Sisäministeriön maahanmuuttojohtaja joutuu punnitsemaan myös majoituksen hintaa, sillä lasten palvelut ovat kalliita.

Sisäasiainministeriön maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne:
Ensimmäisen puolivuotiskauden tietojen perusteella se summa oli noin 57 tuhatta vuositasolla. Ja tämä tarkottaa sitten tämmöistä alle 16-vuotiaan ryhmäkotipaikkaa. Nuorille nämä ryhmäkotiasumispaikat on vähän edullisempia ja niissä kustannustaso on noin 30 tuhatta euroa vuodessa.

Toimittaja:
Aikuispaikka vastaanottokeskuksessa maksaa alle 17 tuhatta.

[...]

Toimittaja:
Päätöksen turvapaikanhakijan oleskeluluvasta tekee Maahanmuuttovirasto.

Toimittaja:
No jos alle 18-vuotias turvapaikanhakija saapuu nimenomaan tuollaisesta sotaa käyvästä maasta, niin saako hän Suomesta automaattisesti oleskeluluvan?

Turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo:
Ei automaattisesti. Kyllä meillä jokainen hakija, niin täysi-ikäinen kuin alaikäinenkin, täysin yksilöllisesti hänen perusteensa tutkitaan.

[...]

Toimittaja:
Turvapaikanhakijoille järjestettävät palvelut antavat syrjäisille paikkakunnille huomattavan piristysruiskeen.

Pudasjärven kaupunginjohtaja Kaarina Daavittila:
[Esittelee ulkona vastaanottokeskusta toimittajalle]
Tämä on nyt kuukauden ollut toiminnassa, niin noin 20 uutta työpaikkaa syntyi tähän kaupunkiin, jossa työpaikkoja ei synny kovin helposti. Toiseksi, kun tämä rakennus on näinkin iso, melkein 2100 neliömetriä, sen ylläpitokustannus on suuri. Niin me saamme sen ylläpitokustannuksen nyt vuokrina pois.

Toimittaja:
Myös kaupungin pankit, kaupat ja baarit saavat kymmeniä uusia asiakkaita ja asuntolan tukipalveluihin virtaa valtion rahoitusta.

Leijonanosa alaikäisiksi ilmoittautuvista turvapaikanhakijoista kertoo olevansa 16-17 vuoden iässä. Viranomaiset epäilevät, ettei tieto ole totuudenmukainen. Oulun poliisi tutki viime vuonna miltei 280 turvapaikanhakijaa. Tutkinnanjohtaja esittää seulomastaan joukosta yllättävän arvion.

Rikosylikonstaapeli Mika Haatainen, Oulu:
Minun mielestä ainakin täällä Oulussa olevat alaikäiset turvapaikanhakijat, niin voidaan sanoa, että suurin osa on todellisuudessa täysi-ikäisiä.

Toimittaja:
Poliisi teettää oikeuslääkäreillä silloin tällöin iänmäärityksiä, jos alaikäiseksi ilmoittautuva passiton turvapaikanhakija vaikuttaa täysi-ikäiseltä. Useimmiten tutkimus osoittaa poliisin epäilykset aiheellisiksi.

Komisario Mäntykenttä:
[tutkii iänmääritysraporttia]
Loppujohtopäätös on, että tutkittava tutkimushetkellä eli marraskuussa viime vuonna vähintään 19 vuoden ikäinen.

Toimittaja:
Vastaanottokeskuksissa varttuneemman oloiset nuoret majoitetaan tukiasuntoihin, mutta työntekijät eivät käy kyseenalaistamaan asiakkaiden henkilötietoja.

Oulun vastaanottokeskuksen johtaja Katja Kolehmainen:
Me ei tehdä iänmäärityksiä, eikä identiteetin määrityksiä. Eli turvapaikanhakija kun tulee Suomeen, hän hakee turvapaikkaa joko rajavartiolaitokselta tai poliisilta. Ja sen mukaan mitä me saadaan viranomaiselta tietoa, että minkä niminen, minkä ikäinen turvapaikanhakija meille uudeksi asukkaaksi tulee, niin me työskentelemme sen mukaisesti.

Toimittaja:
Suurin osa turvapaikanhakijoista saapuu Suomeen ruotsinlaivoilla. Jos yksin saapuva alaikäinen on lähtöisin sotaa käyvästä maasta, hän on vahvoilla.

Turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo:
Valtaosa meillä tällä hetkellä näistä alaikäisinä yksintulleista saapuneista on jäänyt. Saanut jonkinlaisen luvan Suomeen.

Komisario Mäntykenttä:
Alaikäisenä kun pääset maahan, saat luvat, niin perheenyhdistämismahdollisuus. Eli voit hakea sieltä äitiä, isää, siskoja, veljiä.

Toimittaja:
Eli onko siis perusteltua puhua ankkurilapsista?

Turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo:
Uskon että kyllä aika monessa tilanteessa tämä on taustalla ja kuitenkin näin on ajateltu. Onko tämä termi sinällään, minä en sitä käytä, mutta periaatteessa tällaisia taustavaikuttimia varmasti tässä on.

Toimittaja:
Alaikäisten maahanmuuttajien virta ei osoita laantumisen merkkejä. Osaksi tämä johtuu siitä, että muut Pohjoismaat ovat kiristäneet turvapaikkapolitiikkaansa.

Sisäasiainministeriön maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne:
Esimerkiksi Norjan osalta tulee konkreettisesti mieleen se, että nuorten, alaikäisten kohdalla heille myönnettäisiin jatkossa vaan tilapäinen oleskelulupa siihen saakka, kun he täyttää 18 vuotta. Ja myöskin sitten evättäisiin tämä mahdollisuus perheenyhdistämiseen.

Toimittaja:
Alaikäisiä turvapaikanhakijoita kotoutetaan vimmalla jo ennen oleskelulupapäätöksiä. Nämä nuoret tuntuvat tietävän tarkoin mitä elämältään Suomessa tahtovat.

Järvenpään seurakuntaopiston koulutusjohtaja Timo Sinivuori:
Jos kysyy turvapaikanhakijoilta mitä he elämältään haluaa, niin siellä on ensimmäisenä: haluan saada ammatin, haluan saada asunnon ja perustaa perheen ja töihin.