maanantai 5. tammikuuta 2009

MTV3: Poliisi tiukentaa otteita turvapaikan hakijoiden henkilöllisyyden selvittämiseksi

MTV3 kertoo poliisin epäilevän, että suuri osa Suomeen ilman henkilöpapereita saapuneista alaikäisistä turvapaikanhakijoista on oikeasti täysi-ikäisiä. Oleskelulupien ja perheenyhdistämisien toivossa tehtyjen huijausten estämiseksi poliisi on alkanut tekemään iänmäärityksiä hampaista.

MTV3:
Poliisi tiukentaa otteita turvapaikan hakijoiden henkilöllisyyden selvittämiseksi
Ari Kettusen raportti Oulusta (video)
5.1.2009 18:31


Turvapaikanhakijoiden määrät ovat olleet rajussa kasvussa viime vuonna. Poliisille ongelmallisimpia ovat olleet turvapaikanhakijat, joilla ei ole ollut minkäänlaista henkilöllisyystodistusta ja jotka ovat haastatteluissa kertoneet olevansa alaikäisiä.

- Alaikäisten identiteeteissä on esiintynyt merkittävästi ongelmia ja poliisilla on kyllä perusteltua olettaa, että suuri osa näistä alaikäisinä maassa olevista turvapaikan hakijoista on todellisuudessa täysi-ikäisiä, kertoo rikosylikonstaapeli Mika Haatainen Oulun poliisista.

Jotta oleskelupaa ei myönnettäisi väärin perustein on Poliisi alkanut tekemään iänmäärityksiä hampaista.

- Alaikäisellä on mahdollisuus saada oleskelulupa helpommin kuin täysi-ikäisellä. Lisäksi hänellä on mahdollisuus sen jälkeen perheiden yhdistämisohjella hakea perheitä tänne suomeen.

Myös poliisille virka-apupyyntöinä iänmäärityksiä tekevät hammaslääkärit ovat samoilla linjoilla.

- Oikeat henkilöllisyys- ja ikäperusteet ovat turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille oikeusturva mutta myöskin meidän yhteiskunnan oikeusturva, toteaa oikeushammaslääkäri Sinikka Salo.

-----------------

Seitsemän uutiset:

Poliisilla on riittänyt tutkittavaa, kun uusien turvapaikanhakijoiden virta on kääntynyt kohti Suomea muiden Euroopan maiden tiukentaessa omia maahantulokriteerejään.

Toimittaja Ari Kettunen: Onko tämänhetkinen turvapaikkapolitiikka hallitsematonta?

Rikosylikonstaapeli Mika Haatainen: Suuri vaara on, että se muuttuu hallitsemattomaksi, jos hakijamäärät jatkavat kasvuaan siinä määrin, kuin ne tähän mennessä ovat jatkaneet. Eli on mahdollista, että ensi vuonna hakijamäärät ovat huomattavasti suuremmat kuin tänä vuonna.

Arvion mukaan tänä vuonna Suomeen tulee noin 4500 uutta turvapaikanhakijaa. Uusi ilmiö on alaikäiset hakijat, joita on tullut Suomeen viisinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna.

Haatainen: Alaikäisten identiteeteissä on esiintynyt merkittävästi ongelmia ja poliisilla on kyllä perusteltua olettaa, että suuri osa näistä alaikäisinä maassa olevista turvapaikanhakijoista on todellisuudessa täysi-ikäisiä.

Jotta oleskelulupaa ei myönnettäisi väärin perustein, on poliisi alkanut tekemään iänmäärityksiä hampaista.

Haatainen: Alaikäisillä on mahdollisuudet saada oleskelulupa helpommin kuin täysi-ikäisellä. Lisäksi hänellä on mahdollisuus sen jälkeen hakijan perheenyhdistämisohjelman kautta perhettä tänne Suomeen.

Poliisille virka-apupyyntöinä iänmäärityksiä tekevät hammaslääkärit ovat samoilla linjoilla.

Oikeushammaslääkäri Sinikka Salo: Oikeat henkilöllisyys- ja ikäperusteet turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille on heidän kaikkien oikeusturva ja tietenkin myös meidän yhteiskunnan oikeusturva. Eli me oikeushammaslääkärit kyllä odotamme tällaista yhtenäistä säädöspohjaa.