maanantai 12. tammikuuta 2009

HS: Puolueet ovat paneutuneet heikosti maahanmuuttopolitiikkaan

Helsingin Sanomat on tutkinut puolueiden maahanmuuttopoliittisia linjauksia niiden ohjelma-asiakirjoista ja lähettämällä puoluejohtajille kyselyn.

Helsingin Sanomat:
Puolueet ovat paneutuneet heikosti maahanmuuttopolitiikkaan
Puolueet haluavat maahanmuuttajille lisää koulutusta
Ratkaistaanko lähivuosien työvoimapula nykyisellä maahanmuuttopolitiikalla?
12.1.2009


Maahanmuuttopolitiikka kiinnostaa puolueiden ohjelmista päätellen niistä vain osaa. Tätä politiikan uutta haastetta koskeva ohjelmatyö on joissain puolueissa suorastaan tekemättä.
[...]
Useimpien puolueiden ohjelmissa monikulttuurisuutta pidetään voimavarana.

Rkp:n kannanotto vuodelta 2001 suorastaan vaatii monikulttuurisuutta. Keskustan ohjelmapaperi on pidättyväinen, mutta puoluejohdon vastauksessa se lähenee muita.

Perussuomalaisten mielestä kulttuuri on tulijoiden eikä valtion asia.

Kristillisdemokraatit korostaa suomalaisen kulttuurin tärkeyttä maahanmuuton oloissa.

Työvoimapulalla perustellun maahanmuuton suuri puolestapuhuja on ollut Rkp, mutta voimakkaan myönteisiä kantoja on myös kokoomuksen, vihreiden ja Sdp:n ohjelmissa. Keskusta ja kristilliset painottavat nykyisten suomalaisten työllisyyttä. Ei ihmisiä maahan työvoimareserviksi, sanoo puolestaan perussuomalaiset.

Moni puolue vaatii nopeampaa ja täsmällisempää turvapaikka-asioiden käsittelyä. Kokoomus huomauttaa, että perusteettomien hakemusten karsiminen lisää muiden oikeusturvaa. Keskusta pitää pulmana sitä, että turvapaikanhakijoita tulee Suomeen muiden EU-maiden kautta.
[...]
Geneven pakolaissopimuksen mukaiset pakolaiset ovat sellaisia, joita vainotaan tarkoin määritellyistä syistä kuten rodun tai poliittisen mielipiteen vuoksi. Esimerkiksi sotaa paenneille myönnetäänkin oleskelulupia lievemmin, niin sanotuin humanitäärisin perustein.

(Kuvateksti:) Pitäisi ottaa vain sellaisia, joilla on annettavaa Suomelle

Turkista Suomeen muuttanut Turgay Senel valitsi poikansa Benerin kanssa pullia Itäkeskuksen uimahallin kahviossa sunnuntaina. Senelin mukaan Suomen maahanmuuttopolitiikka on aivan liian löperöä. "On selvää, että Suomi tarvitsee maahanmuuttajia, mutta meidän pitäisi ottaa vain sellaisia, joilla on annettavaa Suomelle", Senel sanoo.

"Pitäisi olla valmiiksi jotain koulutusta ja osaamista. Minä tulin Suomeen 19 vuotta sitten, ja sain heti töitä. Nyt tänne tullaan suu auki sossun luukulle."