keskiviikko 14. tammikuuta 2009

HS: Wallin ehdottaa puolueille yhteistä rasisminvastaista julkilausumaa

Kulttuuriministeri Stefan Wallin haluaa puolueiden ilmoittavan, etteivät ne hyväksy ehdokkaiden tai puolueaktiivien levittävän muukalaisvihamielisiä mielipiteitä. Wallin ehdottaa puolueiden puheenjohtajien allekirjoittavan yhteisen julkilausuman ennen EU-vaalikampanjoinnin alkamista. Wallin ei ole suunnannut aloitettaan perussuomalaisia vastaan.

HBL:
EU-val utan främlingshat?
14.1.2009

Helsingin Sanomat:
Wallin ehdottaa puolueille yhteistä rasisminvastaista julkilausumaa
14.1.2009Hufvudstadsbladet

Käännös:

EU-vaalit ilman muukalaisvihaa

Stefan Wallin ehdottaa, että puolueet tekevät ennen EU-vaaleja yhteisen rasismin ja muukalaisvihan vastaisen julistuksen.

Kulttuuriministeri Stefan Wallin (rkp) toivottaa tervetulleeksi Matti Vanhasen (kesk) rasisminvastaisen esityksen tämän päivän HBL:ssä.

- Se tuli juuri oikeaan aikaan ja oikealta henkilöltä.

Wallin haluaa takoa nyt, kun rauta on kuumaa.

- Minun ehdotukseni on, että kaikki puolueet antavat ennen EU-vaaleja yhteisen julistuksen, jossa irtisanoudutaan kaikista rasismin ja muukalaisvihan muodoista yhteiskunnassa. Puolueiden olisi sitouduttava siihen, etteivät niiden ehdokkaat tai edustajat puhu rasistisesti tai muukalaisvihamielisesti vaalikampanjan aikana. Jos joku sen tekee, niin puolueen olisi virallisesti irtisanouduttava siitä.

Wallinin mukaan puoluesihteerit voisivat yhdessä muotoilla luonnoksen julistuksesta, jonka puolueiden puheenjohtajat sitten hyväksyvät.

EU-vaalikampanjaa käydään kaikissa maissa. On kyse siitä, millaisen kuvan Suomi antaa ulospäin, mutta myös politiikan kuvasta täällä kotona. Muukalaisvihamielisyys ja uudenpelko ei kuulu Suomeen, joka on osa rajatonta Eurooppaa.

Wallin huomauttaa, että kysymys ei ole siitä, tuleeko Suomesta monikulttuurinen vaan millä poliittisilla eväillä se tapahtuu.

- Siksi puolueilla on suuri vastuu antaa monikulttuurisesti oikea sisältö kansalliseen keskusteluumme.

---------------------------------------------

Helsingin Sanomat

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin (r) ehdottaa, että puolueet laatisivat yhteisen julkilausuman, jossa ne sanoutuisivat irti rasistisista sanoista ja teoista EU-vaalikampanjoinnissa.

"Julkilausumassa puolueet ilmoittaisivat, etteivät ne hyväksy ehdokkaidensa tai muiden puolueaktiivien julkisesti levittävän muukalaisvihamielisiä mielipiteitä", Wallin kaavailee.

Wallinin mukaan se, mitkä puolueet julkilausuman allekirjoittaisivat, olisi äänestäjille hyvää kuluttajavalistusta.

"Kysymys on myös kuvasta, mitä viestitämme maamme rajojen ulkopuolelle", hän sanoo.

Wallin korostaa, että monikulttuurisuus ja maahanmuutto eivät ole osa Suomen tulevaisuutta vaan jo nyt vallitseva asioiden tila.

"Pitäisi hyväksyä paasikivimäisesti tosiasiat ja toimia niin, että Suomen maahanmuuttopolitiikka ja kotouttaminen sujuisivat hyvin. Kysymys on myös perustavaa laatua olevista ihmisarvoon liittyvistä kysymyksistä."

Wallin ehdottaa, että puheenjohtajat allekirjoittaisivat julkilausuman hyvissä ajoin ennen vaalikampanjan alkua.

Wallin ei ole yksin ajatustensa kanssa. Keskiviikon Hufvudstadsbladetin haastattelussa pääministeri Matti Vanhanen (kesk) tuomitsi rasismin levittämisen Suomessa taantuman varjolla.

Tähän mennessä ärhäkintä ääntä maahanmuuttopolitiikasta on pitänyt perussuomalaiset. Wallin kuitenkin korostaa, että hänen aloitteensa ei ole suunnattu ketään vastaan vaan se on ilmaisu monikulttuurisuuden puolesta.

"Ja nimenomaan siitä näkökulmasta, että se on tosiasia. Olisi hyvä, että puolueet ilmaisisivat tämän selkeästi, ettei syntyisi tulkinnanvaraa onko yhteisessä rintamassa säröjä."