maanantai 21. maaliskuuta 2011

Aamulehti: Ulkomaalaisvankien lasku veronmaksajalle: 29 miljoonaa euroa

Aamulehti: Ulkomaalaisvankien lasku veronmaksajalle: 29 miljoonaa euroa 21.3.2011

Suomalaisissa vankiloissa on tällä hetkellä 427 ulkomaalaista vankia, kun 20 vuotta sitten heitä oli vain parikymmentä. Yhteensä vankiloissa istuvista rikollisista 13 prosenttia on muualta kuin Suomesta.

– Viron viisumivapaus ja Schengenin sopimus ovat helpottaneet liikkumista ja kasvattaneet myös ulkomaalaisten tekemien rikosten määrää, sanoo Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka.

Yksi vanki maksaa yhteiskunnalle 67 750 euroa vuodessa eli noin 186 euroa päivässä. Kaikkiaan ulkomaalaisista vangeista kertyy Suomelle vuodessa 29 miljoonan euron lasku. Summa on hieman vajaa kymmenen prosenttia koko vankeinhoidon budjetista.

– Ulkomaalaisten tekemien rikosten määrän lisääntyminen on huolestuttavaa myös kansalaisten turvallisuuden kannalta, myöntää oikeusministeriön kriminaalipoliittisen osaston ylijohtaja Jarmo Littunen.

Länsi-Suomen Rikosseuraamusalueen turvallisuuspäällikkö Jukka Lallukka näkee ulkomaalaisten vankien lisääntymisen suurimpana ongelmana verkostoitumisen.

– Iso osa ulkomaalaisista vangeista on ammattirikollisia ja vankiloissa he verkostoituvat suomalaisten kanssa. Suomalaiset saavat selvät kontaktit ulkomaille. He oppivat mihin numeroon voi soittaa, jos haluaa hämärähommiin vaikka Venäjälle tai Puolaan, Lallukka kertoo.

Siirto kestää vuosia

Moni antaisi ratkaisuksi ulkomaalaisille vangeille menolipun kotimaahan, mutta asia ei ole niin yksinkertainen.

– Meillä on kova halu siirtää niin monta vankia kuin mahdollista. Uutterasta etsimisestä huolimatta emme ole keksineet merkittäviä tehostamiskeinoja, sanoo Jarmo Littunen.

Valituksia siirtopäätöksistä tehdään paljon. Vain harva ulkomaalainen haluaa muualle Suomen vankiloista.

Lukuja: Ulkomaiset vangit

Suomessa oli 16.3.2011 ulkomaalaisia vankeja 427, kaikkiaan vankeja oli 3 342.

Noin puolet heistä on tutkintavankeudessa.

Ulkomaalaisia on eniten Virosta (noin 120), Liettuasta (n. 30), Romaniasta (n.30), Irakista (n.20) ja Ruotsista (n. 20).

Yksi vanki maksaa valtiolle 67 750 euroa vuodessa.