tiistai 22. maaliskuuta 2011

Iltalehti: Halla-aho hitleröi oman vaalimainoksensa

Iltalehti: Halla-aho hitleröi oman vaalimainoksensa 22.3.2011

Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas Jussi Halla-aho on ottanut rajut keinot käyttöön vaalimainonnassaan.

City-lehdessä julkaistussa mainoksessa Halla-aholla on pirunsarvet ja natsijohtaja Adolf Hitlerin viikset. Mainosteksti kehottaa kansalaista äänestämään miestä "ihan v***umaisuuttasi".

Maahanmuuttokriittisyydestä tunnettu perussuomalaisten ehdokas haluaa ironisoida itse ideoimallaan mainoksella häneen kohdistuvaa pilkkaa.

- Valokuvassa on se Halla-aho, jollaisen kuvan tiedotusvälineet ovat halunneet tarjota minusta yleisölle. On harrastettu tökeröä ja tuhruista demonisointia ja natsiviittauksia.

Halla-aho kertoo saaneensa mainoksesta paljon hyvää palautetta. Kritiikkiä ovat esittäneet ne, jotka eivät hänestä pidä.

Halla-aho toivoo pysäyttävänsä ihmiset miettimään sitä, miten paljon tiedotusvälineet heitä mahdollisesti ohjailevat.

- Kehotan ihmisiä miettimään sitä, perustuvatko negatiiviset tai positiiviset mielikuvat poliitikoista siihen, mitä he ovat sanoneet, vai ohjailevatko toimittajat mielikuvia ja yleistä mielipidettä.

"Yliampuva"

Halla-ahon mielestä mainos ei ammu yli. Toista mieltä on imagotutkija Erkki Karvonen Oulun yliopistosta.

- Mainos on yliampuva, irvokas, groteski, mutta se erottuu varmasti muista. Groteski on karnevalistinen tyylilaji, joka edustaa virallisen, korkeakulttuurisen ja ylevän vastakohtaa. Se pyrkii puhuttelemaan eliittien makua vastustavan tavallisen kansan mieltymyksiä. On tietysti myös riski tehdä itsestään pilakuva, sillä jotkut muistavat vain sen pilakuvan.

Karvonen ymmärtää ajatuksen, joka Halla-aholla on ollut mainosta suunnitellessaan.

- Teksti antaa ymmärtää, että kyse ei ole itseironiasta, vaan demonisoivan kuvan Halla-ahosta ovat antaneet valtamediat. Tämän voi siis ajatella kritiikiksi suvaitsevaisiksi ja liberaaleiksi miellettyjä medioita kohtaan.

Nuorisolle suunnattu

Kaikille mainos ei välttämättä avaudu samalla tavalla.

- On mahdollista, että kuvaa ei tulkitakaan Halla-ahon haluamalla tavalla, vaan lukija toteaa Halla-ahon todellisen olemuksen tulevan hyvin esiin kuvassa.

Vaalimainos voi Karvosen mukaan vedota nuorisoon.

- Vanhemmalle väelle mainos voi edustaa huonoa käytöstä ja makua. Nuorelle väelle v-sana, auktoriteetteja vastaan kapinointi, viisto huumori ja kuvien töhriminen ovat hyväksyttäviä asioita.

Imagotutkijan mielestä Halla-ahon vaalimainos on kaikkea muuta kuin tavanomainen.

- Tässä on käytetty astetta ronskimpia keinoja ja esitetty mediakritiikkiä. Normaali poliitikko ei lähde haukkumaan mediaa, sillä se tulee monesti korkojen kera takaisin.