tiistai 22. maaliskuuta 2011

YLE: Maahanmuutto jakaa edustajaehdokkaita

YLE Uutiset: Maahanmuutto jakaa edustajaehdokkaita 22.3.2011

Maahanmuuttajien vastaanottaminen ja tukeminen verovaroin jakaa kansanedustajaehdokkaita. YLEn vaalikoneen perusteella perussuomalaisten vanavedessä tiukennuksia kaipaavat erityisesti oikeistopuolueet, kuten kokoomus. Liberaalimpaa mielipidettä ylläpitävät RKP, vasemmisto ja vihreät kanssa. SDP seilaa muiden välissä.

Perussuomalaisten kintereillä tiukennuksia maahanmuuttajien vastaanottamiseen toivovat myös kokoomuksen, keskustan ja kristillisdemokraattien ehdokkaat.

Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Teuvo V. Riikonen on sitä mieltä, ettei puolue yleisesti aja tiukennuksia, vaan hallittua maahanmuuttoa.

-Kun kysymys [maahanmuutosta] asetetaan noin, niin se vaatii jälkiselityksen, Riikonen puolustautuu.

Myös keskustan ehdokkaiden piirissä maahanmuuttoon suhtaudutaan kriittisesti. Keskustan varapuheenjohtaja Timo Kaunisto uskoo ehdokkaiden tarkoittaneen nimenomaan turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämiskuluja.

- Keskustalaiset ovat kansainvälisiä, mutta suhtautuvat kriittisesti siihen miten meidän järjestelmiä käytetään väärin, Kaunisto sanoo.

Ero vastausten välillä on kuitenkin selvä. Suopeasti maahanmuuttoon suhtaudutaan erityisesti RKP:ssä, vihreissä ja vasemmistoliitossa. RKP:ssä tiukennuksia vastaan on yli 90 prosenttia ehdokkaista ja vasemmistoliitossakin melkein 80 prosenttia.

Ainoastaan SDP on selvästi jakautunut. Suurin osa SDP:n ehdokkaista vastustaa tiukennuksia, mutta iso osa, neljäkymmentä prosenttia, kannattaa kiristyksiä perussuomalaisten vanavedessä. SDP:n Maarit Feldt-Ranta ei kuitenkaan usko, että puolue olisi jakautuneempi kuin muut, sillä puolueella on oma maahanmuutto-ohjelma:

-Minusta tuo on suorastaan naurettava väite, että SDP on jakautumassa, jos yhden vaalikyselyn perusteella 60 prosenttia on äänestänyt yhteen suuntaan ja toinen 40 prosenttia toiseen suuntaan. Se vain kertoo, että tämän yksittäisen kysymyksen osalta meidän puolueessa on vähintään kahden tyyppistä ajattelua, sanoo Feldt-Ranta.