lauantai 26. maaliskuuta 2011

Verkkouutiset: "Turvapaikanhaun porsaanreikiä tukittava"

Verkkouutiset: "Turvapaikanhaun porsaanreikiä tukittava" 26.3.2011

Kokoomus suhtautuu positiivisesti maahanmuuttoon, kertoo puolueen maahanmuuttoraportin laatinut kansanedustaja Arto Satonen.

- Kokoomuksen maahanmuuttopolitiikan peruslinja on positiivisuus sekä työperäisten maahanmuuttajien, opiskelemaan tulleiden että perheen takia Suomeen tulleiden kohdalla. Ja suhtaudumme positiivisesti myös kiintiöpakolaisiin ja niihin, jotka oikeasti tarvitsevat turvapaikkaa.

- Mutta olemme halunneet että turvapaikanhakuprosessiin liittyviä porsaanreikiä tukitaan, Arto Satonen kertoo Verkkouutisille.

"Onnenonkiminen lisääntyisi ilman Dublin-järjestelmää"

Eurooppalainen Suomi julkaisi torstaina oman maahanmuuttoraporttinsa, jossa korostetaan, että suurin osa maahanmuutosta on työn, opiskelun tai perheen perässä muuttamista. Raportissa suhtaudutaan kriittisesti niin sanottuun Dublin-järjestelmään, jonka mukaan turvapaikkahakemukset käsitellään Euroopan unionin sisällä siinä maassa, mihin ensimmäinen hakemus on jätetty.

- Jos ei olisi Dublin-järjestelmää, niin sehän johtaisi siihen, että turvapaikanhakijat entistä enemmän matkustelisivat kokeilemassa onneaan eri maissa. Ei se kovin järkevältä ajatukselta kuulosta, että Dublin-järjestelmästä luovuttaisiin, Satonen kommentoi.

Sen sijaan Satonen pohtii, pitäisikö EU:n yhteisiä resursseja kohdistaa EU:n ulkorajoille maihin kuten Kreikkaan, minne Pohjois-Afrikasta tuleva turvapaikanhakija-aalto kohdistuu.

- Se koskee myös Suomea. Meillä on iso EU:n ulkoraja, Satonen sanoo.

Hän korostaa, että kriisimaissa kuten Libyassa ja Afganistanissa on kyettävä toimimaan paikan päällä.

- Turha kuvitella että täällä selviteltäisiin miljoonien ihmisten turvapaikkahakemuksia.

Satonen muistuttaa, että suurin osa turvapaikanhakijoistakin haluaisi asua omassa maassaan, jos siihen vaan olisi turvallinen mahdollisuus.

Nopeutusta turvapaikkakäsittelyihin

Satosen mukaan turvapaikanhakuprosessia pitäisi saada nopeammaksi. Se edellyttää resurssien kohdentamista maahanmuuttovirastolle ja poliisille.

- Prosessi on lyhentynyt jo aika paljon, kun turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt. Se johtuu siitä, että on kiristetty järjestelmää, Satonen kertoo nykyisen vaalikauden saavutuksista.

Hänen mukaansa esimerkiksi alaikäiseksi itseään vastoin totuutta väittävät hakijat katosivat lähes täysin, kun ikätestit otettiin käyttöön. Lisäksi toimeentulotuki EU:n sisältä tuleville turvapaikanhakijoille lopetettiin.

Työperäinen maahanmuutto kasvaa itsestään, kun työvoiman tarve kasvaa tietyillä alueilla.

- Seuraavan viiden vuoden aikana poistuu 100 000 enemmän eläkkeelle kuin nuoria tulee työelämään. Tähän mennessä kotimainen työvoima on riittänyt paremmin kuin monissa muissa maissa ja sen takia työperäisiä maahanmuuttajia ei ole tullut niin paljon, Satonen kertoo.

"Omasta kulttuurista pidettävä kiinni"

Hän yhtyy Eurooppalaisen Suomen raportin ajatukseen, että anglosaksisista maista pitäisi ottaa mallia koulutettujen maahanmuuttajien houkuttelemiseksi.

- Mutta anglosaksisissa maissa puhutaan englantia ja yleensä aika monet koulutetut ihmiset puhuvat englantia. Suomea osaa kyllä erittäin harva. Siinä on oma haasteensa rekrytoida sellaiseen tehtäviin jossa vaaditaan suomen kielen taitoa, Satonen sanoo.

- Maahanmuuttajien kielikoulutukseen pitää panostaa selvästi nykyistä enemmän, hän jatkaa.

Kuitenkin monilla aloilla riittää, että on riittävän ammattitaitoinen, vaikka ei osaisikaan täydellisesti suomea.

Satonen korostaa, että maahanmuuttajien integrointi ei tarkoita sitä, että tulijan pitäisi luopua omasta kulttuuristaan tai uskonnostaan.

- Mutta emme saa alkaa omasta kulttuuristamme väistymään siten, että esimerkiksi suvivirttä ei saisi soittaa kouluissa.

- Se on väärä tapa. Meidän on pidettävä kiinni omasta kulttuuristamme.

Satonen uskoo, että maahanmuuttajat, jotka haluavat oikeasti integroitua Suomeen, haluavat oma-aloitteisesti myös omaksua suomalaista kulttuuria.