maanantai 21. maaliskuuta 2011

HBL: Rasismi ja lastentarha eivät sovi yhteen

HBL, pääkirjoitus: Rasism och dagis går inte ihop 20.3.2011
HBL: Dagislärare sparkad efter rasism på Facebook 18.3.2011

Helsinkiläinen lastentarhanopettaja on erotettu sen jälkeen, kun hän oli ilmaissut käsityksensä maahanmuuttajakysymyksistä Facebookissa. Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa, että kommentit olivat rasistisia.

Irtisanominen on kova keino ojentaa sosiaalisessa mediassa ilmaistuista näkemyksistä. Mutta toisaalta rasismin vastainen työ sisältyy Helsingin kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointiohjelmaan, ja siksi miehen tempausta voidaan pitää virkavelvollisuuksien rikkomisena.

Irtisanominen on ennakkotapaus. Kaupungin työntekijät sitoutuvat noudattamaan tiettyjä arvoja ja rasismi on niiden kanssa ristiriidassa. Rasismileimaa ei toki saa käyttää liian kevyesti. Työntekijän henkilökohtaisen sananvapauden rajaa täytyy täsmentää. (käännös)

_____________________________________

HBL: Lastentarhanopettajalle potkut Facebook-rasismin vuoksi 18.3.2011

Irtisanottu mies työskenteli lastentarhanopettajana Helsingissä.

Hän on eduskuntavaaliehdokkas ja juuri Facebookin vaalisivuillaan 40-vuotias kommentoi muun muassa maahanmuuttajakysymyksiä tavalla, jota sosiaalivirasto piti epäsopivana. Sivuilta kävi ilmi, että mies oli töissä Helsingin kaupungilla.

Prosessi käynnistyi tammikuussa sosiaaliviraston pyynnöstä. Ylen mukaan mies oli kommentoinut uutista, jonka mukaan tietyt koulut olivat luopuneet joulujuhlista, tarkoituksenaan boikotoida näitä kouluja. Hän oli myös kirjoittanut, että moskeijoita on Suomessa tarpeeksi ja että ruokasalin erikoinen tuoksu johtui vierailulla olevasta somaliryhmästä.

Torstaina näitä kommentteja ei enää ollut nettisivuilla, mutta siellä oli kylläkin kehotukset lopettaa varpaillaanolo islamin takia ja sulkea rajat.

Hannele Lakkavaara, Helsingin varhaiskasvatuspäällikkö, ei halua kommentoida yksittäistapausta, mutta sanoo, että yleisellä tasolla kaupungilla vaaditaan yhdenvertaista kohtelua ja tasa-arvoa alkuperästä riippumatta.

- Sosiaaliviraston palvelun on oltava syrjimätöntä. Me tuemme ilmaisunvapautta, mutta samalla jatkuvasti keskustelua eettisistä säännöistä ja siitä, kuinka kaupungin työntekijät voivat ilmaista itseään medioissa, sanoo Lakkavaara.

Asiasta keskusteltiin viimeksi viime syksynä johtamisseminaarissa.

Hbl ei saanut miestä kiinni kommentteja varten lukuisista soittopyynnöistä huolimatta.

Ylen tietojen mukaan hän katsoo, ettei ole rikkonut lakia vaan ilmaissut itseään yksityishenkilönä. Hän on ottanut yhteyttä asianajajaan, mutta toivoo asian selviävän ilman oikeudenkäyntiä.

Muutos 2011 -puolue, jonka ehdokas mies on, kirjoittaa nettisivuillaan, että sananvapaus koskee myös sellaisia mielipiteitä, jotka voivat loukata tai shokeerata. Tasa-arvon periaate koskee kaikkia, positiivinen syrjintä on syrjintää ja maahanmuuttopolitiikkaa on järkeistettävä. (käännös)