tiistai 29. maaliskuuta 2011

YLE: Poliisi varoittaa kaupustelijoista

YLE Turku: Poliisi varoittaa kaupustelijoista 29.3.2011

Kevät on tuonut ulkomaalaisia kaupustelijoita katukuvaan. Poliisi on saanut useita ilmoituksia kaupustelijoista, jotka yrittävät myydä erilaisia tavaroita ihmisille kauppojen ja huoltoasemien pihoilla.

Poliisin tietoon on tullut, että ihmisten ovikelloja on soitettu ja esitetty valmiiksi kirjoitettua lappua, jossa annetaan ymmärtää perheen menehtyneen katastrofissa ja pyydetään rahaa.

Poliisi pyytääkin ihmisiä käyttämään harkintaa ostaessaan näitä kaupattavana olevia tavaroita, sillä poliisin tietoon on tullut tapauksia, joissa rahaa kaivaneen ihmisen lompakko on lähtenyt kaupustelijoiden mukana.

Poliisi kehoittaa harkitsemaan tarkasti päästääkö kotioven taakse tullutta rahan pyytäjää sisälle vai ei.

Oikea toimintatapa on ilmoittaa tapahtuneesta poliisille, varsinkin jos kerjääminen on agressiivista tai kaupustelulla aiheutetaan haittaa tai jopa vaaratilanteita.

Poliisin tietoon on jo tullut tapauksia, joissa kaupustelijat ovat käyneet kiinni ihmisiin hihasta repimällä.

Jos kerjääjä tai oven taakse tullut avunpyytäjä on lapsi, pyydetään asiasta ilmoittamaan hätäkeskukseen numeroon 112.

_____________________________________________

Iltalehti: Poliisin pahin pelko: Pitkä, kuuma kesä

Helsingin poliisi pelkää, ettei se pysty takaamaan ensi kesänä ihmisten turvallisuutta resurssipulan vuoksi.

Poliisin mukaan jo nyt, kesää hiljaisempina kuukausina kaikki partiot ovat ylityöllistettyjä eivätkä ehdi hoitamaan kaikkia poliisille kuuluvia tehtäviä.

Syynä vaikeaan nykytilanteeseen ovat Helsingissä rajusti lisääntyneet kotihälytykset, juoppokuljetukset, virolaisliigojen kasvava rikostehtailu sekä romanialaisten tekemien rikosten lisääntyminen. Esimerkiksi taskuvarkaudet ovat lisääntyneet jo nyt Helsingin keskustassa merkittävästi ja määrän arvioidaan kasvavan kesää kohti, kun Romaniasta saapuu lisää väkeä Suomeen.

Poliisin tehtävien määrä kasvaa Helsingissä merkittävästi kesäkuukausina, ja mikäli tulevasta kesästä tulee viime kesän kaltainen hellekesä, tietää se poliisin tehtäviin merkittävää kasvua. Kesällä poliisia työllistävät normitehtävien lisäksi lukuisat läsnäoloa vaativat yleisötapahtumat, puistojuopottelu, näpistykset, raiskaukset ja tappelut.

Ratkaisuksi vaikeaan tilanteeseen Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikonen esittää juoppojen ja vankien kuljetusten siirtämistä pois poliisin tehtävistä. Lisäksi Riikosen mukaan olisi taattava poliisitoimen rahoituksen pitkäjänteinen turvaaminen ja lisärahoitus kirjattava uuteen hallitusohjelmaan.

_____________________________________________

Turun Sanomat: Ulkomaalaiset kaupustelijat varastaneet lompakoita ja käyneet päälle

Vaikka ilma ei olekaan vielä kovin keväinen, on poliisin mukaan katukuvassa jo havaittu selviä kevään merkkejä. Varsinais-Suomen poliisi on saanut tänään eripuolilta maakuntaa useita ilmoituksia ulkomaalaisista kaupustelijoista, jotka yrittävät myydä erilaisia tavaroitaan muun muassa kauppojen ja huoltoasemien pihoilla.

Kaupustelijat ovat myös soitelleet ihmisten ovikelloja ja esittäneet valmiiksi kirjoitettua lappua, jossa kerrotaan perheen menehtyneen katastrofissa ja pyydetään rahaa.

Poliisi pyytääkin ihmisiä käyttämään harkintaa ostaessaan kaupattavia tavaroita, sillä poliisin tietoon on tullut tapauksia, joissa rahaa kaivaneen ihmisen lompakko on lähtenyt kaupustelijoiden mukaan. Poliisi kehoittaa myös harkitsemaan tarkasti, kannattaako kotioven taakse tullutta rahan pyytäjää päästää sisälle.

Jos kerjääminen on agressiivista tai jos kaupustelulla aiheutetaan haittaa tai vaaratilanteita, pitää tapahtuneesta ilmoittaa poliisille. Poliisin tietoon on jo tullut tapauksia, joissa kaupustelijat ovat käyneet kiinni ihmisiin hihasta repimällä. Kukaan ei tiettävästi kuitenkaan ole loukkaantunut välikohtauksissa.

Mikäli kerjääjä tai ovikelloa soittava avunpyytäjä on lapsi, poliisi pyytää ilmoittamaan asiasta hätäkeskuksen numeroon 112.