perjantai 3. toukokuuta 2013

Länsi-Savo: Mikkelin rasismi kumpuaa kotoa

Länsi-Savo: Mikkelin rasismi kumpuaa kotoa 3.5.2013
Länsi-Savo: Blogi: Afrikkalaisperhe muutti Mikkelistä rasismin takia 29.4.2013

Mikkelin kaupungin valmistavan luokan opettaja ja perusopetuksen maahanmuuttajakoordinaattori Maaret Deufel-Kirjalainen uskoo, että on mahdollista että useampikin maahanmuuttajaperhe on jättänyt Mikkelin kokemansa rasismin takia.

Länsi-Savo uutisoi maanantaina, että maahanmuuttajien ja vähemmistöjen asioihin keskittyvässä blogissa Migrant tales julkaistiin kirjoitus rasismista Mikkelissä. Blogin mukaan afrikkalaislähtöinen perhe muutti kaupungista viime syksynä huonon kohtelun takia. Perheen poikaa kiusattiin koulussa, eikä hänen äitinsä onnistunut saamaan palkkatyötä. Helsingissä perheen asiat ovat olleet paremmin.

Deufel-Kirjalaisen mukaan Mikkeli on sisäänpäinlämpiävä paikkakunta, josta ei ole helppo löytää omaa paikkaansa. Etenkään jos on maahanmuuttaja, jotka ovat täällä vielä eksoottisia.

- Emme ole vielä tottuneet heihin, varmasti rasismiakin esiintyy.

Deufel-Kirjalainen uskoo, että kouluilla on hyvät työkalut ehkäistä kiusaamista. Myös blogissa esiintynyt afrikkalaistaustainen äiti kehuu silloisen Kattilansillan koulun rehtoria ja opettajia siitä, miten he puuttuivat epäasialliseen kohteluun.

Väärien asenteiden uskotaan kumpuavan kotoa.

- Siellä asenteet ovat tiukemmassa, Deufel-Kirjalainen sanoo.

Hän itse toivoo maahanmuuttajille ihan tavallista kohtelua. Heitä ei pidä sen enempää väheksyä kuin ihastella, sillä kyse on tavallisista ihmisistä, jotka haluavat elää tavallista elämää. Toisaalta juuri siksi voi olla vaikeaa tietää, johtuuko esimerkiksi työllistymisen vaikeus taustan erilaisuudesta vai vaikka koulutuksen puutteesta.

Deufel-Kirjalainen epäilee asenteiden muuttumisen olevan hidas prosessi.

- Tämä kestää niin kauan kunnes jokainen tuntee jonkun maahanmuuttajan omassa lähipiirissään. Asiat jäävät vieraiksi, jos ei ole omaa kokemusta.

________________________________


Länsi-Savo: Blogi: Afrikkalaisperhe muutti Mikkelistä rasismin takia

Maahanmuuttajien ja vähemmistöjen asioihin keskittyvässä blogissa Migrant tales on julkaistu eilen kirjoitus rasismista Mikkelissä. Jutun on kirjoittanut sivuston päätoimittaja ja antropologi Enrique Tessieri.

Kirjoituksen mukaan afrikkalaislähtöinen perhe muutti Mikkelistä viime syksynä kokemansa rasismin takia. Kun perheen poika aikoinaan aloitti ensimmäisellä luokalla Kattilansillan koulussa, häntä alettiin kiusata.

- Hän oli liian nuori ymmärtämään rasismia puhumattakaan, että olisi ymmärtänyt syyn kiusaamiselle. Hän vain kysyi miksi olin synnyttänyt hänet mustaksi afrikkalaiseksi. Miksi hän ei voinut olla valkoinen kuten muut koulukaverit, pojan äiti kertoo.

Äidin mukaan opettajat ja rehtori ottivat kiusaamisen vakavasti ja tilanne parani, mutta vain hetkellisesti. Äiti itse ei onnistunut saamaan palkkatyötä. Seitsemästä Mikkelissä vietetystä vuodesta hän sai kahtena viimeisenä vihapostia, jossa häntä "kehotettiin painumaan sinne mistä olen tullut".

Viime syksynä perhe muutti Helsinkiin. Siellä elämä on ollut parempaa.

- Siellä, missä asumme on enemmän afrikkalaisia ja pojallani on ystäviä koulussa. Häntä ei enää kiusata rasistisesti. Toivon hartaasti, ettei kukaan joudu kokemaan samaa mitä lapseni koki. En toivo kenellekään samanlaista tuskan kokemusta, äiti kertoo.