keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Keskisuomalainen: JSN:n puheenjohtaja: Ronskeista puheista kirjoitettava harkiten

Keskisuomalainen: JSN:n puheenjohtaja: Ronskeista puheista kirjoitettava harkiten 27.4.2011
Ilta-Sanomat/STT: Tiitinen neekeriukko-kommentista: En voi ottaa mitään kantaa

Perussuomalaisten uusi kansanedustaja, viitasaarelainen Teuvo Hakkarainen lausuu Helsingin Sanomien sivustolla olevalla videohaastattelulla ronskeja kommentteja maahanmuuttajista. Hakkarainen esimerkiksi puhuu "neekeriukoista" ja maahanmuuttajien pikaisesta käännyttämisestä.

Miten tällaisiin puheisiin pitäisi oikein suhtautua? Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimosen mukaan median on oltava varovainen siteeratessaan ronskeja puheita.

- Tottakai kaikkia yhteiskunnallisia ilmiöitä pitää voida tiedotusvälineissä käsitellä, myös arveluttavia sanavalintoja. Kyllä niistä pitää voida puhua. Kyse on siitä, että tiedotusvälineen on kannettava vastuu siitä, millä tavalla puheenvuoroja käytetään, ettei syyllistytä itse siihen samaan mihin kyseinen henkilö, eli niin sanotun vihapuheen levittämiseen, Uimonen sanoo.

- Kun on tarkka ja noudattaa journalistin ohjeita, niin voi kirjoittaa aiheista. On mietittävä, miten tarkasti tällaisia puheita levittää.

Uimosen mukaan ei kuitenkaan ole parempi, että asioista vaietaan.

- Se, missä mitassa tehdään juttua, on mietittävä, koska jos aiheesta nousee valtava häly, niin se henkilö, joka rohkeasti puhuu, saa levitettyä sanomansa koko maahan. En kuitenkaan suosittele sitä, että näistä asioista vaiettaisiin. Näistä pitää puhua, ja näihin ottaa kommenteissa ja pääkirjoituksissa kantaa.

- Asia on arvioitava aina asiayhteydessään, on voitava kertoa, mitä on sanottu, mutta pitäisi olla aika niukka samojen sanojen toistelussa, Uimonen ohjeistaa.

Uimosen mukaan vaalien jälkeen ei ole tullut vielä kanteluja rasistisista puheista.

- Vaaleihin liittyen on tullut kolme tai neljä kantelua, joista yksi otetaan käsittelyyn, Uimonen kertoo.

__________________________________________________

Ilta-Sanomat: Hetemaj raivostui "neekerivideosta" - "Tän idiootin tiputan ekalla!"

Jalkapallomaajoukkueen nuori tähti Perparim Hetemaj on raivostunut perussuomalaisten tuoreen kansanedustajan puheista.
– Miten voi olla mahdollista että tälläinen ihminen tulee valituks!? Jos mä nään joku päivä tän idiootin niin tiputan ekalla! Hetemaj kirjoittaa Facebookissa.

Hetemajn sisko Fatbardhe Hetemaj oli eduskuntavaaleissa ehdolla kokoomuksen listoilta, mutta jäi täpärästi eduskunnan ulkopuolelle.

Hetemaj raivostui Helsingin Sanomien nettisivuilta löytyvästä kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen videohaastattelusta.

- Tuo maahanmuuttohomma pitää saada kuriin. Ei täällä ruveta rosvoja elättämään. Pikakäännytyslaki heti voimaan, Hakkarainen sanoo videolla.

- Kaverin poika on rajalla töissä ja se sanoo että neekeriukko tulee eikä osaa mitään muuta sanoa kuin turvapaikka, ja heti ollaan sisällä.

_____________________________________

Helsingin Sanomat: Perparim Hetemaj uhkaili perussuomalaisten kansanedustajaa

Suomen jalkapallomaajoukkueen keskikenttäpelaaja Perparim Hetemaj on suuttunut perussuomalaisten uuden kansanedustajan Teuvo Hakkaraisen puheista.

"Jos mä nään joku päivä tän idiootin niin tiputan ekalla!" Hetemaj uhkasi Facebookissa keskiviikkona päivällä Ilta-Sanomien mukaan. Illalla Hetemaj oli poistanut kirjoituksensa.

Hetemaj on kiihtynyt Helsingin Sanomien verkkosivuilta löytyvästä Hakkaraisen videohaastattelusta, jossa hän muun muassa puhuu "neekeriukoista" ja imitoi muslimien rukouskutsua.

Hetemaj on Kosovan albaani ja muslimi. Hänen siskonsa Fatbardhe Hetemaj oli ehdolla eduskuntavaaleissa kokoomuksen listalta mutta ei tullut valituksi.

Hakkarainen sanoi Ilta-Sanomille, että hänen lausuntonsa videolla on käsitelty väärin. Hän myös pyysi anteeksi Hetemajlta.

"Muita uhkauksia ei ole pahemmin tullut, ja jos niitä tulee, ne kestetään. En osannut odottaa, että saisin lausunnoista näin kovan ryöpytyksen. Jos olen Hetemajta loukannut, pyydän häneltä anteeksi."

Uhkailua on nähty aiemminkin. Kuluneella hallituskaudella 29-vuotias mies uhkaili Facebookissa tappavansa maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r).

_____________________________________

Ilta-Sanomat: "Neekeriukolla" kuohuttanut kansanedustaja: Video käsitettiin väärin!

Suurta nettikuohuntaa aiheuttanut kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps) kommentoi IS:lle ulkomaalaislausuntojaan.

Hakkarainen otti keskiviikkona kantaa Helsingin Sanomien nettivideolla muun muassa maahanmuuttoon. Kansanedustajan mielestä ”maahanmuuttohomma” pitää saada kuriin.

- Kaverin poika on rajalla töissä, ja se sanoo, että neekeriukko tulee eikä osaa mitään muuta sanoa kuin turvapaikka, ja heti ollaan sisällä, Hakkarainen sanoo videolla.

IS:n keskiviikkoiltana tavoittama Hakkarainen halusi pehmentää puheitaan.

Hakkaraisen mielestä hänen lausuntonsa videolla on käsitetty väärin ja sitä on vääristelty.

- Olen maahanmuuton kannalla, jos maahanmuuttajat tulevat tänne tekemään töitä. Sitä en kuitenkaan hyväksy, että he tulevat Suomeen elämään sosiaaliturvalla, Hakkarainen sanoo IS:lle.

Hakkaraisen videolausunnoista tulistui eilen Suomen jalkapallomaajoukkueen tähtipelaaja Perparim Hetemaj.

Lue päivän Ilta-Sanomista, millaisia terveisiä Hakkarainen lähettää häntä Facebookissa uhanneelle Hetemajlle.

________________________________________________

MTV3/STT: Persuedustajan puheet mietityttävät: Saako kansanedustaja sanoa mitä tahansa?

Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps.) kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa 26.4. mielipiteensä maahanmuutosta. Hän puhui muun muassa neekeriukoista.

Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen, mitä mieltä olette kansanedustaja Hakkaraisen puheista?

– Eduskunnan virkamiehet eivät kommentoi kansanedustajien lausumia. Edustajat vastaavat omista lausumistaan, kun ne on esitetty valtiopäivätyön ulkopuolella.Onko sopivaa, että kansanedustaja sanoo maahanmuuttajaa neekeriksi?

– En minä tämmöiseen voi ottaa kantaa. Kansalaisena voisin olla jotain mieltä, mutta eduskunnan virkamiehenä en voi olla mitään mieltä.

Muistutitte tällä viikolla uusia kansanedustajia siitä, että suuressa salissa ei saa syyttää ketään valehtelijaksi. Onko salissa muita kiellettyjä sanoja?

– Loukkaavat sanat, ei saa loukata toista. Siellä pitää muutenkin käyttäytyä vakaasti ja arvokkaasti, ja se tarkoittaa hyviä käytöstapoja.

Neuvoitteko myös salin ulkopuolista käyttäytymistä?

– Täysikasvuiset ihmiset ymmärtääkseni käyttäytyvät eduskuntatyön ulkopuolella niin kuin parhaaksi näkevät.

Miten eduskunta voi puuttua edustajan sopimattomaan kielenkäyttöön?

– Kun se tapahtuu eduskuntatyön puitteissa, siihen voidaan puuttua. Täysistunnossa kielletään puhumasta, ja on myös eräitä rankaisukeinoja. Kansanedustajat yleensä varovat rikkomasta pelisääntöjä. Meillä on henkilövaali ja julkiset täysistunnot, joita tiedotusvälineet ahkerasti seuraavat. Se on kansalaisten harkittavissa, miten he reagoivat aikanaan, kun uusi vaalitilanne tulee. En minä tämmöiseen voi ottaa kantaa. Kansalaisena voisin olla jotain mieltä, mutta eduskunnan virkamiehenä en voi olla mitään mieltä.

Muistutitte tällä viikolla uusia kansanedustajia siitä, että suuressa salissa ei saa syyttää ketään valehtelijaksi. Onko salissa muita kiellettyjä sanoja?

– Loukkaavat sanat, ei saa loukata toista. Siellä pitää muutenkin käyttäytyä vakaasti ja arvokkaasti, ja se tarkoittaa hyviä käytöstapoja.

Neuvoitteko myös salin ulkopuolista käyttäytymistä?

– Täysikasvuiset ihmiset ymmärtääkseni käyttäytyvät eduskuntatyön ulkopuolella niin kuin parhaaksi näkevät.

Miten eduskunta voi puuttua edustajan sopimattomaan kielenkäyttöön?

– Kun se tapahtuu eduskuntatyön puitteissa, siihen voidaan puuttua. Täysistunnossa kielletään puhumasta, ja on myös eräitä rankaisukeinoja. Kansanedustajat yleensä varovat rikkomasta pelisääntöjä. Meillä on henkilövaali ja julkiset täysistunnot, joita tiedotusvälineet ahkerasti seuraavat. Se on kansalaisten harkittavissa, miten he reagoivat aikanaan, kun uusi vaalitilanne tulee.

"Maahanmuuttohomma pitää saada kuriin"
Teuvo Hakkarainen (ps.) Helsingin Sanomien videohaastattelussa 26.4.:
* – Tuo maahanmuuttohomma pitää saada kuriin, ettei täällä ruveta rosvoja elättämään. Pikakäännytyslaki heti voimaan.
* – Viitasaarella on yks kaveri, sen poika on rajalla. Se sano että neekeriukko tullee sinne ja sanoo turvapaikka. Se ei osaa mitään muuta suomea, ja heti ollaan sisällä.
* – Ja kaiken maailman muslimit täällä hilluu ja kyykkii tuolla ja huutaa. Kahtokaahan, minareetti on kohta tuossa ja ukko huutaa siellä tolpassa Ööö, ööö, ööö!. Aamusella viiden aikaan aloittaa, sitä on mukava kuunnella.