Iltalehti: Katu-uskottava nuorisoelokuva tarttuu rasismiteemaan 24.2.2014
Helsingin Kallahden nuorisotalon sali pullistelee väenpaljoudesta helmikuisena perjantai-iltana. Valojen sammuessa hermostunut puheensorina hiljenee.
Meneillään on herttoniemeläisnuorten elämää kuvaavan Muutoksii-elokuvan ensi-ilta. Huhtikuun alussa teatterilevitykseen tulevan tarinan keskiössä on kahden eri lähtökohdista ponnistavan pojan, yksinhuoltajaäidin kasvattaman Antin ja somalitaustaisen Muhiksen ystävyyssuhde.
Kaveruus joutuu koetukselle, kun erään illan päätteeksi sattuu jotain järkyttävää. Tapahtuma sysää liikkeelle kierteen, joka kiristää entisestään paikallisten skinien ja somalien tulenarkoja välejä.
"Oma itsensä"
Lopputekstien madellessa kankaalle pyyhkii käsikirjoittaja-ohjaaja Sami Laitinen kylmää hikeä otsaltaan. Filmi tuntuu uponneen teiniyleisöön.
- Toivoisin, että nimenomaan 11-12-vuotiaat pojat näkisivät elokuvan ja saisivat fiiliksen, että jokainen voi olla oma itsensä.
Kipuilevat helsinkiläisnuoret ovat olleet ennenkin elokuvaohjaajien suosiossa. Täältä tullaan elämä (1980) seurasi tarkkailuluokan nuoria, Sairaan kaunis maailma (1997) huumemaailmaan sotkeutuvia teinejä. Muutoksii ottaa kantaa muukalaisvihan lähtökohtiin.
Vaikka Suomessa on otettu aimo harppauksia kohti suvaitsevampaa yhteiskuntaa, on Laitisen mielipide selkeä: Suomi on edelleen rasistinen maa.
- Ei se mun mielestä parempaan suuntaan ole mennyt. Jos sanotaan, että rasismi on vanhanaikaista, niin se on täyttä valhetta, Laitinen toteaa.
Tehdessään taustatutkimusta käsikirjoitusta varten, törmäsi Laitinen hälyttävään ilmiöön.
- Kaikkein eniten rasismia kohtaavat somalinaiset, jotka ovat liikkeellä lasten kanssa. He ovat se kaikkein helpoin ryhmä huutelulle ja muulle kiusanteolle. Että ei tämä maailma ihan vielä valmis ole.
Haukkumista
Myös elokuvan naispääosaa esittävä Milana Novokmet, 12, on joutunut kohtaamaan rasismia. Hänen äitinsä on kotoisin Venäjältä ja isä Kroatiasta.
- Kyllä sitä näkee aika paljon. Munkin perhettä on haukuttu tosi usein. Mutta nykyään se on ehkä vähän vähentynyt.
Muhiksen roolin vetävällä somalitaustaisella Sami Husseinilla on sen sijaan mukavampia kokemuksia.
- Mulle ei ole koskaan tullut mitään huutelua. Mutta meitsi onkin niin "boss", hän sanoo.