Helsingin Sanomat: Rkp:n puheenjohtaja Haglund: ”Pakolaiset ja maahanmuuttajat ovat ratkaisu – eivät ongelma” 11.6.2016
SUOMI tarvitsee lisää maahanmuuttajia, mutta hallitus ei tee mitään turvapaikan saaneiden työllistämiseksi, Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund sanoi lauantaina puoluekokouksessa Turussa.
”Kuluneen vuoden aikana työikäisen väestön määrä on vähentynyt 22 000 ihmisellä. Tämä on suunnilleen väestön vanhenemisen tahti”, Haglund sanoi viimeisessä linjapuheessaan puolueen puheenjohtajana.
”Tässä valossa kaikkien pitäisi ymmärtää, että pakolaiset ja maahanmuuttajat ovat ratkaisu – eivät ongelma.”
HAGLUNDIN mukaan on selvää, että maahanmuuttajien työllistämiseksi tarvitaan toimenpiteitä, joita Rkp on esittänyt jo aiemmin.
”Hallituksen toimenpiteet sen sijaan loistavat poissaolollaan. Voi kysyä, onko hallituksella lainkaan tahtoa työllistää näitä ihmisiä.”
Haglund korosti, että EU-maiden pitää rakentaa yhdessä pitkän tähtäimen maahanmuutto- ja pakolaispolitiikkaa ja lopettaa kilpailemasta sillä, mikä maa on vähiten houkutteleva pakolaisille.
”On aika nähdä, että ongelma ei katoa lakaisemalla se maton alle.”
Pakolaispolitiikassa hänen mielestään on tärkeintä inhimillisyys.
”Sitä sanotaan solidaarisuudeksi”, hän sanoi ja sai kokousväeltä raikuvat aplodit.
Haglund ei ole enää ehdolla Rkp:n puheenjohtajaksi, kun puolue valitsee puheenjohtajan huomenna sunnuntaina. Hän on johtanut puoluetta kuusi vuotta.
ENNAKKOSUOSIKKI uudeksi puheenjohtajaksi on pietarsaarelainen kansanedustaja Anna-Maja Henriksson. Ehdolla ovat myös kansanedustaja Anders Adlercreutz Kirkkonummelta sekä puolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja Ida Schauman Turusta.
Rkp on ottamassa myös selkeän kannan Suomen Nato-jäsenyyden puolesta. Linjaus on kirjattu puolueohjelmaan, joka käsitellään puoluekokouksessa sunnuntaina. Esityksen mukaan Suomi olisi Naton jäsen vuoteen 2025 mennessä. Vuosiluku tulee siitä, että puolueohjelman kaikki uudet tavoitteet asetetaan toteutettaviksi siihen mennessä.
ANNA-MAJA HENRIKSSON sanoi odottavansa, että myös valtiojohto ottaa selkeämmin kantaa asiaan.
”Odotan, että maan johto tunnustaa väriä tässä asiassa. Mitä mieltä presidentti oikeastaan on?”, Henriksson sanoi puheenjohtajaehdokkaiden paneelissa.
Henrikssonin mielestä myös hallituksen olisi aika ”tulla ulos kaapista”. Hän korosti, että Nato-jäsenyyttä ei voi hakea ilman laajaa kansan tukea.
”Kansanäänestys voidaan järjestää, jos se katsotaan tarpeelliseksi. Mutta sitä ennen on käytävä perusteellinen keskustelu, jota ennen valtiojohdon on otettava kantaa asiaan.”
Haglundin mielestä on hyvä, että puolueen kanta tulee nyt selväksi.
”Puoluejohtajana on ollut vaikeaa puhua asioista, joissa puolueella ei ole tarkkaa kantaa. Tarkkuus on yleensä hyve politiikassa”, Haglund sanoi.
Nato-jäsenyydestä odotetaan kuitenkin vilkasta keskustelua, sillä kaikki Rkp:ssäkään eivät ole yksiselitteisesti sen kannalla.