Yle: Ennakkoluuloja ja tiedonpuutetta – paperittomien klinikka voisi hoitaa enemmänkin potilaita 21.6.2016
Global Clinic aloitti Tampereella vuoden alussa, ja yksi sen vapaaehtoisista lääkäreistä on Maija Kajan. Hän sanoo, että toistaiseksi klinikalla on ollut melkeinpä enemmän henkilökuntaa kuin potilaita. Tieto ei kulje niille, jotka klinikan palveluja todella tarvitsisivat. Toisaalta Kajan haluaa saada suomalaiset uskomaan, ettei paperittomille annettu terveydenhuolto houkuttele tänne väkeä.
Paperittomien klinikan toiminnassa Tampereella on mukana kymmeniä vapaaehtoisia, joista enemmistö on hoitajia. Lääkäreitä on muutama, ja myös monen eri kielen tulkkeja tarvitaan.
– Potilaana on ollut muun muassa opiskelijoita, joilla ei ole täällä oikeutta muuhun terveydenhuoltoon. Muuten on ollut ihan samanlaisia vaivoja, kuin tavallisilla tamperelaisillakin eli päänsärkyjä, selkäkipuja ja tämmöisiä, sanoo Maija Kajan.
– Tietenkin jos tulee äkkiä paha keuhkokuume tai haava, paperiton saa ja hänen pitääkin mennä julkiseen terveydenhuoltoon. Me emme pysty hoitamaan näitä akuutteja, sillä klinikka on harvoin auki. Tietenkin me heidätkin hoidamme, jos ongelmat tulevat juuri aukioloaikana.
Hoitoa kielivaikeuksista huolimatta
Maija Kajan sanoo, että monta kynnystä on ylitettävä ja monta ongelmaa ratkaistava, että löydetään keinot lähestyä syystä tai toisesta terveydenhuoltoa vailla olevia ulkomaalaisia ihmisiä.
– Kun tuolla parkkipaikoilla näkee näitä ihmisiä, pitäisi olla taskussa monenkielisiä lappusia. Aina ei tiedä, millä kielellä lähestyä, eivätkä aina kaikki osaa lukea. Englantia voi koettaa, tai jotkut Itä-Euroopan maista tulevat saattavat osata saksaa.
Osa näistä ihmisistä on syystä tai toisesta vailla virallisia papereita ja maassa luvatta. Esimerkiksi Bulgarian romanit ovat maassa kuitenkin laillisin perustein, mutta heillä ei ole oikeutta viralliseen terveydenhuoltoon koska sitä ei ole heillä kotimaassakaan.
Paperittomaksi kun kotimaa uhkaa
Suuri turvapaikanhakijoiden määrä näkynee pian myös paperittomien klinikalla. Maija Kajan ennakoi, että kielteisten turvapaikkapäätösten lisääntyessä myös paperittomien potilaitten määrä kasvaa.
– Vaikka paluu kotimaahan olisi kuinka hyvin järjestetty, osa kielteisen päätöksen saajista jää varmasti tänne. Monelle kotimaa ei todellakaan ole niin turvallinen paikka palata kuin päättäjät näyttävät ajattelevan. Tai ainakin osa päättäjistä, sanoo Kajan, joka on itsekin vihreä kaupunginvaltuutettu Tampereella.
Hoito ajoissa on halvempi kuin sairaalahoito
Kajan harmittelee, että suomalaisissa istuu tiukassa kaksi ennakkoluuloa. Osa on silkkaa kuvitelmaa, osa väärää tietoa.
– Meillä osa päättäjistäkin kuvittelee että perusterveydenhuollon järjestäminen myös paperittomille tulee kalliiksi. Se, että joudutaan Acutaan tai käydään vaikka monta kertaa lastenpoliklinikalle, se vasta kallista on.
– Lisäksi kuvitellaan, että perushoito olisi vetovoimatekijä, joka houkuttelisi maahan. Kokemukset monesta maasta osoittavat, ettei näin ole, painottaa Kajan.
Esimerkiksi Espanjassa on tarjolla maksuton terveydenhuolto kaikille, siis myös paperittomille. Kajanin tietojen mukaan Espanja yritti rajata palvelua, mutta se kävi maalle kovin kalliiksi.
– Nyt Espanjassa tehdään taas entiseen malliin, kertoo Maija Kajan.