maanantai 6. kesäkuuta 2016

Iltalehti: Irakilaisperheen puolesta adressi - jo yli 21 000 allekirjoitusta

Iltalehti: Irakilaisperheen puolesta adressi - jo yli 21 000 allekirjoitusta 6.6.2016
Iltalehti: Rikkirevittävän irakilaisperheen äidin kyynelkanavat tulehtuivat itkemisestä
Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Suomi hajottaa perheitä
Kansan Uutiset: Kommentti: Irakilaisperheen ahdinko synnytti hurskastelun Suomen ennätyksen
Demokraatti: Irakilaisperheen ahdinko kuohuttaa — Räsänen: ”Keskustan ja kokoomuksen edustajilla peiliin katsomisen paikka”
MTV: Irakilaisäidin karkotuspäätös järkyttää kansaa – verkkoadressissa yli 22 000 nimeä: "Rikkomus ihmisoikeuksia vastaan"

Riihimäellä asuvan irakilaisperheen kohtalo on herättänyt suuria tunteita. Helsingin Sanomat uutisoi eilen sunnuntaina, että perheen äiti Gashaw Khaleel Hamad sekä Suomessa syntynyt Sämä-tytär karkotetaan Suomesta. Seitsemän vuotta Suomessa asunut Huner Ali Muhammed ja perheen kolmekuinen vauva saavat jäädä Suomeen, koska maahanmuuttoviraston mukaan vain lasten isä on vaarassa Irakissa. Vauvan oleskelulupa-asiaa käsitellään vielä.

Internetissä voi allekirjoittaa adressin äidin ja pienen tyttären Suomeen jäämisen puolesta. Adressin on allekirjoittanut vuorokauden aikana 21 158 ihmistä. Adressissa vaaditaan maahanmuuttovirastoa kumoamaan käännytyspäätös ja myöntämään perheen molemmille lapsille sekä äidille oleskelulupa yksilöllisestä inhimillisestä syystä.

- On kohtuutonta lähettää pienten lasten äiti Irakiin ja erottaa äiti vauvastaan. Käännytyspäätöksessä ei ole millään tavalla huomioitu kolmivuotiaan ja kolmikuisen lapsen etua. Lasten oikeuksien sopimuksen yhdeksäs artikla edellyttää, että lasta ei eroteta vanhemmistaan kuin poikkeustapauksissa, adressissa todetaan.

Perhe odottaa parhaillaan korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä valitusluvasta ja käännytyspäätöksen täytäntöönpanokiellosta. Mikäli näitä ei myönnetä, äidin ja tyttären on lähdettävä Suomesta perjantaina.

______________________

Iltalehti: Rikkirevittävän irakilaisperheen äidin kyynelkanavat tulehtuivat itkemisestä

Riihimäellä asuva lapsiperhe aiotaan rikkoa, koska maahanmuuttoviraston mukaan vain lasten isä on vaarassa Irakissa.

Isä Huner Ali Muhammed ja 3 kuukautta vanha tyttövauva Klara jäävät Suomeen. Äiti Gashaw Khaleel Hamad ja Suomessa syntynyt 3-vuotias Sämä-tytär käännytetään takaisin terrori-iskujen riepottelemaan Irakiin perjantaina, ellei korkein hallinto-oikeus anna päätöstä valitusluvasta ja käännytyspäätöksen täytäntöönpanokiellosta.

Äiti Gashaw, 26, kertoo itkeneensä niin paljon, että hänen kyynelkanavansa tulehtui. Nyt nenänpielessä on muutaman sentin mittainen leikkausarpi.

- Se leikattiin ja sinne laitettiin putki, jonka takia kyyneleet valuvat nyt nenästä, hän kertoo.

Tulot eivät riitä

Huner muutti Irakista Suomeen vuonna 2009.

- Irakissa asuessani olin ammattiurheilija. Kuuluin 15-henkiseen pyöräilyjoukkueeseen, jonka jäsenistä 11 sai surmansa, hän kertoo.

Eloonjääneet neljä pyöräilijää pakenivat Eurooppaan, Huner sai pysyvän oleskeluluvan ja turvapaikan Suomesta.

Hunerin vaimo Gashaw on hakenut oleskelulupaa vuosien aikana Suomeen usealla eri tavalla. Ensin hän haki perheenyhdistämistä, mutta se ei onnistunut, koska perheen tulot ovat liian pienet. Huner toimi ravintolan autonkuljettajana, mutta hänen palkkansa ei Maahanmuuttoviraston päätöksen mukaan ole riittävä.

- Olin koulussa ja tein töitä osa-aikaisesti. Lopetin koulun kesken, jotta tuloni kasvaisivat, mutta sekään ei riittänyt, Huner kertoo.

Kielteisen perheenyhdistämispäätöksen jälkeen Gashaw haki turvapaikkaa.

- Samana päivänä kun vanhin tyttäremme Sämä syntyi vuonna 2013, sain kielteisen turvapaikkapäätöksen ja käännytyksen, Gashaw kertoo.

Apua tuntemattomilta

Pariskunta jaksoi kuitenkin yhä luottaa siihen, että asiat järjestyvät ja Gashaw ja Sämä saisivat jäädä Suomeen Hunerin luokse. Perhe valitti kielteisestä päätöksestä hallinto-oikeuteen, mutta valitus ei mennyt läpi. Parhaillaan he odottavat korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä valitusluvasta ja käännytyspäätöksen täytäntöönpanokiellosta.

Käännyttämisen jälkeen Gashaw ei saa tulla Schengen alueelle useaan vuoteen. Vanhemmat kertovat pelkäävänsä, että Sämä unohtaa isänsä ja Klara ei opi tuntemaan äitiään.

- Kun Sämä on vanhempi, hän alkaa kysellä synnyinmaastaan. Mitä vastaan hänelle, kun hän kysyy, että miksi hänet häädettiin Suomesta 3-vuotiaana, Gashaw sanoo.

Tiedotusvälineiden uutisoitua perheen tilanteesta sunnuntaina, on Huner saanut työpaikkatarjouksia tuntemattomilta auttajilta.

- Se Suomi, mitä minä odotin, on juuri se, miltä se on tänään näyttänyt. Ei se Suomi, joka teki päätökseen, Huner sanoo.

Hän kertoo olevansa kiitollinen saamastaan avusta.

- Ei ole ovia, joita en olisi koputtanut saadakseni työtä. Vaikka työpäivät olisivat 12-tuntisia, tekisin sen, jotta saisin pelastettua perheeni.

Aviopari ei voi ymmärtää Maahanmuuttoviraston päätöstä lähettää äitiä pois sylivauvan luota.

- Jos joku päättäjä tulee tästä päätöksestä iloiseksi ja saa siitä mielihyvää, niin tehkää tämä, Gashaw sanoo.

Perheen kohtalosta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

_________________________

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Suomi hajottaa perheitä

MAAHANMUUTTO- JA PAKOLAISPOLITIIKKA nousee uutisiin yksittäisten ihmisten ja perheiden kohtaloiden kautta. Esimerkeistä haetaan linjaa sille, miten Suomen tulisi toimia turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikassa.

Perheenyhdistämisen tiukentaminen muuttuu virastokielestä todelliseksi tapahtumaksi kertomuksessa Maahanmuuttoviraston päätöksestä palauttaa Suomesta turvapaikan saaneen irakilaisen Huner Ali Muhammedin vaimo ja kolmivuotias tytär takaisin Irakiin (HS 5.6.). Päätöksen mukaan Hunerin tulot eivät riitä, vaikka hänellä on työpaikka, eikä vaimon ja tyttären oleskeluluvalle ole ”yksilöllistä inhimillistä perustetta”.

Huner ja perheen kolmikuinen vauva voivat jäädä Suomeen. Kyse ei ole perheenyhdistämisen epäämisestä vaan perheen hajottamisesta.

Samaan aikaan eduskunnassa käsitellään lakia, joka kiristäisi entisestään perheenyhdistämisen ehtoja. Perustuslakivaliokunnan lausunnossa kyseenalaistetaan lakiesityksessä perheenyhdistämiselle asetettu korkea tuloraja ja muistutetaan sopimusvelvoitteista. Lisäksi voi kyseenalaistaa Maahanmuuttoviraston nykyisen soveltamiskäytännön päätöksissä perheenyhdistämisistä.