keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

TiVi: Voiko turvapaikanhakijasta kouluttaa vuodessa koodaajan? Näin vastaa yritys

TiVi: Voiko turvapaikanhakijasta kouluttaa vuodessa koodaajan? Näin vastaa yritys 8.6.2016

Kaksi miestä seuraa keskittyneinä näyttöjä töölöläistalon ylimmän kerroksen toimistossa Helsingissä. Eyas Taha ja Nabard Jawad ovat irakilaisia turvapaikanhakijoita. He ovat huhtikuun alusta lähtien osallistuneet startup-yritys Integrifyn järjestämään ohjelmoinnin koulutukseen.

”En tehnyt käytännössä mitään aiemmassa vastaanottokeskuksessa ja tajusin, että työpaikan saaminen Suomessa olisi erittäin vaikeaa”, Eyas Taha kertoo hakeutumisestaan koulutusohjelmaan.

Kyseessä on kokeilu, johon on valittu mukaan viisi turvapaikanhakijaa. Integrify keskustelee maahanmuuttoviranomaisten kanssa koulutuksen laajentamisesta.

”Haluamme perustaa teknologiaan keskittyvän vastaanottokeskuksen. Nykyiset keskukset ovat vain säilytyspaikkoja, joissa odotetaan turvapaikkapäätöstä jopa vuosia, vaikka pakolaisten joukossa on korkeasti koulutettuja ihmisiä”, Integrifyn toimitusjohtaja Daniel Rahman sanoo.

Integrifyn tavoitteena on ottaa ohjelmaan mukaan satoja turvapaikanhakijoita. Heille opetettaisiin puolen vuoden tai vuoden ajan web-ohjelmoinnin perusteita. Jos turvapaikanhakija työllistyisi koulutuksen aikana, hän voisi myös hakea työperäistä oleskelulupaa.

Pilottiin osallistuvilla pakolaisilla on kirjavaa kokemusta ohjelmoinnista. Yksi heistä on arkkitehti, joka ei ole aiemmin koodannut lainkaan. Yhdellä joukosta on Adoben Flash-soittimen ohjelmoinnissa käytetty actionscript 3 -kieli hyvin hallussa ja toisella on kokemusta Microsoftin .net-kehitysalustasta vuosien takaa.

”Opetamme heille modernin web-ohjelmoinnin perusteita samalla tavalla kuin ohjelmoinnin opiskelijoille, jotka tulevat ensimmäiseen työpaikkaansa. Eivät opiskelijatkaan ole valmiita työskentelemään suoraan asiakasprojekteissa”, Integrifyn teknologiajohtaja Niklas Lahti sanoo.

Aluksi opetusohjelmaan kuuluu html-kielen, css-tyylimääritysten ja WordPress-julkaisualustan perusteita. Myöhemmin tarkoitus on edetä javascript-sovellusten ohjelmointiin ja jopa mahdollisesti taustajärjestelmien puolella käytettyyn Node.js-alustaan sekä arkkitehtuuritasolla mikropalveluiden perusteisiin.

Voiko turvapaikanhakija todella kehittyä puolessa vuodessa riittävästi tehdäkseen it-alan töitä?

”Ei kaikista tule huippudevaajia, mutta annamme heille valmiudet työskennellä myös muissa tehtävissä. He voivat löytää töitä yhtä hyvin vaikkapa testaajina tai asiakaspalvelussa”, Lahti korostaa.

Integrifyn perustajat uskovat, että teknologiavastaanottokeskus voisi myös tuottaa yrityksenä voittoa.

”Tässä voittavat kaikki. Uskomme, että pystymme merkittävästi nopeuttamaan turvapaikanhakijoiden työllistymistä. Sehän kestää nykyisin keskimäärin kuusi vuotta”, Daniel Rahman sanoo.