keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Aamulehti: Turvapaikanhakijat katkerina: ”Miksi pääministeri Sipilä lupasi turvaa, jos emme saa jäädä?”

Aamulehti: Turvapaikanhakijat katkerina: ”Miksi pääministeri Sipilä lupasi turvaa, jos emme saa jäädä?” 29.6.2016

Ruoveden vastaanottokeskuksessa kasvottomat luvut muuttuvat todeksi. Poliisi on tänä vuonna poistanut Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueelta hieman yli 500 turvapaikanhakijaa kielteisen päätöksen jälkeen. Adulkadhim Muhammed Al-Sulttanin ja Afrah Mnatin perhe saattaa pian olla yksi heistä.

Perhe sai puolitoista viikkoa sitten tietää, että päätös turvapaikasta on kielteinen. Epäusko ja toivottomuus huokuvat perheen vanhemmista ja neljästä lapsesta. Vastaanottokeskuksen toimistossa äiti näyttää itkien videolta, kuinka perheen vanhin poika vapautetaan sieppauksesta.

Kaksi vuotta sitten 17-vuotias Ali vastasi ovikellon soittoon. Oven takana odotti aseistettu miliisi, joka etsi perheen isää. Ali vietiin. Hänet hakattiin vankeudessa niin, että poika sai aivoverenvuodon. Suku ja ystävät saivat kerättyä kasaan vaaditun lunnassumman, ja lapsi pääsi kotiin. Bagdadiin jääminen ei ollut enää vaihtoehto.

– Miksi pääministeri (Sipilä) lupasi meille, että saamme täältä turvapaikan? Nyt rajoja suljetaan ja ihmiset karkoitetaan takaisin sinne, mistä he jo kerran pakenivat. En voi uskoa tätä, isä Al-Sulttan sanoo.

Mies viittaa Juha Sipilän lupaukseen siitä, että Suomessa turvapaikanhakijat pääsevät vaikka pääministerin kotiin majoittumaan, jos eivät muualle.

Turvapaikkapäätöksen odotus muuttui päiviksi, päivät kuukausiksi. Perheen kolme alaikäistä tytärtä opiskelivat viime talven läheisessä kyläkoulussa. Nyt odotus jatkuu, sillä perhe aikoo valittaa päätöksestä eteenpäin.

– Me emme voi palata takaisin. Tulimme Suomeen meren yli, maiden halki, koska luulimme löytävämme juuri täältä paikan, jossa lastemme henki ei olisi vaarassa. Tehkää jotakin, äiti Afrah Mnati pyytää.