torstai 19. tammikuuta 2017

Demokraatti: Ministeri Lindström: Suomi onnistui pakolaiskriisin hoidossa – ”Ei jääty sormi suussa seisomaan”

Demokraatti: Ministeri Lindström: Suomi onnistui pakolaiskriisin hoidossa – ”Ei jääty sormi suussa seisomaan” 19.1.2017
Yle: "Somessa tulee turpaan niin, että tukka lähtee" – Oikeusministeri perää vastuuta vaihtoehtomedialta
Oikeusministeriö: Rikoksentorjuntakatsaus 2016. Rikoksentorjunnan tärkeys maahanmuuttotilanteen tuomien haasteiden ratkaisussa (pdf)

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) mukaan Suomi saa hyvän todistuksen vuonna 2015 alkaneen Euroopan laajuisen pakolaiskriisin hoidossa. Lindström kommentoi asiaa Demokraatille oikeusministeriön rikoksentorjuntakatsauksen julkistustilaisuudessa Helsingissä torstaina.

– Kyllä minä nyt sanon näin laittamatta minkään värisiä laseja päähän, että Suomi onnistui tässä hyvin. Tilanne tuli pyytämättä ja se tuli yllättäen ja määrät olivat meidän mittapuulla valtavia. Väestömäärään suhteutettuna pakolaisia taisi tulla Suomeen neljänneksi eniten Euroopassa, Lindström sanoi.

Erityisen hyvin onnistui Lindströmin mukaan eri puolille maata nopeaan tahtiin perustettujen vastaanottokeskusten pystyttäminen sekä Tornion järjestelykeskus. Kiitos kuuluu ministerin mukaan ennen muuta kunnille.

– Kun polkaistaan tyhjästä tuommoinen järjestelmä niin kyllä minä sanon, että peukku ylös. Vahvasti plussan puolella. Me ei jääty sormi suussa seisomaan.

Jälkikäteen arvioiden Lindström nopeuttaisi korkeintaan pakolaisten kuntiin sijoittamista.

– Aina voi sanoa, että on parannettavaa ja aina on se porukka, joka on sitä mieltä, että ei olisi pitänyt ottaa ketään. Mutta kun se nyt ei vaan ollut realistinen vaihtoehto.

Oikeusministeriön rikoksentorjuntakatsauksessa todetaan vastaanottokeskusten henkilökunnan kokevan työnsä verrattain turvalliseksi. Työntekijöille tehdyssä turvallisuukyselyssä ei ilmennyt juuri eroa esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden kokemuksiin verrattuna.

Myös Suomeen saapuneiden pakolaisten rikollisuus on saapuneiden määrään nähden melko pientä mitä ei maahanmuuttoon liittyvän julkisen keskustelun perusteella aina arvaisi. Lindström suosittelee viranomaisraportteihin perehtymistä.

– Tietoa liikkuu paljon ja ihmisen on hyvin vaikea tajuta mikä tieto on oikeaa ja mikä väärää. Sen takia tämmöisten kiihkottomien raporttien lukeminen voisi toivottavasti saada ihmiset ajattelemaan toisella tavalla.

Hän korostaa, ettei hallituksella ole mitään muuta agendaa kuin onnistua maahanmuuttopolitiikassa ja pyrkiä estämään rikollisuutta ja radikalisoitumista.

Onko maahanmuuttopolitiikan johtaminen sekä työ- että oikeusministeriössä ministerille henkilökohtaisesti raskasta?

– On. Itse asiassa olen luovuttanut siinä mielessä, että en jaksa tapella sitä tiettyä porukkaa vastaan, joka on joka tapauksessa sitä mieltä, että höpötän ihan vääristä asioista. Heidän mielestään minun pitäisi puhua, että kaikki pois täältä ja rajat kiinni.

Hän kertoi tiedotustilaisuudessa myös poistuneensa sosiaalisesta mediasta julkisen arvostelun vuoksi.

– Joka kerta, kun pidän puheen, minut haukutaan. Se on se pieni porukka.

Käytännöllisyyden nimeen vannova Lindström hahmottaa kiihkoilun toiselle puolelle maahanmuuttopoliittisen realismin. Se on puoli, jonka hän sanoo valinneensa.

– Jos minä vielä itseni kanssa rupean tässä miekkailemaan, niin on varmaan parempi laittaa kassi kantoon ja lähteä muihin hommiin. Pragmatia on se logiikka millä tätä asiaa lähestyn. En kauheasti kiihkoile tällä asialla vaikka tulen puolueesta, joka on maahanmuuttokriittinen.

Hän kehuu oikeusministeriön rikoksentorjuntakatsausta rehelliseksi ja kriittiseksi.

– Tässä puhutaan suoraan, että asiassa on ongelmiakin.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä Lindström kertoo vastailevansa usein hallinnonalansa maahanmuuttopuolta koskeviin kysymyksiin.

– Meillä on edustajia, joille maahanmuuttoagenda on numero ykkönen. He haastavat kaikissa niissä kysymyksissä mitkä siihen liittyvät. Osalla on tosi vahvatkin näkemykset. Se on sellaista tasapainottelua.

___________________________________________

Yle: "Somessa tulee turpaan niin, että tukka lähtee" – Oikeusministeri perää vastuuta vaihtoehtomedialta

Oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) mielestä median pitää kertoa turvapaikanhakijoihin liittyvistä asioista monipuolisesti. Mikäli vaihtoehtomedia edesauttaa rikosten syntymistä, sen on otettava vastuu kirjoituksistaan.

Oikeusministeri Jari Lindström (ps.) kiittelee rikostorjuntaneuvoston tuoretta katsausta rikoksentorjunnan merkityksestä laajassa maahanmuuttotilanteessa. Rikostorjuntaneuvosto pitää työntekoa ja opiskelua keskeisinä keinona estää turvapaikanhakijoiden ajautumista rikolliseen toimintaan.

– Tämä on todella rehellinen raportti. Tässä on tarkasteltu molempia kulmia: turvapaikanhakijoihin kohdistuvaa rikollisuutta ja myös heidän harjoittamaa rikollisuutta. Se on minun mielestäni hyvä, koska itselläni on se filosofia, että näistä asioista pitää kertoa rehellisesti oikeaa tietoa eikä pomppia huhujen perässä.

Lindströmin mielestä on uskallettava sanoa ääneen, että turvapaikanhakijoiden saapuminen suurina määrinä Suomeen näkyy rikostilastoissa. Hänen mielestään viranomaiset ovat kuitenkin onnistuneet hoitamaan asiat tähän asti hyvin.

Vaikein vaihe vasta edessä

– Nyt on vaikein vaihe edessä eli kotouttaminen. Ja sitten toisaalta niiden, jotka saavat kielteisen päätöksen, prosessien jouduttaminen niin, että ei synny sellaista tilannetta, että nämä ihmiset turhautuvat, korostaa Lindström.

Hän on samaa mieltä rikostorjuntaneuvoston kanssa siitä, että turvapaikanhakijoille on oltava jotakin järkevää tekemistä, jotta esimerkisi rikollinen toiminta ei nouse mieleen.

– Kotouttaminen maksaa, mutta väitän, että se maksaa vielä enemmän, jos ei panosteta näihin asioihin niiden osalta, jotka ovat sen myönteisen luvan saaneet.

Järkevää tekemistä voitaisiin Lindströmin mukaan järjestää myös tavoilla, jotka eivät maksa mitään. Se voisi olla esimerkiksi ruoanlaittoon liittyvän sääntelyn purkamista. Niissä vastaanottokeskuksissa, joissa asukkaat itse saavat laittaa ruokaa, on keskinäisiä kärhämiä vähemmän.

Hyviä suhteita hierotaan vastaanottokeskuspaikkakunnilla

Rikollisuutta estävät ja kotouttamista helpottavat hyvät suhteet turvapaikanhakijoiden ja kantasuomalaisten välillä.

Oikeusministeriön johtamassa TRUST-hankkeessa etsitään keinoja niiden edistämiseksi vastaanottokeskuspaikkakunnilla. Ensimmäiseen vaiheeseen osallistui vastaanottokeskuksia Huittisissa, Lieksassa, Nurmijärvellä, Oulussa, Raaseporissa, Tampereella ja Torniossa.

Hyvät suhteet rakentuvat muun muassa asenteiden pohjalle. Lindström muistuttaa, että jos ihmisellä on joku ennakkoasenne, niin hän etsii tietoa paikasta, joka tukee hänen omaa käsitystään. Hänen mielestään kaikille suomalaisille ei ole välittynyt realistista kuvaa tilanteesta.

– Näiden asioiden kaikki laidat, kaikki puolet, se on mielestäni median tehtävä kertoa. Ihmisiä ärsyttää, että kerrotaan vaan joku kulma asiasta.

Medialla vastuu, jos se edesauttaa rikosten syntymistä

Lindströmin mielestä niin sanottu vakava media ei aina kertonut kaikkia puolia asioista, kun turvapaikanhakijakriisi alkoi.

– Osa ihmisistähän ei luota tähän vakavaan mediaan ja hakee sen tiedon sitten vaihtoehtomediasta, ja vetää sen pohjalta johtopäätöksiä. Heillä on tietysti kaikki oikeus siihen, mutta kuitenkin kannustaisin hakemaan oikeaa tietoa muun muassa ministeriöiden sivuilta. Sinne tulee suodattamatta tiedot, ja siellä pitäisi olla sellaista tietoa, johon voi todella luottaa.

Lindströmin mielestä mikään media ei ole täydellinen ja vaihtoehtomediassakin on asiallisia juttuja.

– Mutta se, että tavallaan koitetaan tuoda tähän keskusteluun jotain sellaista, joka edesauttaa rikosten syntymistä, niin kyllä vastuu on myös vaihtoehtomedialla siitä, mitä se kirjoittaa.

Lindström on tottunut siihen, että turvapaikanhakijoihin liittyvät asiat herättävät vahvoja tunteita ja ne näkyvät muun muassa sosiaalisessa mediassa.

– Somessa tulee turpaan niin, että tukka lähtee, kuten kuvasta näkee. Itse suhtaudun pragmaattisesti. Katson, että asia pitää hoitaa. Tämän kanssa ei pidä kiihkoilla, kerrotaan rehellisesti kaikki negatiiviset ja positiiviset asiat. Se on minun lähestyminen tähän asiaan.