Helsingin Sanomat: Poliisi julkisti viime vuoden rikostilaston – ulkomaalaisten tekemiksi epäillyt raiskaukset lisääntyivät 40 prosenttia 27.1.2017
POLIISIN mukaan nettipetokset lisääntyivät merkittävästi myös viime vuonna Suomessa. Myös seksuaalirikoksia tuli vuoden aikana poliisin tietoon edellisvuotta enemmän.
Ulkomaan kansalaisten tekemiksi epäiltyjen raiskausrikosten määrä kasvoi yli 40 prosenttia.
Poliisi julkaisi perjantaina viime vuoden rikostilastot.
NETISSÄ tapahtuneet maksuvälinepetokset ja lievät maksuvälinepetokset lisääntyivät Suomessa toissa vuoden 5574:stä 8782:een.
Poliisin mukaan nettipetosten yleistyminen johtuu muun muassa tapauksista, joissa omistajat ovat ilmoittaneet korttitietojaan netissä huijaussivustoille. Tällaisilla sivustoilla on mainostettu esimerkiksi euron matkapuhelimia.
”Tyypillistä verkossa tapahtuvaa petosrikollisuutta on se, että tarjotaan myytäväksi omaisuutta, jota myyjällä ei ole”, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo tiedotteessa.
Kolehmaisen mukaan huijaustapauksissa myyjällä on yleensä kiire saada rahat tuotteesta tililleen. Hän voi väittää muun muassa, että tuotteelle on jonossa muitakin ostajia. Lisäksi myyjä voi pyytää ostajaa maksamaan rahat jonkun kolmannen henkilön tilille tai siirtämään ne ulkomaiselle tilille.
Poliisi kertoo saavansa selvitettyä pääosin sellaiset nettipetokset, jotka tehdään Suomessa. Sen sijaan rikollisille menetetyt rahat jäävät yleensä kateisiin.
Ulkomailta tehtyjen nettipetosten selvittäminen on poliisin mukaan selvästi työläämpää.
Vaikka nettipetosten määrä lisääntyi viime vuonna, omaisuusrikosten kokonaismäärä laski hieman.
Moottorikulkuneuvojen käyttövarkaudet vähenivät yli kymmenen prosenttia.
”Kehitys johtuu pitkälti autokannan uusiutumisesta. Ajonestolaite on asennettu kaikkiin uusiin autoihin vuodesta 1998 alkaen ja joihinkin malleihin jo ennen sitä”, poliisiylijohtaja Kolehmainen sanoo.
RAISKAUSRIKOKSIA tuli poliisin tietoon viime vuonna yli 11 prosenttia eli 117 rikosta enemmän kuin vuonna 2015. Kaikkien seksuaalirikosten yhteismäärä lisääntyi lähes 13 prosenttia runsaaseen 3 300:aan.
Ulkomaan kansalaisen tekemäksi epäiltyjen seksuaalirikosten määrä kasvoi 419:stä 692:een. Näissä luvuissa ovat mukana vain sellaiset rikosepäilyt, joissa rikoksesta epäillyn henkilöys on poliisin tiedossa.
Ulkomaan kansalaisten tekemiksi epäiltyjen raiskausrikosten määrä kasvoi viime vuonna 41,9 prosenttia eli 93 tapauksella ja seksuaalisten ahdistelujen määrä 153,5 prosentilla eli 89 tapauksella.
POLIISI julkaisi perjantaina myös lukumäärätiedot sellaisista rikosepäilyistä, joissa oli osallisina turvapaikanhakija.
Turvapaikanhakijat olivat viime vuonna rikoksesta epäiltyinä 2664 kertaa ja asianomistajina eli mahdollisen rikoksen uhreina 1889 tapauksessa.
Yleisimmät turvapaikanhakijoiden tekemäksi epäillyt rikokset olivat pahoinpitelyt, näpistykset, lievät pahoinpitelyt, laittomat uhkaukset, varkaudet ja laittoman maahantulon järjestämiset.
POLIISILLE ilmoitettiin viime vuonna kaikkiaan 807 433 rikosta eli käytännössä saman verran kuin vuonna 2015. Rikosten kokonaismäärä kasvoi 0,2 prosenttia.
Myös hälytystehtävien toimintavalmiusajat pysyivät poliisin mukaan lähes edellisen vuoden tasolla.
”Poliisi selvisi viime vuodesta kokonaisuutena hyvin. Turvapaikanhakijoiden määrä jatkui runsaana alkuvuoden ajan, mutta tasoittui loppuvuotta kohden. Tämä on vaikuttanut poliisin työhön selvästi. Hälytystehtävien määrään se ei merkittävästi vaikuttanut, mutta on muuttanut niiden luonnetta”, poliisiylijohtaja Kolehmainen toteaa.
Suomesta haki viime vuonna turvapaikkaa 5 651 ihmistä ja toissa vuonna yli 32 000 ihmistä.
Kolehmaisen mukaan poliisin loppuvuotta väritti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautuksiin liittyvät tehtävät. Niiden odotetaan lisääntyvän tänä vuonna.
POLIISI osallistui viime vuonna yli 6 000 henkilön maastapoistamiseen ja teki palautuksia yli sataan maahan. Vuonna 2015 poliisi palautti noin 3 200 maasta poistamispäätöksen saanutta henkilöä.
Poliisin mukaan Suomesta tavattiin viime vuonna tavallista vähemmän luvattomasti maassa oleskelevia henkilöitä. Heidän määränsä oli viime vuonna 2 314, kun tavallisesti määrä on vaihdellut 3 000:n molemmin puolin.
Poliisi arvioi, että luvattomasti maassa oleskelevien henkilöiden määrä lisääntyy tulevaisuudessa samalla, kun kielteisen turvapaikkapäätöksen saavien henkilöiden määrä kasvaa.