maanantai 16. tammikuuta 2017

Yle: Irak torjuu pakolaisten pakkopalautukset – Suomi erityishuomion kohteena

Yle: Irak torjuu pakolaisten pakkopalautukset – Suomi erityishuomion kohteena 16.1.2017
Yle: Sisäministeriö tyynnyttelee Irakin pakolaissopimuksesta noussutta keskustelua

Irakin siirtolaisuusministeri tyrmää maasta lähteneiden pakolaisten palauttamisen pakolla. Siirtolaisuusministeri Jasim Mohammed Al-Jaf kertoo asiasta ministeriön verkkosivulla julkaistussa tiedotteessa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Suomi on neuvotellut Irakin kanssa pakolaissopimuksesta, joka mahdollistaisi myös pakolaisten palauttamisen heidän tahtonsa vastaisesti.

Ministerin mukaan tämä olisi ihmisoikeuksien ja kansainvälisen lain rikkomista.

Ministerin tiedotteessa Suomi mainitaan erityisesti vastaanottajamaana, joka haluaa pakkopalauttaa pakolaisia.

Al-Jafin mukaan Irak ei suostu minkäänlaiseen sopimukseen tahdonvastaisista palautuksista, mutta sen sijaan haluaa tehdä yhteistyötä, jotta pakolaisten vapaaehtoinen paluu sujuisi hyvin.

Suomesta on lennätetty takaisin Irakiin yli tuhat vapaaehtoisesti palaavaa irakilaispakolaista. Helsingin Sanomien mukaan Irakiin on palautettu pakolla jonkin verran irakilaisia, jotka täyttävät pakkopalauttamisen ehdot. Kyseessä olevat henkilöt ovat saaneet Suomessa rikostuomion ja heillä on voimassa oleva matkustusasiakirja.

Irakilaiset ovat suurin parin viime vuoden aikana Suomeen tullut pakolaisryhmä. Heitä on saapunut yli 20 000. Huomattava osa heistä on saamassa kielteisen turvapaikkapäätöksen.

___________________________________

Yle: Sisäministeriö tyynnyttelee Irakin pakolaissopimuksesta noussutta keskustelua

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg rauhoittelee Irakin kanssa hierottavasta pakolaissopimuksesta noussutta keskustelua.

Nergin mukaan Irakin siirtolaisuusministerin Jasim Mohammad al-Jafin vastustus Suomessa olevien irakilaisten pakkopalautuksista on ollut tiedossa. Irak kertoi saman viestin, kun Suomen edustajat vierailivat Bagdadissa joulukuussa.

Nergin mukaan ministeri al-Jafin lausunto ei vaikuta Suomen ja Irakin neuvotteluihin.

– On sekä Suomen että Irakin etu etsiä keinoja, että Suomessa olevat, lainvoimaisen kielteisen päätöksen saaneet irakilaiset haluaisivat vapaaehtoisesti lähteä takaisin Irakiin, Nerg muotoilee.

Suomi ja Irak jatkavat sopimusneuvotteluja. Seuraavan kerran on tarkoitus neuvotella helmikuussa Helsingissä.

Nerg korostaa, että kyse on kahden maan yhteistyösopimuksesta, jonka osa niin sanotut pakkopalautukset ovat. Irak pitää pakkopalautuksia ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden vastaisina.

Nerg suhtautuu toiveikkaasti Irakin kanssa käytäviin sopimusneuvotteluihin.

– Pakkopalautus on vaikea paikka. Se oli erittäin vaikeaa Afganistanille. Afganistanin kanssa saatiin sopimus aikaan.

Suomeen on edellisten parin vuoden aikana saapunut noin 20 000 irakilaista. Heistä noin 5 000 on palannut Irakiin vapaaehtoisesti. Sisäministeriö arvioi, että noin 8 000 irakilaista saa kielteisen turvapaikkapäätöksen.