perjantai 21. elokuuta 2009

Aamulehti: Kymmenen filippiiniläistä hoitaa keväällä sairaita Hatanpäällä


Aamulehti:
Kymmenen filippiiniläistä hoitaa keväällä sairaita Hatanpäällä
21.8.2009

Helsingin Sanomat:
Hatanpään kantasairaala palkkaa filippiiniläisiä sairaanhoitajia


Tampereen Hatanpään kantasairaala aikoo palkata kymmenen filippiiniläistä sairaanhoitajaa helpottaakseen pitkään jatkunutta hoitajapulaansa.

Ensimmäiset viisi filippiiniläishoitajaa saapuvat ensi keväänä ja toinen ryhmä syksyllä 2010. Hoitajissa on sekä miehiä että naisia.

Kantasairaalan johtajan Juha Räsäsen mukaan ulkomaalaishoitajien rekrytoinnin taustalla on jo pitkään jatkunut työvoimapula vuodeosastolla, vaikeus saada pitkäaikaisia sijaisia sekä nuorten suomalaishoitajien haluttomuus tehdä kolmivuorotyötä.

200 kieliopinnoissa

Palkattavat hoitajat ovat suorittaneet kotimaassaan sairaanhoitajan tutkinnon ja työskennelleet pitkään ulkomaillakin.

Rekrytointi- ja valmennusyritys Opteamilla on Filippiineillä kolme koulutuskeskusta, joissa tulijat saavat pätevöitymiskoulutuksen ja opiskelevat samalla suomen kieltä, suomalaista kulttuuria ja täkäläistä terveydenhuoltoa.

- Koulutuskeskuksissamme opiskelee parhaillaan 200 sikäläistä sairaanhoitajaa suomen kieltä, selvittää asiantuntija Melina Niemi Opteamista.

Kun tulijoiden suomen kielen taito on riittävä, he tulevat Tampereelle. Täällä he suorittavat suomalaisen sairaanhoitajatutkinnon.

Jo kymmeniä töissä

Opteam toi ensimmäiset filippiiniläishoitajansa reilu vuosi sitten helsinkiläiseen Esperi hoivapalvelukeskukseen.

Pääkaupunkiseudulla on töissä tällä hetkellä jo kymmeniä filippiiniläisiä hoitajia.

- Työntekijät ovat sopeutuneet erittäin hyvin suomalaiseen terveydenhuoltojärjestelmään. Kokemukset heistä ovat olleet kaikin puolin myönteisiä, kiittelee Niemi.

Kantasairaalan vuodeosastoilla on ollut sairaanhoitajien vaje jo yli vuoden, ja hakijoita kolmivuorotyöhön on erittäin vähän.

Sairaalan johtaja Juha Räsänen kiinnostui filippiiniläisistä sairaanhoitajista, koska heidän toiminnastaan Suomessa on saatu myönteisiä kokemuksia.

- Hoitajat ovat hyvin koulutettuja ja palvelualttiita. He puhuvat englantia, ja heidän oman kielensä ääntämistavan ansiosta heidän on helppo oppia suomen konsonanttivoittoinen kieli.

Tukihenkilö avuksi

Filippiiniläiset hoitajat eivät heti Hatanpäälle tultuaan tee pätevöityneen sairaanhoitajan töitä eivätkä he myöskään vastaa lääkehuollosta. He saavat oman tukihenkilön, joka on tarvittaessa apuna.

Hatanpään kantasairaalassa on jo nyt hoitohenkilökuntaa muualta maailmasta, ja kokemukset työvoimasta ovat hyvät. Kantasairaala järjestää tuleville sairaanhoitajille asunnot Opteamin kanssa.