lauantai 29. elokuuta 2009

MTV3: Kepa: Hallitus kaunistelee kehitysaputilastoja


Helsingin Sanomat:
Kehitysavuksi ollaan laskemassa myös kielteiset turvapaikkapäätökset
29.9.2009

MTV3:
Kepa: Hallitus kaunistelee kehitysaputilastoja
28.8.2009

Aamulehti:
Budjettiriihi: Näin euroja jaetaan
27.8.2009

Helsingin Sanomat:
Työllisyyspaketti syö suurimman osan kehitysavun korotuksesta

Helsingin Sanomat:
Rkp: Pakolaismenojen osuutta kehitysavusta voidaan kasvattaa
22.8.2009

Kepa:
Sanasota kehitysavusta jatkuu
21.8.2009

Vihreä Lanka:
Vinolaiset paheksuvat kehyrahoihin kajoamista
20.2.2009

MTV3:
Thorsin kehitysapulinjaus ei innosta Väyrystä

Aamulehti/STT:
Vihreät valmiita pohtimaan kehitysapurahojen käyttöä pakolaisiin
18.8.2009


Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa toteaa hallituksen sortuneen kehitysaputilastojen kaunisteluun.

Hallitus on budjettiriihessä päättänyt leikata varsinaista kehitysyhteistyötä ja lohkaista ison siivun kehitysavusta käytettäväksi turvapaikanhakijoihin Suomessa.

Hallitus muuttaa nykyistä kulujen laskutapaa niin, että turvapaikanhakijoiden vastaanottokuluista yhä suurempaa osaa kutsutaan kehitysyhteistyöksi.

Riihessä leikattiin aluksi ensi vuodelle suunnitelluista varsinaisista kehitysyhteistyörahoista 60 miljoonaa.Myöhemmin päätettiin kirjata niin sanottuihin muihin kehitysyhteistyömenoihin 39 miljoonaa pakolaisten vastaanottokuluja, joista noin 20 miljoonaa on lisäystä vuoteen 2008.

- On mielestämme kyseenalaista kutsua näitä 39 miljoonaa kehitysyhteistyöksi. Varat eivät päädy varsinaiseen köyhyyden vähentämiseen, siksi tämä on mielestämme selvää tilastojen kaunistelua, Kepan viestintä- ja kampanjajohtaja Mika Railo toteaa.

Pakolaiskuluihin voidaan jatkossa laskea Afganistanista, Irakista ja Somaliasta tulevien turvapaikanhakijoiden ensimmäisen vuoden kuluja riippumatta siitä, saavatko he myönteisen vai kielteisen päätöksen.

Aiemmin kehitysyhteistyöksi on laskettu vain myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden, kehitysmaista tulevien, pakolaisten ensimmäisen vuoden kulut.

- Nyt tehty päätös antaa väärän kuvan kansalaisille suomalaisen kehitysavun määrästä ja sisällöstä, Railo sanoo.

______________________________
Helsingin Sanomat: Kehitysavuksi ollaan laskemassa myös kielteiset turvapaikkapäätökset

Ulkoministeriö selvittää kehitysyhteistyöksi luettavien pakolaismenojen laskentaperiaatteet.

Hallituksen budjettiesityksessä 39 miljoonaa kehitysyhteistyörahojen kasvusta johtuu siitä, että pakolaismenoja aletaan laskea kehitysavuksi.

Sisäministeriön esityksen mukaisesti summaan on laskettu kaikki turvapaikkapäätökset, myös kielteisen päätöksen saaneiden kulut.

Kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk) haluaisi laskea kehitysyhteistyöksi vain myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden kulut. Sisä- ja ulkoministeriö laskevat eri tavoin myös kulujen jakautumisen eri vuosille.

Väyrysen laskentatavalla kehitysyhteistyöksi hyväksyttäisin vain 12 miljoonaa pakolaismenoja. Väyrysen mukaan sisäministeriön laskentatapa heikentäisi Suomen kehitysyhteistyön laatua.

Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa syyttää hallitusta tilastokikkailusta, koska suuri osa kasvuksi katsotusta 39 miljoonasta ei päädy köyhyyden helpottamiseen kehitysmaissa.

Hallituksen budjettiesityksessä kaikki kehitysyhteistyö kasvaa ensi vuonna noin 50 miljoonalla eurolla, mutta varsinaisen kehitysyhteistyön rahat vain 4 miljoonaa.

Kehitysyhteistyön osuus bruttokansantulosta nousee 0,55 prosenttiin.

----------------
Aamulehti: Budjettiriihi: Näin euroja jaetaan

[...]
Kiistellyt kehitysyhteistyömäärärahat kasvavat niin, että varsinaiset kehitysyhteistyörahat kasvavat noin 4 miljoonaa euroa eli niiden aiemmin kaavailtua kasvua leikataan 60 miljoonaa euroa. Pakolaisten vastaanottoon käytettävistä rahoista 39 miljoonan euron lukeminen kehitysyhteistyöhön nostaa rahojen bruttokansantuoteosuuden 0,55 prosenttiin.

Kunnille maksettavia korvauksia pakolaisten vastaanotosta nostetaan ensimmäistä kertaa 16 vuoteen kymmenellä prosentilla.
[...]

___________________________________

Helsingin Sanomat: Työllisyyspaketti syö suurimman osan kehitysavun korotuksesta

Maahanmuuttoasioista vastaava ministeri Astrid Thors (r) ei halunnut kommentoida sitä, käytetäänkö ensi vuonna nykyistä suurempi osa kehitysapurahoista pakolaisten vastaanottamiseen.
____________________________________

Helsingin Sanomat: Rkp: Pakolaismenojen osuutta kehitysavusta voidaan kasvattaa

Ruotsalaisen kansanpuolueen eduskuntaryhmä on valmis hyväksymään sen, että nykyistä suurempi osa pakolaisten vastaanottokuluista lasketaan kehitysavuksi. Samalla kehitysavun pitää kuitenkin kasvaa. Ruotsalainen eduskuntaryhmä otti kantaa asiaan kesäkokouksessaan Porvoossa perjantaina.

Kritiikkiä herättäneessä hankkeessa on ajatuksena kerätä rahoitusta hallituksen työllisyyspaketille. Kun nykyistä enemmän pakolaiskuluja maksetaan kehitysavusta, rahaa säästyy muista pakolaiskuluista.

On heitetty ilmaan jopa, että suurin osa noin 200 miljoonan työllisyyspaketista rahoitettaisiin kehitysyhteistyörahoista. Taantuman ansiosta näiden rahojen osuus kansantuotteesta kasvaa, vaikkei niitä lisättäisikään.

Rkp:n eduskuntaryhmä ei tätä hyväksy vaan vaatii, että sekä kehitysavun kokonaismäärän että varsinaisen kehitysavun - johon esimerkiksi pakolaismenot eivät kuulu - pitää ensi vuonna euromääräisesti kasvaa tämänvuotisista.

Nykyistä suurempi osa pakolaiskuluista voidaan kuitenkin laskea kehitysavuksi, koska silloin lähennytään pohjoismaista käytäntöä. Se on johdonmukaista, koska pyritään myös pohjoismaiselle kehitysavun tasolle, Rkp:ssä perustellaan.
[...]
_________________________

Kepa: Sanasota kehitysavusta jatkuu

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r.) mukaan ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen julkisuudessa esittämät luvut kehitysavun rahariidasta ovat liioiteltuja, kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuus 21. elokuuta.

Thorsin mukaan kyse ei ole 140 miljoonan, vaan noin 20 miljoonan erimielisyydestä. Thorsin 20 miljoonaa viittaa sellaisiin pakolaiskuluihin, joita Suomi ei ole tähän asti laskenut osaksi kehitysyhteistyötään.

Suomi on raportoinut vuodesta 2000 lähtien vain myönteisen päätöksen saaneiden pakolaisten ensimmäisen vuoden elatus- ja ylläpitokuluja. Viime vuonna summa oli 18 miljoonaa euroa. Thorsin ehdotus muuttaisi käytäntöä niin, että myös kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden kulut kirjattaisiin kehitysyhteistyöksi.

Kehitysyhteistyöjärjestöt ovat paheksuneet sitä, että kehitysyhteistyöksi lasketaan tällainen länsimaissa tapahtuva rahankäyttö, joka ei suoraan tähtää köyhyyden vähentämiseen. Väyrysen viittamaan 140 miljoonan leikkausuhkaan kuuluvat pakolaismenojen lisäksi aikeet perua aiemmin kaavaillut korotukset varsinaiseen kehitysyhteistyöhön.
______________________________

Vihreä Lanka: Vinolaiset paheksuvat kehyrahoihin kajoamista

[...]
Vino ei myöskään kannata ehdotusta, jonka mukaan kehitysyhteistyörahoihin laskettaan jatkossa pakolaisten vastaanottamisen kuluja.

”Kehitysyhteistyön tavoitteena tulee olla köyhien maiden ja niiden asukkaiden auttaminen pois köyhyydestä, ei kotimaisten menoerien paikkailu”, tiedotteessa todetaan.
_______________________
Helsingin Sanomat: Hautala kehy-rahoista: Vihreiden hallitustaipaleen vaikein paikka tähän asti

[...]
Hallituksen aikeita ryhtyä laskemaan myös osa turvapaikanhakijoiden kuluista kehitysavuksi Hautala kutsuu "prosentin kiillottamiseksi", koska näin kehitysyhteistyöhön käytettävää summaa saadaan kasvatettua, vaikka osa rahoista jääkin Suomeen.

Myöskään kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr) ei pidä pakolaiskulujen laskemista kehitysyhteistyöksi "tyylikkäänä".

"Se ei auta kestävää kehitystä köyhimmissä maissa."

Kirsi Ojansuu puolestaan tyrmää uuden laskentatavan täysin ja selvin sanoin. Voiko siis vihreät olla hallituksessa tekemässä sellaista päätöstä? Ojansuu on ensin pitkään hiljaa ja sanoo sitten:

"Olemme mukana. Ei tässä voi karkuunkaan lähteä, täytyy kantaa vastuu eettisesti."
[...]
__________________________

MTV3: Thorsin kehitysapulinjaus ei innosta Väyrystä

Kehitysyhteistyöstä vastaava ministeri Paavo Väyrynen (kesk.) ei innostu ministeri Astrid Thorsin (r.) hankkeesta tilastoida kotimaan pakolaisrahoja kasvavassa määrin kehitysavuksi. Asiasta kertoo keskustan Verkkoapila-verkkolehti.

- Kannattaako Suomen pilata kansainvälistä mainettaan kehitysavun laadullisella heikennyksellä, Väyrynen kysyy.

Thorsin lisäksi myös vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki on valmis keskustelemaan kehitysapurahojen käyttämisestä pakolaisiin. Kaksikon linjaa vastaan on liputtanut muun muassa kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa. Se pelkää uuden menettelyn vähentävän köyhille maille annettavan avun määrää.

Väyrynen oudoksuu RKP:n ja vihreiden johtohahmojen linjausta, jonka hän tulkitsee kehitysavun laadulliseksi heikennykseksi. Mikäli tämä huonontaa Suomen mainetta kehitysmaiden silmissä, sillä voi olla merkitystä Suomen pyrkiessä YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi.
___________________________________

Aamulehti/STT: Vihreät valmiita pohtimaan kehitysapurahojen käyttöä pakolaisiin

Vihreät ovat valmiita keskustelemaan siitä, että kehitysyhteistyöhön määrärahoihin suunniteltua kasvua käytettäisiin myös pakolaismenoihin.

Puheenjohtaja Anni Sinnemäki sanoi tiistaina Vaasassa vihreiden eduskuntaryhmän kesäkokouksen yhteydessä, että hallituksen budjettiriihessä on sovitettava yhteen kehitysyhteistyömäärärahojen kasvu, työllisyysmäärärahojen kasvattaminen ja elvyttävien investointien lisääminen samaan aikaan kun pakolaisten vastaanoton kustannukset kasvavat.

Keskustelua käydään siitä, mitkä pakolaismenot ovat kansainvälisten säännösten mukaan luettavissa kehitysyhteistyöhön.
[...]