perjantai 28. elokuuta 2009

YLE: Kannattajakorttien väärentämisen esitutkinta lopetettiin


YLE Uutiset:
Kannattajakorttien väärentämisen esitutkinta lopetettiin
28.8.2009

Helsingin Sanomat:
Turkulaispoliitikon väärennysepäily ei johda syytteisiin


Turun kaupunginvaltuutettua Olavi Mäenpäätä koskeneen kannattajakorttien väärennysepäilyn esitutkinta on lopetettu. Esitutkinta lopetettiin poliisin mukaan kustannussyistä.

Poliisi tutki epäilyjä, joiden mukaan Suomen Kansan Sinivalkoisten kannattajaluettelossa on väärennettyjä nimiä. Oikeusministeriön mukaan kaikkia kannattajiksi merkittyjä henkilöitä ei todennäköisesti ole olemassa.

Ylikonstaapeli Markku Kukko Varsinais-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että esitutkinta on lopetettu kustannusperustein. Kukon mukaan syynä on se, että esitutkinnan jatkamisesta aiheutuvat kustannukset olisivat olleet epäsuhteessa tutkittavana olleen asian laatuun ja mahdolliseen rangaistukseen nähden.

Tutkittavana olisi ollut oikeusministeriöstä saadut 230 kannattajakorttia. Kihlakunnansyyttäjä Carita Lindforsin mukaan päätös esitutkinnan lopettamisesta tehtiin, koska yli 200 ihmisen kutsuminen tutkimuksiin olisi vaatinut suuria resursseja. Loput kannattajakortit Mäenpää on syyttäjän mukaan hävittänyt.

Mahdollisen rangaistuksen kovuudesta on Lindforsin mukaan mahdotonta esittää arvioita.

Aiemminkin väärennysepäilyjä

Tutkinta alkoi, kun Suomen Kansan Sinivalkoisten moninkertainen vaaliehdokas ja Mäenpään entinen lähipiiriläinen Hans Huttunen kertoi täyttäneensä kannattajakortteja kaupunginvaltuutetun käskystä.

Turun Sanomien haastattelema Huttunen sanoi Mäenpään pyytäneen häntä ja muutamaa muuta henkilöä täyttämään kannattajakortteja, joita yhdistys tarvitsee voidakseen saada puolueen aseman. Huttusen mukaan Mäenpää antoi hänelle nimilistan, mutta kielsi kyselemästä asiasta.

Mäenpää on kiistänyt väitteet ja syyttänyt Huttusta henkilökohtaisesta kaunasta. Hänen mukaansa väärennösepäilyt johtuvat vuoden 2002 tapauksesta, jolloin epäilyttävän samanlaiset allekirjoitukset johtivat kannattajakorttien palauttamiseen. Mäenpää uskoo, että yhdistyksen vastustajat yrittävät sabotoida sen toimintaa.

Yhdistyksen kannattajakortit on aikaisemmin palautettu vuosina 2002 ja 2008 väärennysepäilyjen takia.

Suomen Kansan Sinivalkoiset menetti puolueen asemansa toissa vuonna. Yhdistys haki puolueeksi uudelleen viime vuonna. Hakemuksen liitteenä oli yli 5 000 kannattajakorttia, jotka ovat edellytys puolueeksi pääsemiselle.

____________________________________

Helsingin Sanomat/STT:

Poliisi on lopettanut esitutkinnan turkulaisen kunnallispoliitikon Olavi Mäenpään epäillystä puolueen kannattajakorttien väärentämisestä. Asiaa koskevassa päätöksessä ei otettu kantaa Mäenpään syyllisyyteen, vaan todettiin tutkinnan kustannusten nousevan kohtuuttoman suuriksi yleiseen etuun nähden.

Poliisi aloitti esitutkinnan, kun yhdistyksen entinen jäsen väitti Mäenpään osallistuneen Suomen Kansan Sinivalkoiset ry:n kannattajakorttien väärentämiseen. Mäenpää itse kiisti syytökset.

Suomen Kansan Sinivalkoiset menetti puolueen asemansa toissa vuonna. Yhdistys haki uudelleen puolueeksi viime vuonna. Hakemuksen liitteenä oli yli 5 000 kannattajakorttia, jotka ovat edellytys puolueeksi pääsemiselle.

Oikeusministeriö ehti tarkastaa 600 kortin tiedot, joista 225:stä paljastui epäselvyyksiä.