maanantai 31. elokuuta 2009

Ilta-Sanomat: Apulaisoikeusasiamies arvostelee rajavartiolaitoksen esitutkintaa


Ilta-Sanomat:
Apulaisoikeusasiamies arvostelee rajavartiolaitoksen esitutkintaa
31.8.2009


Aamulehti/STT:
Syytteet ihmissalakuljetuksesta nurin Turussa
2.9.2009


Apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt arvostelee useassa kohdin rajavartiolaitoksen toimittamaa esitutkintaa, joka koski muun muassa epäiltyä laittoman maahantulon järjestämistä.

Oikeusasiamiehelle kanteli kaksi veljestä. Heistä toinen, Turkin kansalainen, oli tullut Ruotsista ilman passia ja esittänyt rajatarkastuksessa henkilöllisyytensä todistamiseksi eri henkilön pankkikortin. Heti kiinnioton yhteydessä hän oli hakenut turvapaikkaa Suomesta.

Rikoslain mukaan valtionrajarikoksesta ei tuomita henkilöä, joka hakee turvapaikkaa pakolaisuuden perusteella. Vaikka esitutkintaa voidaankin jatkaa turvapaikan hakemisesta huolimatta, pidättäminen valtionrajarikoksen perusteella on apulaisoikeusasiamiehen mielestä hyvin kyseenalaista, kun on selvää, että rikosepäily ei tule johtamaan mihinkään rangaistukseen.

Tässä tapauksessa oli kuitenkin perusteita vapaudenmenetykselle esimerkiksi ulkomaalaislain mukaan.

Lähisukulaisten välisiä viestejä ei saa takavarikoida

Turvapaikanhakijan Suomessa asuvaa veljeä epäiltiin veljensä laittoman maahantulon järjestämisestä. Esitutkinnassa veljesten matkapuhelimet takavarikoitiin ja niissä olleita tekstiviestejä tutkittiin. Pakkokeinolaki kuitenkin kieltää lähisukulaisten välisten viestien takavarikoinnin.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan tämä koskee myös sellaisia tilanteita, joissa molempia epäillään rikoksesta. Veljesten tekstiviestejä ei siksi olisi saanut liittää tutkintapöytäkirjaan.

Esitutkintapöytäkirjaan oli liitetty myös sellaisia valokuvia ja tekstiviestejä, joiden sisältö ei liittynyt tutkittavaan asiaan. Apulaisoikeusasiamies toteaa, että, näiden valokuvien ja etenkin viestien luottamuksellisuuden ja yksityisyyden vuoksi olisi tullut harkita huolellisesti kunkin kohdalla yksittäin, oliko niillä merkitystä asiassa eli tuliko niitä liittää esitutkintapöytäkirjaan.

Apulaisoikeusasiamies katsoi lisäksi, että riittäviä perusteluita ei ollut esitetty sille, että toisen kantelijan ei sallittu käyttää tiettyä avustajaa esitutkinnassa.

____________________________________________

Aamulehti/STT
Syytteet ihmissalakuljetuksesta nurin Turussa

Turun käräjäoikeus on hylännyt kahta irakilaissyntyistä Suomessa asuvaa miestä vastaan nostetut syytteet laittoman maahantulon järjestämisestä.

Syyttäjän mukaan miehet olivat toimineet osana järjestäytynyttä salakuljetusorganisaatiota.

Kaksi passitonta irakilaismiestä tuli laivalla Tukholmasta Turkuun joulukuun lopulla viime vuonna. Satamasta he matkasivat bussilla Turun kauppatorille, jossa syytetyt sopimuksen mukaan odottivat heitä. Miehet lähtivät kuljettamaan tulijoita toisen omistamalla autolla Saloon, jossa poliisi otti heidät kiinni.

Oikeuden mukaan ei ole syytä epäillä, etteikö jokin salakuljetusorganisaatio olisi avustanut miesten maahantuloa. Näyttöä syytettyjen yhteydestä organisaatioon ei kuitenkaan löytynyt.

Oikeus piti uskottavana syytettyjen ja maahan tulleiden kertomaa siitä, että he ovat olleet perhetuttuja Irakissa, minkä vuoksi Suomessa asuvat olivat tulleet miehiä vastaan torille auttaakseen heitä.