maanantai 24. elokuuta 2009

YLE: Ramadan juhlistaa myös vastaanottokeskuksen arkea


YLE Uutiset:
Ramadan juhlistaa myös vastaanottokeskuksen arkea
24.8.2009


Pyhä kuukausi on muslimille vuoden parasta aikaa. Ramadan päättyy syyskuussa, jolloin juhliin osallistuu myös vastaanottokeskuksen väki. Tuolloin työntekijätkin toivovat, ettei samalle ajalle osu vapaavuoro.

Joutsenon vastaanottokodin pihamaalla tunnelma on elokuun lopullakin vielä kesäisen rauhallinen. Käsillä on muslimien pyhän kuukauden ramadanin kolmas päivä. Ramadanin aikaan syöminen ja juominen on kielletty auringon nousun ja laskun välisenä aikana. Somaliasta viime elokuussa Suomeen tullut Abdullahi Mohammed Haji Osman ei nälkää tunne. Hänelle ramadan on vuoden parasta aikaa.

- Ramadanin aikana nälkää tai syömistä ei edes ajattele. Tavallisina kuukausina vatsa taas kurniin nopeastikin. Juuri nyt vietän ramadania onnellisena, Abdullahi Mohammed Haji Osman.

Suomen vanhimmassa vastaanottokeskuksessa Lappeenrannan Joutsenossa on asiakaspaikkoja 450. Suurimmat asiakasryhmät tulevat muslimimaista, kuten Afganistan, Somalia ja Irak. Joutsenon Rauhassa sijaitsevassa vastaanottokodissa ramadanin vietto on perinne. Vastaavan ohjaajan Olli Vesivalon mukaan ramadanin vaikutukset keskuksen arkeen eivät ole kielteisiä.

- Vuorokausirytmi tietysti muuttuu, kun syöminen painottuu yön tunteihin. Lisäksi säännölliset rukoilut myös öisin vaikuttavat myös aamun toimintoihin. Esimerkiksi aamuun sovituista tapahtumista saatetaan yön jäljiltä myöhästyä, hän kertoo.

Ramadan tuo periaatteisiin poikkeuksia

Vastaanottokeskuksessa asuvien muslimien kestotoivenaa on ollut saada oma rukoushuone. Keskus on kuitenkin uskonnollisesti ja poliittisesti täysin sitoutumaton laitos, joten toivetta ei toteuteta. Ramadan tuo tähän kuitenkin poikkeuksen, kertoo Vesivalo.

- Paastokuukauden aikana olemme osoittaneet heille rukoushuoneen, joka otetaan taas ramadanin jälkeen muuhun käyttöön, Vesivalo sanoo.

Abdullahi Mohammed Haji Osman viettää nyt toista ramadaniaan Suomessa. Suomen korkeuksilla paastopäivä venyy totutusta pidemmäksi.

- Maassamme ramadan on huomattavasti lyhyempi kuin täällä johtuen päivän pituudesta.

Päivän paaston jälkeen pöydät koreaksi

Kun ramadania viettävä muslimi on päivän paastonnut ovat pöydät illalla koreana. Silloin tarjolla on hedelmiä, vihanneksia, riisiä ja lihaa.

- Pimeän jälkeen syön monipuolisesti kaikkea. Ehkä jopa kolme kertaa yössä, Abdullahi Mohammed Haji Osman kertoo.

Pyhä kuukausi päättyy syyskuussa juhliin, joihin Joutsenon vastaanottokeskuksessa osallistuvat muutkin kuin muslimit.

- Heillä on juhla ramadanin päätyttyä. Tuona aikana suuri salimme on juhlakäytössä. Siellä valmistetaan juhlaruokaa. Tuolloin myös työntekijät toivovat, etteivät ole vapaavuorossa, Vesivalo kertoo.

---

Paasto keskeinen osa ramadanin viettoa

* Ramadan on islamilaisen hijra-kalenterin yhdeksäs kuukausi
* Näkyvin ja keskeisen osa ramadania on kuukauden kestävä paasto
* Syöminen sallittu vain pimeän aikana.
* Ramadan ei aina ole samana vuodenaikana, vaan kiertää 30 vuoden kuluessa kaikkien vuodenaikojen läpi
* Ramadanin aikana muslimit työskentelevät yleensä vain aamupäivisin

Lähde: Wikipedia