maanantai 10. elokuuta 2009

Kaleva: Oulu purkaa turvapaikanhakijoiden jonoa


Kaleva:
Oulu purkaa turvapaikanhakijoiden jonoa
10.8.2009


Maahanmuuttovirasto on perustanut turvapaikkayksikköönsä kolme uutta toimipaikkaa hoitamaan turvapaikanhakijoiden puhutteluja hakijajonojen purkamiseksi. Uudet määräaikaiset toimipaikat ovat Oulussa, Helsingissä ja Imatralla.

Oulussa tehdään Oulun, Oravaisten, Pietarsaaren ja Vaasan turvapaikanhakijoiden puhuttelut, sekä lisäksi Rovaniemen alaikäisistä 15-17-vuotiaiden puhutteluja.

Puhuttelu on turvapaikan haun ensimmäisiä vaiheita. "Ensin poliisi selvittää hakijan henkilöllisyyden ja matkareitin. Sitten me selvitämme hakijan turvapaikan tarpeen syitä puhuttelussa eli sitä, mitkä ongelmat ovat johtaneet hänen kotimaasta lähtemiseensä. Myös hakijan perhe- ja terveyden tilanne sekä poliittista aktiivisuutta selvitetään", Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön Oulun tulosalueen johtaja Ritva Jyrkkä listaa.

Toiveissa on, että uusien yksiköiden voimin jonoja saataisiin lyhennettyä kuukausilla. Pelkästään puhuttelujonot ovat esimerkiksi Oulussa täysi-ikäisten turvapaikan hakijoiden osalta venyneet lähes vuoden mittaisiksi. "Nyt järjestelemme puhutteluja viime loka-marraskuussa Suomeen tulleille, mutta alaikäisten osalta olemme sentään jo tämän vuoden puolella maahan saapuneissa", Jyrkkä kertoo.