maanantai 31. elokuuta 2009

Etelä-Suomen Sanomat: Sitä kutsutaan demokratiaksi


Etelä-Suomen Sanomat:
Sitä kutsutaan demokratiaksi
31.8.2009


Maahanmuuttokriittisillä populistipuolueilla näyttää olevan markkinarako Euroopassa. Suomessakin puuhaavat maahanmuuttokriitikot omaa puoluetta, joka tavoittelee pääsyä puoluerekisteriin ja omia kansanedustajia seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Muutos 2011 -niminen puolue on saanut kipinänsä Hommaforumilla, joka on maahanmuuttokriitikkona tunnetun tutkijan Jussi Halla-ahon kannattajien suosima netin keskustelupalsta. Halla-aho on helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu, sitoutumaton perussuomalainen, jota puolue ei huolinut eurovaaliehdokkaaksi. Halla-aho ei lähtenyt maahanmuuttokriitikoidenkaan ehdokkaaksi. Nyt he toivovat hänestä uuden joukon vetonaulaa.

Halla-ahosta on ehtinyt kehkeytyä jyrkkien maahanmuuttokriitikoiden äänitorvi, jonka kuuluvuutta ja näkyvyyttä nostaa menossa oleva oikeusjuttu. Halla-aho sai kirjoituksistaan syytteet uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Pahimmassa tapauksessa Halla-ahosta rakennetaan sananvapauden marttyyri, ja ääniä sataa.
Maahanmuuttoa ja maahanmuuttajia arvostelevat populistipuolueet ovat menestyneet aaltoilevasti Euroopassa. Huono talousaika antaa sytykettä muukalaiskammolle.

Jos uusi joukko ryhmittyy puolueeksi, se merkitsee kovaa suoneniskua vauhdikkaasti suosiotaan lisänneille perussuomalaisille. Puheenjohtaja Timo Soini joutuu vielä hoitamaan puoluettaan Brysselin europarlamentista asti.

Vaalien uudet yrittäjät antavat sykäyksen puhua tietyistä teemoista. Jos nyt puuhattu puolue syntyy, se patistaa isommat puolueet miettimään ja perustelemaan maahanmuuttopolitiikkaa. Aihepiiriä ei saakaan jättää tabuksi tai pelkästään äärilinjalaisten puheiden ja linjausten varaan.