torstai 6. elokuuta 2009

YLE: Laittomasti Suomeen tulevien määrä kasvanut räjähdysmäisesti


YLE Uutiset:
Laittomasti Suomeen tulevien määrä kasvanut räjähdysmäisesti
6.8.2009

Helsingin Sanomat/STT:
Suomessa laittomasti oleskelevien määrä liki kolminkertaistui


Laittomasti Suomessa oleskelevien henkilöiden määrä on nopeassa kasvussa, kertoo sanomalehti Keskisuomalainen. Viranomaisten tietoon on kuluneen puolen vuoden aikana tullut 3 800 Suomessa laittomasti oleskellutta henkilöä.Tämä on kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Rikoskomisario Jukka Martikainen arvioi Keskisuomalaisen haastattelussa, että laittomasta maassa oleskelusta jää Suomessa tänä vuonna kiinni jopa 6 000 - 8 000 henkilöä. Viime vuonna vastaava luku oli 5 400 ja vuonna 2007 parisen tuhatta.

Tänä vuonna poliisin tietoon tulleista henkilöistä 3 200 on sittemmin hakenut Suomesta turvapaikkaa.

Poliisin mukaan suurin osa laittomasti maahan tulleista henkilöistä on somalialaisia, afganistanilaisia ja irakilaisia. Useimmat heistä ilmoittautuvat poliisille itse ja hakevat sitten Suomesta turvapaikkaa.

Rikoskomisario Jukka Martikaisen mukaan laittomasti maassa oleskelijoiden räjähdysmäistä kasvua selittävät kriisitilanteet henkilöiden kotimaissa. Tyypillisesti Suomeen tullaan toisten EU-maiden kautta joko laivalla tai autolla.

_________________________

STT:

Laittomasti maassa oleskelevien ulkomaalaisten määrä on kasvanut selvästi Suomessa, kertoo Keskisuomalainen. Keskusrikospoliisin mukaan viranomaisten tietoon tuli tammi-kesäkuussa lähes 3 800 tapausta. Määrä on lähes kolminkertainen verrattuna vastaavaan aikaan viime vuonna.

Alkuvuonna poliisin kirjaamista laittomasti Suomessa oleskelevista henkilöistä valtaosa on sittemmin hakenut turvapaikkaa. Turvapaikanhakijat voivat oleskella maassa laillisesti.

Ulkomaalaisrikkomuksesta epäillään noin 600:a henkilöä. Ulkomaalaisrikkomukseen voi syyllistyä, jos esimerkiksi oleskelee maassa ilman passia, oleskelulupaa tai viisumia tai työskentelee luvatta.

Luvattomasti Suomessa oleskelevien ihmisten määrässä oli selvää kasvua jo viime vuonna.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoi keskusrikospoliisin tapaa tilastoida samaan tilastoon sekä turvapaikanhakijoiksi päätyneet että ulkomaalaisrikkomukseen syyllistyneet henkilöt.